Montagevragen over inbouwoven

G. Bouwer

  • #1
Goedemorgen,

Ik wil een oven kopen en inbouwen in een keukenkastje onder het aanrechtblad, onder de gaskookplaat. Zou ik daar 3 vragen over mogen stellen?

VEILIGHEID
Gelden er voor de afstand tussen oven, gasslang en gaskookplaat speciale veiligheidseisen? In diverse montagehandleidingen las ik dat er een vrije ruimte moet zitten langs de zijden v/d oven. Ik ben bang dat in mijn situatie de gasslang binnen die vrije ruimte komt te vallen (op de bovenzijde achteraan de oven). Maar ik weet niet of dat heel erg is, zolang ze elkaar maar niet raken.

OPBOUW-WCD
Vanwege de aanwezigheid van een opbouw-wcd op de achterwand (rechtsonderin) passen de meeste ovens niet omdat ze de stekker in de wcd raken. De ovens zijn te diep. Zit er toevallig standaard een uitsparing in ovens a/d achterzijde rechtsonderin om dit probleem op te vangen? Anders zal ik toch de wcd moeten verplaatsen. Nb. het achterboard op de foto gaat sowieso weg om ruimte te creëren, maar dat lost het wcd-probleem nog niet op.

VENTILATIE
Echt veel ventilatie is er niet als je een oven in een onderkastje inbouwt. Ik ben niet van plan om een ventilatierooster in het aanrechtblad in te bouwen:-) De enige ventilatie is via de plint onder en door de kieren naar de naastliggende kastjes. Is dat voldoende?

 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #2
Zorg voor een gebruik/installatie voorschrift van de oven die u wil aanschaffen. (internet)
Daarin staat precies welke maat er moet zijn om de oven te kunnen plaatsen en waar u rekening mee moet houden.
Hoogte diepte en breedte zijn dan op te meten en dan past het of het past niet.

De gasslang mag niet van rubber zijn maar kan u omwisselen met een gele RVS gasslang van de zelfde lengte.

De ventilatie zit altijd intern in de oven onder en boven een sleuf of rooster dat gaat niet naar het bovenblad of naar het plint.

Ik ga niet zeggen dat het wel of niet kan want mij glazen bol is defect :mrgreen:

Maar u kan wel proberen om er achter te komen met boven omschreven plan.

Vriendelijke groet
 

G. Bouwer

  • #3
De gasslang mag niet van rubber zijn maar kan u omwisselen met een gele RVS gasslang van de zelfde lengte.
Dank, dat wist ik niet! Ik ga daar een gas-iemand voor laten komen.
Voor de rest van het verhaal: het is me duidelijk wat je bedoelt. Dank daarvoor.
 

Pigion

  • #4
Bijna alle moderne ovens hebben een ventilator om voldoende luchtcirculatie te bewerkstelligen. De lucht wordt via een spleet aan de bovenzijde uitgeblazen. Zorg er wel voor voldoende aanvoer via de plint.
Pigion
 

G. Bouwer

  • #5
Ik ben een stap verder. De wcd op de foto gaat daar weg. Er komt een nieuwe wcd achter de plint. Die komt op een aparte groep.
De gasleiding zal vervangen worden door een monteur.
Ik heb bovendien een oven uitgezocht waarvan de achterste 15cm bovenop het apparaat een flink stuk lager is waardoor de nieuwe gasleiding genoeg ruimte zal hebben.

Ik moet alleen nog iets bedenken om de oven op te zetten. Want een gewone legplank op 4 van die nokjes gaat hem niet worden: die ovens wegen een kilootje of 45 en die krakt zo door de legplank heen, ben ik bang.

Kan ik daar 18mm witte meubelpaneel voor gebruiken? Ik wil het laten rusten op 2 stroken van hetzelfde paneel dat ik aan weerszijden L+R aan de wanden vastschroef.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu