Muren isoleren met Fermacell gipsvezelplaten

Klusser_de_klus

  • #1
Beste klussers,

Ik heb gezocht in de topics maar kan de antwoorden niet vinden. Hoop dat jullie advies willen geven.

Ik ga mijn schuur in de tuin isoleren tot kantoorruimte.

Muur 1, 3 en 4 (enkelsteen) zal ik isoleren dmv onderstaande methode (zie plaatje). Hoe zouden jullie muur 2 isoleren? Op dezelfde manier isoleren of zijn de geimpregneerde latten + vochtregulerende folie niet nodig? Het vuren timmerhout en isolatiewol komen dan wel koud op muur 2. Of moet ik daar toch ruimte tussen laten? Mijn vraag omdat de ruimte in de schuur zeer beperkt is en elke cm. telt. Nb. In muur 2 zitten geen stootvoegen.

Aangezien ik de Fermacell gipsvezelplaten moet gaan inkorten en gaten moet maken voor de airco (162mm) wil ik gebruik gaan maken van een elektrische decoupeerzaag. Dit wordt geadviseerd in het montagehandboek. Weten jullie misschien ook welk zaagblad ik daarvoor moet nemen?

Of kan ik voor de airco gaten beter met een boor rondom gaten boren? Wat voor boortje kan ik daar dan weer het best voor gebruiken?

 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Hoe zijn de vloer en het dak geïsoleerd? En hoe ga je deze ruimte ventileren?
 

Klusser_de_klus

  • #3
Goeie! Dat waren eigenlijk mijn vervolgvragen...

Aangezien ik niet heel veel kluservaring heb dacht ik nu eerst een plan te maken voor de muren...

Maar heb natuurlijk wel al gekeken naar vloer en dak.

De vloer is ruw en beton, nog niet zeker hoe ik die ga isoleren en afwerken. Heeft u advies? Niet heel veel ruimte vanaf de vloer tot deurkozijn, ongeveer 5 á 7 cm. Ik heb de vloer in de gaten gehouden en hij wordt niet heel vochtig.

Het dak is bitumen. Daaronder óf OBS obs óf underlaymentplaten. Bij het isoleren van het plafond zat ik te denken aan glaswol, latten, folie en ook weer Fermacell platen. Weet niet of ik tussen het OBS/underlaymentplaten en glaswol ook folie moet plaatsen? Zo ver ben ik nog niet ;)

De ruimte wil ik gaan ventileren d.m.v. een airco (monoblock; koelen, verwarmen en ventileren).
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #4
een airco ventileert niet, deze recirculeert lucht uit de binnenruimte die verwarmt gekoeld of ontvochtigt word
 

Klusser_de_klus

  • #5
Met een monoblock airco kun je ook ventileren. Vandaar de twee gaten van 162mm invoer/afvoer lucht.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #6
er moet lucht over de condensor verplaatst worden waarvoor er dus 2 gaten naar buiten moeten 1 aanzuig en 1 afblaas aan deze lucht word je restwarmte of koude afgegeven
 

Klusser_de_klus

  • #7
Door u ben ik een beetje gaan twijfelen.

De airco die ik op het oog heb is de: Innova 2.0 MINI 9HP DC Inverter Monoblok

Er is inderdaad 1 afzuigbuis en 1 afblaas buis.

In het boekje staat het volgende over ventileren:
Alleen ventileren modus Door deze functie te selecteren, wordt de compressor nooit geactiveerd en heeft het apparaat geen invloed op kamertemperatuur of luchtvochtigheid. het is mogelijk om de snelheid van de ventilator te kiezen.

Denkt u dat dit voldoende is om te ventileren?

Screenshot_2023-02-13-17-02-37-133_com.adobe.reader.jpg
 
Laatst bewerkt:

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #8
hij verplaatst in die stand dus alleen lucht die uit de ruimte komt en er ook weer ingeblazen wordt.
tenzij er een buitenluchtklep inzit die opent als de ventilatiestand word ingeschakeld maar dat heb ik nog niet eerder gezien of van gehoord bij deze dingen
 

Stimpy3

  • #9
N00bvraag: waarom isoleer je niet aan de buitenkant? IMO geeft dat minder gedoe (aan de binnenkant moet je werken met dampschermen en moet alles echt helemaal dampdicht zijn om geen condensproblemen te krijgen; wil je iets met electra doen dan moet je ook rekening houden met je dampscherm, dus dat worden of opbouwdozen of inbouwdozen die je over je dampscherm zet waarbij je heeeel erg moet uitkijken voor gaatjes in je dampscherm), plus dat inbouw/opbouwdozen op fermacell ook niet echt fijn aanbrengen is. Daarnaast geeft het je ook meer ruimte in je schuurtje, en kun je aan de buitenkant net zo wild gaan als je wilt wbt isolatie.

Natuurlijk moet je dan nog steeds de muur naar je buren toe isoleren, maar da's wel makkelijker dan 3 wandjes.

wbt materiaalkeuze: ik zou ipv glaswol steenwol nemen (echt een heel stuk fijner te bewerken, stoft en pluist minder), maar tenzij je die glaswol/steenwol ook voor geluidsisolatie wilt gebruiken zou ik voor b-keus PIR of EPS gaan. Dat monteert echt stukken makkelijker; gaten/gleuven kun je opvullen met pur; daarnaast is PIR/EPS ook een stuk vergevingsgezinder wbt dampdichtheid (omdat PIR/EPS zelf ook dampdicht zijn hoef je alleen de naden af te dichten met dampdichte tape; bij glaswol/steenwol moet je over het hele oppervlak heen.
 
Laatst bewerkt:

Klusser_de_klus

  • #10
Bedankt voor je reactie.

Omdat ik aan de buitenkant van de schuur een pergola heb is het vanuit esthetisch oogpunt voor mij geen optie. Tevens grenst mijn buitenmuur aan een algemene poort. Ik kan na het isoleren van die muur geen dubbele muur metselen, andere gevelbekleding zie ik ook niet echt zitten.

Het bewerken van Fermacell heb ik geen ervaring mee, vandaar mijn vragen.

Ik heb ook gekeken naar PIR en steenwol. Maar ik wil de schuur ook redelijk geluidsdicht, maar toch ook goed warm tegen een goede prijs. Een tussenoplossing is glaswol.
 

Stimpy3

  • #11
Als het goedkoop moet zou ik voor gipsplaat gaan. Gipsvezelplaat is nog best prijzig. Daarnaast zou ik niet met een decoupeerzaag gaan lopen hannessen: je krijgt die zaagsnedes nooit recht (tenzij je een geleiderail oid hebt). Betere optie is een goedkope cirkelzaag nemen plus een blad wat je daarna kunt afschrijven. Of meteen afscheid nemen van je decoupeerzaag.
 

Klusser_de_klus

  • #12
@ Marcn.88 - Bedankt dat u mij hebt behoed. Het toestel kan technisch gezien niet ventileren, ondanks dat er twee buizen zijn. Ik was in de veronderstelling dat het wel kon. Het toestel werkt alleen met de binnen/buitenlucht ontrekken van warmte/koele lucht. Het is dus niet zo dat er verse buitenlucht je kamer in wordt geblazen. Een bedrijf dat het toestel aanbiedt heeft mij uitgelegd dat het wel kon... Na wat onderzoek blijkt het toch niet te kunnen.

Alsnog heb ik een airco nodig om te koelen/verwarmen. Maar ik denk dat ik dan een ventilatierooster in de deur van de schuur ga maken om te ventileren.
Denkt u dat het nodig is om in zo'n kleine schuur, naast het ventilatierooster in de deur, nóg een een ventilatierooster in de muur te maken? Of zal één rooster volstaan?

1676515637949.png


@ Stimpy3 - Ik had gelezen dat gewone gipsplaten niet geschikt waren voor in de schuur. Maar bij nader inzien; ls de muren, plafond en vloer geisoleerd zijn en er wordt af en toe verwarmd en geventileerd, dan zullen gewone gipsplaten toch ook wel geschikt zijn? Het is inderdaad een goedkoper optie en beter te bewerken. Zou u dan gaan voor de normale witte of groene platen ivm schuur in de tuin?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu