Losse stuc opgevuld maar niet helemaal tevreden

NickTheGreek

  • #1
Beste allemaal,

Afgelopen zomer hebben we ons eerste huis gekocht, een jaren 50 huis. Alle muren zijn behangen dus het eerste wat we deden was het behang eraf halen. Helaas hebben we uitgevonden dat er overal scheuren zijn en dus ook heel veel losse delen in het stukwerk dat ook nog zanderig is.

Ik ben zelf geen klusser, ook nooit geweest, maar ik wouw het wel gaan proberen. Na heel veel filmpjes en op deze fora kijken, had ik besloten om de losse stuc af te bikken en vullen met Roodband nadat ik het met diepgrond heb behandeld, en daarna met Renovlies behangen. Het gaat hier om ~15mm diepe gaten en ~30mm aan de buiten muur, zoals jullie van de foto’s kunnen zien.
IMG_4160.JPG
IMG_4161.JPG

Voor de gaten aan de buiten muur heb ik Goudband gebruikt om ze op te vullen. Ik had gehoopt dat het makkelijk zou zijn alles op te vullen en vlak maken doordat ik de nog goed deel van het muur als geleider kon gebruiken, maar in realiteit ging het heel anders, deels door onervarenheid. De rijlat werkte als een soort vacuum en gevulde gaten werden uiteindelijk dus een beetje bol. Nadat ik wat ervaring heb opgedaan, heb ik een paar technieken geleerd om dat deels te voorkomen, maar toch nog niet helemaal. Ook kon ik maar max 20kg aanbrengen binnen zo’n 30 minuten, maar qua logistiek was het makkelijker om dan halve zakken aan te brengen. Gaten vullen lijkt helaas langzamer te gaan dan op een kale muur stuc aanbrengen met de plakspaan.

Na schuren en behangen met Renovlies, zijn de oneffenheden nog steeds zichtbaar. Dit is het eindresultaat.
IMG_4335.JPG

De oneffenheden zijn helaas niet goed te zien op de foto.

Ik ben nu al aan het nadenken hoe ik mijn aanpak kan verbeteren als ik aan de volgende kamer ga werken qua tijd en kwaliteit. Misschien kunnen jullie met mij meedenken.

Is het misschien verstandiger om toch alles af te bikken en een nieuwe, dunnere stuclaag aan te brengen? Of zou het misschien een mogelijkheid zijn om dunne voorzetwanden te plaatsen? Dan voorkom je wel heel veel werk en heb je strakke muren.

Graag hoor ik jullie mening.
 

Hharbers

  • #2
Als je enkel de gaten opvult tot ze v;ak zijn kunnen opgevulde stukken bij uitharden krimpen en terug liggen tov bestaande deel
Ik zou na vullen en drogen met fix en finish een dunne laag van enkele mm over gehele muur zetten zodat hij geheel vlak en glad is. Met wat oefenen kun je een suasklaar glad resulataat krijgen
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #3
bij muren zoals op de foto is alles er af de beste oplossing.

als je gaten gaat vullen dan doe je het in twee keer eerst vullen tot vrijwel vlak.
laten verharden en dan de hele muur.
 

NickTheGreek

  • #4
Bedankt voor jullie reacties. De muren zijn nu al behangen maar na jullie advies ga ik volgende keer alles afbikken als er te veel losse stuc is, en evt als het niet helemaal vlak is na het vullen van gaten een laagje fix & finish aanbrengen. Is misschien ProFinish een betere optie of maakt het niet heel erg uit? Moet ik dan de muren nog met primer behandelen voordat ik de dun laagje aanbreng?
 

Eeuwige klusser

  • #5
IK heb al diverse malen getracht muren met stuc vlak te krijgen. het blijft een kunst apart.
Ik heb gekeken hoe een vakman het doet ( dan lijkt het zo simpel)
ik werk eigenlijk altijd met MP75 (overal verkrijgbaar) dan zou ik in het voorbeeld wat jij noemt eerst de gaten vullen en na uitharding de hele muur met dit materiaal stucen. als het bijna droog is natrekken. de vakman werkt dan nog een keer met afsponsen maar dat lukt mij niet. .een dun laagje fix en finisch doet wonderen. Daarna haal ik er een speciaal schuurdoek over voor stucwerk en krijg het daarmee echt glad.

Zeker als dit niet je routine is werkt dit goed
 
Laatst bewerkt door een moderator:
  • Like
Waarderingen: Jackd

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #6
"volgende keer alles afbikken als er te veel losse stuc is"
Ooit eens als advies gekregen: vast is vast. Als het niet hol klinkt en er niet bij één keer steken vanaf valt zit het vast en dus lekker laten zitten.
 
  • Like
Waarderingen: Eeuwige klusser

Jan de vaar

  • #7
Een goede oplossing is om het aan een professionele wandafwerker/behanger over te laten. Dan wordt echt alles weggewerkt en zit je aan het eind van de dag niet met het zelfde probleem. Je kan zulke behangers vergelijken via Link verwijderd, zie forumregels - mod Krijg je van meerdere behang bedrijven prijsopgaves opgestuurd voor je klus.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
1) dit is een klusforum. Waar de mensen dus zelf de klus uitvoeren
2) commerciële links zijn niet toegestaan, lees svp de forumregels.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu