Muren stucen advies

NickTheGreek

  • #1
De muren in mijn huis hebben een raaplaag van zandcement en daar overheen een heel dun laagje (blauw pleisterwerk?). De raap laag laat helaas los. Toen ik het huis had gekocht waren alle muren behangen en had ik dat niet door. Een tijdje geleden had ik een onderwerp gestart hier waar ik advies zocht voor muren die ik had gestuct in een kamer van het huis. Ik was namelijk niet helemaal tevreden met de resultaat en had besloten om in de volgende kamer eerst alle gaten te vullen me MP75, en dan alles met een laag fix & finish te stucen. Ik gebruik trouwens F&F omdat ik de sierlijsten op de plafond zo goed mogelijk wil behouden.
Hier is een voorbeeld van de desbetreffende kamer.
IMG_7574.JPG

Dat ging redelijk, maar ik vind het heel moelijk om meer dan ongeveer 10m2 in een stuk te stucen met fix & finish. De mortel activeert al eel snel en wordt lastig mee te werken. Meeste muren moest ik dus in twee delen stucen. Dat gaat ook redelijk, de naad is best goed weg te werken, maar helemaal glad wordt het niet zonder schuren. Hoeveel m2 Fix& Finish kan een stucadoor in een keer op brengen? Werken stucadoors überhaupt met F&F?

Op een van de muurtjes die ik ging stucen was er een grote scheur. De muur was behangen en daaroverheen nog gestuct en het behand was heel lastig eraf te krijgen, dus besloot ik ook overheen te stucen nadat ik eerst met diepgrond heb geprimerd. Op de plek van de scheur heb ik gaasband gebruikt. Helaas opstond er toch een scheur zoals je hieronder ziet.
IMG_7788.JPG

Ik heb dus besloten om met een verfkrabber alles los te krabben.
IMG_7791.JPG

Ik vraag me dus nu af wat de beste aanpak is. Ik dacht om weer met diepgrond de gat te primeren, dan gaasband en te vullen. Wat zouden jullie mij adviseren? Is met F&F vullen verstandig, en zou ik het na het vullen goed glad kunnen krijgen zodat je het niet ziet of moet ik dan de hele muur met nog een dun laagje stucen?
IMG_7790.JPG

Deze muur stucen gaat namelijk heel moeilijk doordat ik de ruimte achter de CV-buizen niet makkelijk kan bereiken.
 

Hharbers

  • #2
Welke winkel haal je je f&,f.

Er is namelijk verschil tussen de knauf bij de normale bouwmarkt en die van de vakhandel. Ene is Duitse gips, andere Belgische gips. Zakken lijken op elkaar maar is aan streepjescode zie je dat ze verschillen

Die van bouwmarkt is veel slechter te verwerken omdat hij te snel droogt. Ga naar vakhandel of de oranje Duitse bouwmarkt voor goede gips

Tevens zijn de gipsen bij winkells waar weinig verkocht wordt somst te oud en over de datum. Moet niet ouder zijn dan 6; maanden na productie datum welke op zak staat. Hou ouder de zak hoe sneller hij begint op te stijven
 

NickTheGreek

  • #3
Ik heb dit inderdaad vaker gezien op deze forum. Ik haal al mijn gips van de oranje Duitse bouwmarkt en check altijd dat het vers is. Deze zijn meestal max. 1 maand oud. Bij de informatie van de fabrikant staat er dat F&F binnen 20 minuten op gebracht moet worden and binnen 60 minuten verwerkt. Dat lijk me sowieso kort en dan is het nog best warm de laatste paar weken.

Ik heb tevens ook heel veel filmpjes van Britse stucadoors gezien en de mortel die ze gebruiken (Thistle Multifinish) lijken veel makkelijker te verwerken. Maar dat is een ander discussie.
 

Nth

  • #4
Als je niet zo veel ervaring hebt met stucen zou ik stucpasta aanraden. Die kan je snel erop rollen met een roller en direct gladmaken met spackmes. En hoef je niet telkens nieuwe kuipen te mixen (wat ook weer tijd kost). Het is wel ontzettend duur vergeleken met de zakken, maar het scheelde mij enorm veel stress en troep.
 

NickTheGreek

  • #5
Dankje voor jou reactie. Ik heb er wel overwogen, maar dat is inderdaad prijziger, maar ik vind het ook heel leuk om dat zelf te leren doen. Stucen is erg genuanceerd en daar hou ik van.
 

Pvr

  • #6
-voorstrijk die gele
-mp75 blijft langer verwerkbaar en je ook weg pleisteren naar 0
- afreien
-grofweg glad zetten met spackmes
-laten staan tot je je vinger er net niet meer in kunt duwen
-doorschuren met schuurspons en water zodat je een vilslaagje krijg
-weer tijdje laten staan
-afmessen tot hij glad is (je moet je mes iets horen schrapen)
Om hem als een spiegeltje te krijgen kun je eventueel nog met pleisterpasta na messen
 
  • Like
Waarderingen: LisanneH en stylish

Nth

  • #7
MP75 is toch minimaal 1cm dikte?
En Rotband minimaal 5mm had ik begrepen.

En achter de radiator buizen moet je een breed spackmes nemen en die van onder naar boven trekken en vlak voor de bovenkant in een bocht achter de buizen wegdraaien, en dan hetzelfde van boven naar beneden.

Aks je zelf gaat stucen dan raad ik aan om dat met iemand erbij te doen die klusjes doet zoals regelmatig gereedschap en kuip schoonmaken, alvast een nieuwe emmer mixen, bij grote oppervlaktes samen erop smeren, etc

En ik gebruikte afrijlatten. Daarmee kan je per deel werken en strijk je het makkelijk glad.
 

LisanneH

  • #8
@Pvr , ik zit met een probleem en ik geloof dat jij hier het antwoord al hebt gegeven. Wij zijn ons huis zelf aan het stucen met Gyproc Multistuc (ik heb dus de tips van de oranje duitse winkel gemist, dus waarschijnlijk niet zo geweldig stucmiddel in huis gehaald helaas). Op zich zijn we best tevreden met de eerste twee wandjes, ze zijn over het algemeen mooi strak en glad, maar op sommige plekken zitten nog wat kleine oneffenheden. Nu is mijn vraag, hoe kunnen we die het beste bijwerken?
Hierboven heb je het over met een stucpasta namessen. Is dat iets wat je ook nog kan doen als de muur al gedroogd is? Of wat zou je dan aanbevelen? En zo ja, welke stucpasta zou je aanraden? En moeten we dan opnieuw voorstrijken of niet?

Op zich was de tweede muur al een stuc strakker en gladder dan de eerste, dus er zal wel een stijgende lijn in blijven. Ik vermoed dat we te lang bezig zijn met reien / afreien waardoor we te laat zijn begonnen met messen / afpleisteren. Maar toch ontkom je er bijna niet aan dat je nog ergens een klein plekje vindt dat wat aandacht verdient. We hebben geprobeerd te schuren, maar daar werd het niet mooier van, daardoor ontstonden juist meer putjes.

Bijgevoegd wat foto's van de oneffenheden genomen met een bouwlamp schuin op de muur om ze goed te kunnen zien. Bij normaal daglicht zie je het veel minder goed.

Bedankt voor je hulp. Ik zal er ook even een nieuw bericht van maken denk ik, want hier zit het wat verstopt zo :)

Groet! Lisanne

20220810_120551.jpg 20220810_120617.jpg 20220810_120449.jpg 20220810_120613.jpg 20220810_120550.jpg
 

Nth

  • #9
@LisanneH ik heb recent gewerkt met gyroproc roll stuc en ook knauf stucpasta. ik wil wel mijn ervaring met je delen.

Ik heb 2 lagen stucpasta over elkaar zitten zonder voorstrijk er tussen. Ik heb het zelfs direct over mp75 en rotband gedaan.

Oneffenheden heb ik na droging geschuurd met p240 (fijne) korrel en daar werd het echt super glad van. gewoon met handschuurmachine en muurschuurmachine voorzichtig draaiende bewegingen. Daarna resterende putjes opvullen weer met pasta en naschuren.

Je moet bij de pastapotten letten op de productiedatum. dan maakt de bouwmarkt niet uit waar je het koopt.

Hopelijk heb je er wat aan
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu