Minimale maten van de dagmaat voor daktoetreding

Rnsmit

  • #1
Hallo,

Ik wil op het platte dak van mijn dakkapel (met extra sterkte balken) graag een lichtkoepel maken met dakbetreding, zodat je er een klein terrasje kan maken. Nu ben ik gebaat bij een zo klein mogelijke opening om zoveel mogelijk terras te krijgen. Nu vind ik daar nergens richtlijnen voor. De hoogte tot plafond is 210cm. Zou 75 bij 75 cm al voldoende zijn om er een trapje in te zetten en het dak te benaderen? Heeft iemand hier ervaring mee?

Rob
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
75 x 75 is wel erg krap!

70 of 75 cm als breedte zou geen probleem mogen zijn, maar als je een trap oploopt, gaat dat alstijd schuin en hou je erg weinig ruimte over om doorheen te gaan.

Google eens met het woord 'vlizotrap' of 'vliezotrap' om een idee te krijgen welke ruimte je daarvoor nodig hebt. Ik kom dan op minimaal 70 x 120 cm.

Je moet niet vergeten dat het bij het teruggaan veel moeilijker is de treden van de trap terug te vinden dan bij het naar boven gaan. Als de opening te krap is en je de trap daardoor niet goed kunt vinden met je benen, dan lig je (of een van je huisgenoten) voor je het weet beneden met een gebroken been.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Een dakkapel is niet geschikt voor deze extra belasting.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #4
Zijn volgens mij geen eisen voor een ladder mag in principe.

voor het gebruik als terras en het hek dat er omheen moet heb je echter een vergunning nodig. de kans dat je die krijgt schat ik erg laag
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Als je er een dakterras van wilt maken, moet er een normale trap naar toe. Je mag het dak niet betreden via een vlizotrap. Een luik mag ook niet zonder meer, er zal op zijn minst een hek om het gat moeten.

En zoals gezegd moet het dak berekend worden op het gewicht en moet er een hek aan de dakrand. Je moet ook nog eens 2m uit de erfgrens blijven. Het zou me verder verbazen als je een vergunning hiervoor krijgt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu