Muur die toch een draagmuur is? h-balk er direct parralel op liggend.

MariekeP

 • #1
Ik heb een gedeelte muur verwijderd in mijn oude huis uit 1890 zodat ik meer ruimte heb in de woonkamer en de verrotte vloerbalken allemaal makkelijker kan vervangen. Deze muur is al een keer tijdens een vorige verbouwing door vorige bewoners veranderd en bestond uit 70mm ytong blokken. Er staat ook geen muur boven op de bovengelegen verdieping. Om deze reden ging ik er redelijkerwijs vanuit dat dit geen dragende muur was.

Nu zie ik echter dat er een h-balk half op/langs zit aan de bovenkant die vloerbalken ondersteund, en ik kan niet plaatsen of deze wel in de muur rust, of dat deze er bij een vorige verbouwing vreemd in is gezet als combinatie dunne muur met balk erop en dit eigenlijk een dragende muur had moeten zijn OF een dragende balk. Er zijn andere vreemde dingen gedaan in die verbouwing met ook onder de vloerbalken niet goed bevestigde h-balken (aan 1 kant in muur, andere kant niet) die zweven en op enkele stenen steunen en de vloerbalken lijkend juist extra hadden moeten ondersteunen (dit ook precies de locatie onder de verwijderde muur- zie foto)

Zou dit toch een dragende muur kunnen zijn geweest die gewoon niet aan standaarden voldeed? Zou ik hier dan alsnog achteraf een alternative ondersteuning moeten (laten) bouwen?

locatie h-balk.jpg h balk op muur.jpeg Zwevende balk onder vloer met 1 punt ondersteuning.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Krunnie

  Specialist Elektra
  • #2
  Het lijkt erop dat vorige eigenaars creatief aan het verbouwen zijn geweest, maar in 130 jaar is natuurlijk ook een hele lange tijd waarin van alles gebeurd kan zijn.

  Heeft u een lokale constructeur geraadpleegd? Vanaf foto's is het vaak moeilijk in te schatten, al lijkt het erop de de stalen balk zelfdragend is en de Ytong blokken er gewoon tot onder naartoe gestapeld zijn. Voor vervanging van vloerbalken is wel vaak een omgevingsvergunning nodig waarvoor ook al een constructeur nodig is voor tekeningen, doorrekenen en eventueel een stempelplan. Mijn advies is daarom om iemand lokaal daarvoor in te schakelen.
   

  MariekeP

  • #3
  Bedankt voor je antwoord Krunnie!

  Ik heb inderdaad maar een lokale constructeur in de arm geslagen om alles even goed te bekijken omdat er wel meer creatief was gedaan voorheen. Gelukkig is het inderaad geen dragende muur, maar de vervanging van de voorheen dragende muur door balk helaas nooit vergund geweest voorheen - dus hier nu verder naar kijken.
   

  Krunnie

  Specialist Elektra
  • #4
  Bedankt voor het terugmelden en succes met het klussen :prima:
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu