Minimale compressor voor constructietacker?

Wamelis

  • #1
Dag mensen,

Volgende maand ga ik een houtskeletopbouw op mijn huis plaatsen. Ik zal dus een constructietacker moeten aanschaffen die 90mm nagels kan schieten.

Maar mijn compressor is daar waarschijnlijk te licht voor (6 liter Stanley, de tacker verbruikt 5 liter/schot), dus er zal een nieuwe moeten komen. Wat zijn de minimale compressor eisen voor zo'n zware tacker, qua inhoud en liters/min?

Het is voor een eenmalig project, na twee maanden zal ik hem nooit meer nodig hebben, dus ik hou het graag zo goedkoop mogelijk...

Dank,
Wim
 

Millew

  • #2
5 liter per schot is nogal veel.
Weet je dat zeker en bij welke werkdruk is dat?

Die compressor die je nu hebt, is dat type APC-OL6 ?
 

Wamelis

  • #3
Ik heb nu inderdaad die APC-OL6.

Dit staat in de specs van de tacker die ik op het oog heb: '5.2 Liter/Cyclus @6bar'. Merk noemen mag waarschijnlijk niet, maar het is het instapmodel van een bekend tacker merk.
 

Millew

  • #4
Het hangt er natuurlijk ook een beetje vanaf hoe snel je wilt kunnen werken. Stel dat je 15 schoten per minuut doet als je even snelheid maakt. Dan gebruik je in één minuut 15 x 5,2 = 78 liter.
Als de compressor dat moet kunnen bijbenen, dan heb je een compressor nodig met een aanzuigcapaciteit van die 78 liter per minuut.

Die Stanley zou dat dus wel moeten kunnen hebben.
 

Jvsteenb

  • #5
Volgens mijn beste weten is het luchtverbruik altijd opgegeven in atmosferische lucht. Dat wil zeggen dat het effectieve slagvolume van te tacker zo'n 0,87 liter bedraagt. Bij 6 bar betekent dat dan ook dat je 5,2 liter lucht per slag verbruikt. Omdat er altijd verliezen optreden, zal het werkelijke slagvolume kleiner zijn, zeg ergens tussen 0,6 tot 0,75 liter liter - en da's al een aardig grote pot bovenop je tacker.

Zelfs bij een volumetrisch rendement van niet meer dan 30% zou je anders al een zuigerslagruimte van meer dan 1,5 liter nodig hebben op je tacker ( de andere 70% verdwijnt ongebruikt ) , lees een colafles aan ruimte, plus de ruimte voor de zuiger, het mechaniek, etc, bij elkaar al snel een 2,5 liter ruimte alléén in dat deel boven je nagelkop.

Bij de gestelde 15 schoten per minuut en een duty-cycle van 20% zou je dan praten over een NETTO aanzuigvolume van 2340 l/minuut, en aangezien 85% aanzuigrendement al een topprestatie is, praten we over een bruto aanzuigvolume ( dat wordt meestal opgegeven ) van rond de 2750 l/minuut om continu door te kunnen werken. Een compressor van een dergelijke capaciteit heeft vaak een trekhaak en een geveerd onderstel.....

Gelukkig is het luchtverbruik atmosferisch, dus praten we gewoon over 5,2 liter per nagel. Wil je er zo'n 15/minuut plaatsen, dan is dat dus 78 liter per minuut. Rekening houdend met een duty-cycle van 20% en een volumetrisch rendement van zo'n 65% bij 8 bar einddruk praten we dan over een aanzuigvolume van 600l/minuut. Maar je werkt zelf natuurlijk ook niet continue met je nagelapparaat in de hand, zeg dat je dat 25 minuten per uur doet, zo'n 375 nagels per uur dus: dan hebben we het over een 250 l /minuut compressor, waarbij een grote tank de hoeveelheid achter elkaar te verwerken nagels natuurlijk vergroot. Overigens praten we dan al wel over een compressor in de 2-2,5 pk klasse, die dan dus 12 minuten per uur staat te ratelen.


vr. gr.

Job
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Kunt u er geen huren of lenen bij een bouwbedrijf, dat lijkt me heel wat goedkoper.
 

Wamelis

  • #7
Dank heren, leerzaam. Als ik het zo lees, krijg ik goede hoop dat het misschien wel gaat lukken met de kleine Stanley. Hij haalt 200 liter per minuut. En als het spijkertempo lager moet om de compressor wat rust te geven, is dat geen probleem.

Misschien ga ik morgen die tacker maar halen en uitproberen. Overigens: de tacker gebruikt rondkop stripnagels. Het is me nooit duidelijk geworden wanneer je rondkop of D-kop gebruikt (behalve dat er meer D's op een strip kunnen voor snel doorwerken). Is dat nog relevant?

Ik heb naar huur gekeken, ook voor de tacker zelf, maar als je die dingen een maand lang paraat wilt hebben kun je voor hetzelfde geld al snel iets kopen.
 

Jvsteenb

  • #8
Hallo Wamelis,

Die kleine S*****y haalt alleen 200 l/min op de websites van allerlei online-aanbieders. S*****y-B******h geeft 'm zèlf op voor 160 l/min.
Bovendien is een 6l tank voor een dergelijke tacker wel èrg minimaal.
Bij de drukval van 8 tot 6 bar ( er even vanuit gaand dat dat de ondergrens is - als 'ie lager is heb je misschien een probleem met de indringing van de nagels ) kun je op z'n hoogst 3 nagels tacken voordat de compressor weer aanslaat - dat is niet erg zinvol werken.
Uiteraard kun je het proberen, wie weet werkt het voor jou wel.

Een rondkop stripnagel is vriendelijker voor het oppervlak - minder splijten bij de nagelkop.

vr. gr.

Job
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu