Hoe mooi vierkant gat zagen

Svego

  • #1
Voor de verbouwing van het toilet wil ik een kast maken. Hierin komt een nis en een deurtje. Op de volgende afbeelding van het vooraanzicht.



Hoe kan ik het beste de 2 witte vlakken uitzagen? Het onderste gedeelte wordt het kastdeurtje dus als ik dat zou kunnen hergebruiken heeft dit de voorkeur. Het plan is om 18mm multiplex te gebruiken.

Ik heb op dit moment een decoupeerzaag en een handcircelzaag. De circelzaag kan ik niet midden in de plank laten beginnen en met de decoupeerzaag vrees ik dat ik geen mooie strakke lijnen krijg.

Zijn hier nog handige tips voor waar ik niet aan heb gedacht? Om voor deze kleine klus een invalzaag te kopen is net boven budget. :cry:
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Een invalzaag huren of lenen lijkt me de meest voor de hand liggende oplossing.
 

Poster

  • #3
Met u handcirkelzaag, en de laatste hoeken met een decouperzaag of handzaag.
 

Veronika

  • #4
Of je zaagt de plaat in planken die je later weer verbindt, met bijv deuvels of lamellen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Met een normale cirkelzaag kan je ook invallen. Heel voorzichtig langs een (hoge) geleider laten zakken, scharnierend op de voorkant van de zool. De zaag stel je uiteraard niet te diep in, 2mm meer dan de houtdikte.

Met een decoupeerzaag kan je ook langs een geleider zagen. Met een goed zaagblad en niet teveel druk zagen.

Of iets ruimer uitzagen en de rest met vijlen/schuren.

Test het eventueel eerst op een afvalstuk.
 

Svego

  • #6
Zo te zien verschillende opties...

Ik ga denk ik een stuk spaanplaat halen om het eea tegen lage kosten te proberen. Met de decoupeerzaag ben ik bang dat deze scheef weg loopt. Hoe kan ik dit het beste voorkomen? Heeft het soort zaagje hier nog invloed op? En veel of weinig slag vooruit?

Als ik mijn cirkelzaag wil laten invallen zoals IJkenhout aangeeft, krijg ik dan geen grote terugslag zodra de zaag het hout raakt? En wat tedoen met de zaagbeschermer... deze handmatig omhoog houden?

Mocht het niet naar wens gaan had ik ook al bedacht om het geheel uit rechte vlakken te maken, al moet alles dan wel superhaaks zijn natuurlijk, anders sluit het niet goed aan :mrgreen: .
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Met een lamellenfrees kunt u ook mooi recht zagen en het invallen is niet moeilijk, ze zijn te huur bij de bekende verhuurbedrijven.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Lamellenfrees is ook een goede optie inderdaad. Er zijn ook nog machines met twee tegengesteld draaiende cirkelzaagbladjes. Die zijn ook handig voor zo'n klus.

Decoupeerzaag had ik al gezegd dat je een goed blad moet gebruiken en langzaam zagen. Ik denk dat de pendelstand niet veel uitmaakt. Het is bekend dat bijna alle decoupeerzagen niet haaks zagen (ik ken er eigenlijk maar één die dit probleem écht niet heeft).

Bij de cirkelzaag moet je de beschermer inderdaad zelf omhoog houden. Je houdt uiteraard de machine met twee handen stevig vast en laat hem langzaam en gecontroleerd in het hout zakken. De zaag draait zo snel dat er dan geen kickback is.


Ik zou er wel een geleider langsmaken, zodat je niet hoeft te "mikken".
 

Svego

  • #9
Afgelopen weekend aan het experimenteren geweest. Het invallen is me erg meegevallen. Het resultaat in onderstaande foto.

Voor het échte werk nog nauwkeriger meten en op zoek naar een rechtere lat om langs te zagen, de lat die ik nu gebruikte was een beetje krom :lol:

 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #10
Alternatief kan nog een bovenfrees zijn.
Voordeel is dat het hout niet gaat splinteren, nadeel is dat je de hoeken dan ook altijd iets rond krijgt ter dikte van je gebruikte frees.

suc6

Gerrit
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #11
Gebruik als lat een wat groter aluminium hoekprofiel, bijvoorbeeld 40 x 40 x 3. Deze is keurig recht.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu