Mortel hecht niet na drogen

jeroen16v

  • #1
Goedenavond,

Vorige week heb ik een kalkzandsteen muurtje gemetseld in de badkamer en het was de bedoeling om deze glad te stucen met cement.
Na wat zoeken kwam ik uit op een 4 in 1 mortel van Sakrete, deze zakken kosten echt helemaal niks maar de ervaringen op het internet waren zeer goed en heb uiteindelijk besloten het maar eens te proberen.

Nu heb ik nog nooit gestucd of wat dan ook maar ik heb erg handig en ik dacht dat ik dit muurtje dan ook wel "even" zou doen.
Tijdens het metselen moest ik de stenen meerdere malen bevochtigen om de mortel te laten plakken, dit werkte eigenlijk prima en de muur staat als een huis maar voor stucen werd me geadviseerd om de muur wel voor te bewerken met een grondering.
Dus ook een emmer mee laten komen van Sakrete en de muur 3x over 1:3 verdund behandeld.

Tijdens met stucen viel het me al wel op dat de stenen erg nat bleven waardoor de mortel er erg makkelijk af wou glijden en laagdiktes dikker als een 1 cm waren dan ook niet te doen.
Uiteindelijk na een aantal uur en heel wat vloeken toch nog een redelijk resultaat gekregen en hield het toen ook maar voor gezien.

2 dagen later wou ik verder met de andere kant maar ik kwam er al vrij snel achter dat de mortel absoluut niet had gehecht op de stenen, hele plakken kon ik er zo afplakken en
de muur zag er daarna uit alsof er nooit mortel op heeft gezeten.
De grote plakken/brokken die ik kon pakken hadden ook totaal geen sterkte en kon je zo vergruizen met je handen.

Ik heb te weinig ervaring met degelijke werkzaamheden dat ik er een zinnig woord over kan zeggen maar het lijkt er voor mij nu iig op dat de stenen geen of te weinig vocht opnemen waardoor de mortel niet meer kan hechten?
Ik had namelijk ook erg veel tijd om met deze mortel te werken, ervaringen van andere leerde mij dat het erg snel kon drogen als de muur iets aan de droge kant was en dat ik dus wel eens snel moest zijn maar bij mij bleef het een natte bende.

De metselspecie die links en recht is gemorst tijdens het metselen zit zo vast als een huis dus ik wil morgen even een testje doen door de metselspecie en de 4 in 1 mortel uit te smeren op de muur waar een gedeelte wel is behandelt en een gedeelte niet, zo kom ik er iig achter of het aan de grondering ligt of aan de mortel zelf.

Als iemand nog tips heeft hoor ik het graag want ik tast eigenlijk een beetje in het duister haha.

Met.vr.gr. Jeroen
 
Laatst bewerkt:

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Cementstuc wordt vaak aangebracht zonder voorstrijkmiddel, zodat het water in de mortel na aanbrengen een beetje in de ondergrond wordt gezogen. Omdat de mortel dan wat droger wordt zet het zichzelf en zakt het niet zo gemakkelijk naar beneden zoals je nu hebt ervaren. Bij hele droge ondergronden kun je net als je bij het metselen gedaan hebt het vooraf wat vochtig maken.

Is de mortel nu van het gronderingsmiddel afgekomen, of het gronderingsmiddel van de muur? Ik vermoed het eerste. En welk middel heb je voor het gronderen gebruikt?
 

jeroen16v

  • #3
De mortel is idd van het gronderingsmiddel afgekomen en er heeft niks gehecht, nog geen korrel.

Het middel dat ik heb gebruikt is van Sakrete : https://www.sakrete.nl/producten/34/sakrete-universeel-
grondering-5-liter

In eerste instantie wou ik het ook zonder grondering doen en gewoon bevochtigen maar het internet zei dat ik het moest doen haha.

In de gebruiksaanwijzing van de grondering staat dat er een film laagje achter moet blijven en dit kreeg ik pas na 3x.
Dat laagje is nu trouwens ook verdwenen maar het middel zit absoluut nog in de stenen aangezien het erg lang duurt om in te trekken als je het bevochtigd met een plantenspuit.

En hier de mortel wat ik heb gebruikt : https://www.sakrete.nl/producten/1/sakrete-4in1-mortel-25-kg
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #4
Die grondering haal je niet gemakkelijk meer uit het steenoppervlak. Je zou het nog eens kunnen proberen met minder water in de specie, en als dat niet lukt, er wordt ook cementstuc mortel verkocht die qua samenstelling specifiek voor stucwerk is en niet een compromis zoals zo'n 4-in-1 mortel is. Dat hecht mogelijk beter op deze ondergrond.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu