Moet ik alle wcd in huis vervangen en overal aarde trekken

Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik heb een huis uit 1999. Ik heb i.v.m. een nieuwe keuken om krachtstroom gevraagd. Hiervoor wordt een niewe verdeelkast geplaats volgens de nieuwe norm ( alles achter aardlek + hoofdschakelaar.) Moet ik nu ook alle wandkontaktdozen in huis vervangen door wkd met randaarde enoveral in huis aardedraad trekken?
 
Officieel wel.Bij elke wijziging van de installatie moet de installatie voldoen aan de op dat moment geldende norm, in jouw geval dus alles met randaarde.
 
Dat is heel veel extra werk :-( Betekent dit dan ook dat mijn installatie wordt afgekeurd? Of krijg ik wel een nieuwe aansluiting en kan ik later de aarde aan (laten) leggen? Ik krijg alleen een nieuwe keuken met een inductiekookplaat van 10.8 kw. De rest van de installatie blijft ongewijzigd.
 
Afkeuren ?je installatie word niet gekeurd als je een aansluiting wijzigt.

De nen1010 stelt dat bij elke aanzienlijke wijziging in de installatie, alle delen die daardoor beïnvloed worden moeten voldoen aan de regels die gelden ten tijde van de wijziging.

Bij het vervangen van een meterkast word de hele installatie beïnvloed.

Tegenwoordig worden steeds meer apparaten uitgerust met randaarde.
Neem bv de computer, zonder aarde staat de metalen behuizing onder een spanning van 127v.
Echter mocht er nu iets gebeuren waardoor die computer door een foutje in de voeding de volle netspanning op de kast krijgt en hierdoor ontstaat letsel zal er geen verzekering dat dekken.De verzekering zal stellen dat een randaarde stekker altijd in een randaarde wcd moet.

Dat zulke aanpassingen eigenlijk nooit gedaan word omdat het teveel kost is eigenlijk een heel slechte zaak.

Een auto word na 10 jaar vervangen en krijgt elk jaar onderhoud, een E-installatie word eigenlijk nooit vervangen of aangepast naar de eisen van de tijd.
 
De kosten zijn minder een probleem dan de tijd. Na de verbouwing leg ik de extra randaarde wel aan.

De NEN1010 heeft ook een wijziging voor de aarde in de badkamer. (deze loopt nu vanaf de aardleiding lagns de verdeelkast naar de badkamer. Ik begreep dat dit was veranderd en dat nu de aarding van de badkamer 'gewoon' via de centraaldoos in de badkamer moet lopen. Ik moet de hele badkamer slopen om dit te kunnen aanpassen. Er loopt geen leiding tussen de centraaldoos en het ca in de badkamer en alles is in het beton gegoten. is hiervoor een uitvoerbare oplossing ?
 
Er is een dus een CAP dat met de aarde in de meterkast is verbonden?Oplossing: gewoon zo laten.

Is er een WM-aansluiting in de badderkamer?
 
In de badkamer is alleen licht en een schakelaar.
Ik heb begrepen dat een nieuwe groepenkast geen externe aardklem meer heeft omdat deze niet meer gebruikt wordt. Hoe moet de aarde van een nieuwe groepenkast dan worden aangesloten ?
 
Als ik het goed begrijp mag ik dus de verbinding tussen de CAP in de badkamer en de aardpen ( die met een externe klem verbonden is met de huiidige groepenkast) loshalen van de aardpen en intern in de groepenkast verbinden met aarde ?
 
Laatste vraag? Moet de groepenkast met de aardpen verbonden worden met blanke draad of met geel/groene en wat moet de diameter zijn ?
(zelfde vraag voor de verbinding tussen CAP en Groepenkast)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan