Montage tv steun in nis

DaMoe90

  • #1
Hoi allen!

ik heb een vraagje waar ik zelf niet helemaal uitkom. Ik ben beginnend klusser en heb tot nu toe vooral wat simpele dingen zelf gedaan. Nu het wat technischer wordt kan ik jullie hulp goed gebruiken. Al doende leert men zullen we maar zeggen :-)

De bedoeling van deze hele constructie is om de benodigde box van een bekend tv merk (weet niet in hoeverre ik hier merken mag noemen?) in de muur weg te werken. Hiervoor heb ik een nis gecreëerd in de kalkzandstenen muur van onze nieuwbouw woning waar deze in valt. Die komt in de onderste helft van de nis te staan. De bovenkant van de nis is bedoeld om de tv steun in weg te werken. Het is de bedoeling dat de steun zowel kantelbaar als uittrekbaar uit de muur is.

De nis is ongeveer 8 tot 9 cm diep. In totaal is de muur ongeveer 10 cm diep. Er is aan de achterkant dus weinig buffer. Aan de achterkant zit je direct in de isolatie en daarna bakstenen muur. De maatvoering van de nis is ongeveer 45 cm bij 35 cm. De TV is ongeveer 9 kilo en de tv steun zal rond de 5/6 kilo zijn.

Nou was mijn idee om een houten plaat te bevestigen met 4 hoekankers en de steun uit de zijkant en bovenkant van de muur te halen waar deze nog volledig dik is. Dan lijkt me wel voldoende geborgd dat de plank niet naar beneden komt.
De tv steun wil ik dan vastmaken op de plaat zelf in het midden. Dit zal wat lastiger gaan worden omdat ik de steun niet uit de achterkant van de muur kan halen en de tv steun dus moet blijven hangen aan de gemonteerde plaat.

Mijn vragen:
1) Klinkt dit plan uberhaupt logisch of hebben jullie een ander alternatief?
2) Zijn 4 hoekankers met rond de 3 fischer pluggen elk en lange schroeven in combinatie met normale (ondiepe) schroeven waarmee ik het vastzet op de plaat voldoende om de plank op zijn plaats te houden?
3) Qua plaat had ik beuken multiplex van 22 mm of massief beuken van 26/40 mm in gedachten gezien ik deze kan bestellen in kleinere delen bij de lokale bouwmarkt. Welke zouden jullie adviseren qua sterkte/trekkracht?
Zelf neig ik naar massief beuken gezien deze dieper is en de schroeven van de tv meubel dus langer kunnen zijn en dieper geschroefd kunnen worden. Ben alleen bang voor de eventuele werking en stevigheid.

Wil natuurlijk niet dat mijn nieuwe dure tv van de muur af gaat vallen, dus hoop dat jullie mij de bevestiging kunnen geven zodat ik aan de slag kan gaan.

Bedankt!
David

Nis voorkant.jpeg Nis zijkant.jpeg Nis voorkant incl hout en tv steun.jpg
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
Weet je al precies welke steun je wilt gaan gebruiken?
Mogelijk zal je de houtenplaat niet tegen de achterkant van de nis willen plaatsten maar verder naar voren, want de meeste steunen zijn niet voor een nis gemaakt.

Verder is het plan goed, dit kan zelfs met een 18mm plaat, maar ik zou het ook iets dikker doen. Twee 18mm platen op elkaar lijmen en/of schroeven werkt ook prima
 

DaMoe90

  • #3
Hoi Jackd! Bedankt voor je reactie.

Qua steun weet ik inderdaad welke ik wil gaan gebruiken dus dat is inderdaad even passen en meten. Wellicht dat de hoeksteunen iets verder naar voren geplaatst moeten worden (en niet tegen de achterwand aan) om te zorgen dat hij daadwerkelijk overal vlak komt te hangen + dat de steun niet te diep in de muur valt inderdaad.

Qua materiaalkeuze, zou je eerder kiezen voor massief beuken of voor multiplex? Wat is qua stevigheid verstandiger?

Verlies je bij twee (beuken) multiplex platen tegen elkaar schroeven geen stevigheid in het hout?
Mijn gevoel zegt namelijk dat het een stuk steviger is als het gewoon 1 deel is, maar wellicht dat het met voldoende schroeven juist wel super stevig is?

Bedankt voor de bevestiging!
 

HenkL14

  • #4
Ik denk dat Jack twee platen over elkaar heen bedoelde. Dan wordt de plaat dus twee keer zo dik en dus sterker. Ook kun je er iets langere schroeven in kwijt waardoor de beugel ook wat steviger hangt.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #5
je hakt een gat in de dragende bouwmuur (voorzieningen getroffen)
en dan maak je je zorgen over een tv van een paar honderd euro ik vind het bijzonder.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Wat zit er aan de andere kant van deze muur? De buren of buitenlucht?
 

DaMoe90

  • #7
@HenkL14
Ah top, goed om te weten. In dat geval gaat het even puzzelen zijn qua welke dikte ik precies nodig heb maar dan is twee multiplex platen aan elkaar maken via een hoop schroeven geen slecht idee

@Boertje125
Ik mag toch hopen dat het creëren van een (beperkte) nis in een kalkzandstenen muur niet direct gaat zorgen voor verzwakking van de woning. Zou niet best zijn anders

@Rola
Het is de buitenmuur. Dus kalkzandsteen blokken | Isolatie | Bakstenen buitenmuur. Buitenlucht dus!

Bedankt iedereen voor het meedenken!
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #8
Ik bedoelde inderdaad 2 platen tegen elkaar. Twee stukken van 18mm maakt één stuk van 36 cm. Alleen omdat je dan wat meer zekerheid hebt met de schroeven. De soort plaat maakt verder niet uit, 18mm multiplex zou waarschijnlijk al sterk genoeg is.
Waarom twee tegen elkaar: vooral omdat een dikke plaat niet standaard zo klein te krijgen is, behalve als ze bij een houthandel een reststuk hebben liggen.

Als je jouw idee goed uitvoert, kan je zelf aan de steun gaan hangen, natuurlijk niet doen, maar een tv van 10kg is niet zo bijzonder.

ps. of twee plaat tegen elkaar, dan monteren en dan nog een plaat ertegenaan. Dan komt het iets verder naar vooral
 

Wilc097

  • #9
Ook al is de muur niet dragend, zou ik alsnog ervoor zorgen dat je de blokken ondersteund met een balk oid die je aan weerszijden verankert in de muur. Dit is vragen om scheurtjes / wegzakken van de muur boven de nis.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #10
een gat zorgt zonder meer voor verzwakking van de constructie.
of dat erg is hangt af waar dat gat is gemaakt.
een beetje tv is tegenwoordig gauw een meter breed daar hoort minimaal een latei boven te zitten.
 

Sander 1972

  • #11
Kun je niet een anton pieck steun er in maken, Is die een beetje in trance van de nis
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #12
Het is een nis van 45 x 35 cm. (staat in de vraag)
De tv komt niet in de nis, alleen het tv kastje van de provider en de steun komen in de nis.
Toch onzin om daar een latei in te zetten?

Wat is een "anton pieck steun" ? Google heeft geen idee.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #13

Kaajee

  • #14
Latei lijkt me ook een beetje overdreven.

Kun je niet iets met je buitenmuur ?
Dat je bijvoorbeeld een plankje maakt, en die toch door de isolatie heen in/aan je buitenmuur kunt vastzetten? Daar heb je genoeg "vlees" om het goed vast te zetten.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #15
En een flinke koudebrug creëren?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu