Mooi recht gat boren in kopse kant van vuren balk.

AdriaanH

  • #1
Hallo,

Ik werk aan een constructie met 3 meter lange vuren balken van 8 x 8 cm. Nu dien ik aan de kopse kant (dus in het vlak van 8 bij 8 cm) een aantal gaten te boren die mooi recht zijn (dus parallel aan de langszijden van de balk). De gaten zijn voorboor-gaten voor houtdraadbouten M8x16. Met de hand boren levert altijd een afwijking op, in het horizontale of verticale vlak. Kent iemand een trucje om dit voor elkaar te krijgen? Alvast mijn dank.

AdriaanH.
 

Johanl

  • #2
Halo.
Iemand met een langgatboor ,zou je met de gaten zuiver boren wel kunnen helpen.
 

Tiho

  • #3
Zijn het korte stukjes dus?

Van twee kanten af boren dan.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
A

Anonymous

Gast
  • #5
Goed kijken met een "timmermansoog".
Met een langere boor gaat het gemakkelijker om te zien.
Leg de balk plat, maar wel op een goede werkhoogte. als je achter de machine gaat staan kan je aardig kijken naar links en rechtse afwijking.
Laat een ander van een afstand kijken naar de afwijking hoog en laag.
Je kan ook nog een latje langs de balk klemmen als richtlijn om te kijken.
Je kan ook gebruik maken van iets anders dan een houtdraadbout. Er zijn ook bouten (ben even de naam kwijt, heet dit stokbout?) met aan een kant de grove spoed van een houdraaibout en aan de andere kant schroefdraad.
Als je deze bouten in de kopse kant schroeft kan je nog iets corrigeren in de juiste richting. deze stokbouten kun je dus nog iets buigen.
suc6
 

Tiho

  • #6
Mooie quote Jan.

16 cm houtfret lijkt me overdreven om in de balk te schroeven, dat kan ook veel korter. Vandaar dat ik het idee heb dat hij door wil boren om kortere stukken van laten we zeggen 10 cm aan de balken wil monteren. Staat ook een vraagteken bij he?

Als het is om zes mm voor te boren, neem dan een kortere fret en boor gewoon zo recht mogelijk. De fret maakt het niet zoveel uit als hij iets scheef zit.
 

AdriaanH

  • #7
Probleem opgelost, inspiratie opgedaan door de reacties van JohanI en Pietg28. Een langgatboor heb ik helaas niet ter beschikking, maar gaf me samen met de reactie van Pietg28 wel de nodige inspiratie: Men neme een stuk MDF van 30 x 50 cm. Eronder: 4 wielen van de Action van 85 cent per stuk, erbovenop de boormachine, vastgezet met TyRaps. Even goed uitrichten enz. Een lat erlangs als zijgeleider en daar-is-ie-dan: m'n low-cost langgatboor!
Hartelijk dank voor jullie reacties,

AdriaanH
 
A

Anonymous

Gast
  • #8
AdriaanH,
Mooi hulpstuk bedacht.
Dank voor de terugmelding. Altijd leuk om te horen of iemand iets gehad heeft aan een tip.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu