Miele Twindos storing F0214

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #1
Ik heb een Miele wasmachine (zie typeplaatje in bijlage) met Twindos. Echter, hij geeft bij gebruik van vak 2 de storing F0214 en kan dit vak van Twindos niet gebruiken.

Ik gebruik een regulier wasmiddel en spoel beide twindos vakken zodra 1 van de 2 flacons leeg is. Dus voordat er nieuw wasmiddel in eentje gaat, spoel ik ze eerst allebei met warm water op het reinigingsprogramma.

Vreemde is dat hij de storing de eerste keer gaf juist bij starten van het reinigingsprogramma. Ook met wasmiddel gebruik komt nu deze storing.

Wie weet wat deze storing inhoudt en wat de oplossing is? Kan ik dit zelf repareren?

Dit is wat Miele er zelf over schrijft maar dat zegt mij nog steeds weinig over de oplossing:

Melding in het display: F214
Stroomstoring in de sensor van het thermo-element.
Het gaat hierbij om een technische storing die je niet zelf kunt verhelpen.

Neem contact op met Miele.

Opmerking:
De storing betreft TwinDos. Je kunt de wasmachine blijven gebruiken met handmatige dosering
20220827_192326.jpg
 
Laatst bewerkt:

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #2
Er ligt op de bodem een soort ptc sensor/elementje die de doorstroming meet. Deze gaat weleens stuk. Als je zeker weet dat de pompjes lopen en de doorstroming goed is zou die mijn eerste verdachte zijn. Je kunt de 2 kanten wel meten met een ieninieminie kleine pinnentjes voor je multimeter want stekkertje is minuscuul. Sensor is vanaf achterzijde eenvoudig te wisselen. Wel eerst met water laten spoelen anders wordt het dus een zeepbedoeling die niet leuk is. Ook goed letten op de instructies bij het onderdeel dat je de juiste slangen en de juiste hoek gebruikt bij het wisselen.

Persoonlijk heb ik een hekel aan dit systeem omdat het naar mijn idee overgecompliceert in elkaar zit. Had vele malen eenvoudiger gekunt.

Heb echter ook een keer het printje stuk gehad van de twindos door corossie van lekkage zeepbaksel. Maar dit was een uizonderlijke situatie.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Dank @Sleutelmeneer :prima:


Sleutelmeneer schreef:
Als je zeker weet dat de pompjes lopen en de doorstroming goed is zou die mijn eerste verdachte zijn
Reservoir 1 werkt gewoon, enkel bij reservoir 2 geeft hij storing. Duidt dit dan op de ptc? Ik heb geen idee wat er gemeenschappelijk of juist verschillend is in onderdelen tussen het circuit van reservoir 1 of 2?

Sleutelmeneer schreef:
Wel eerst met water laten spoelen
Ik zal eens proberen of hij dit nog wil doen. Bij start van het reinigingsprogramma voor reservoir 2 komt meteen de storing en begint hij te piepen. Heb hem toen afgebroken maar zal nog eens proberen of hij ondanks de storing wel gaat spoelen met water. Of wellicht weet jij dit antwoord zo al ?

Klinkt als een precisieklusje maar wel goed zelf te doen? Hij is dus wel gemakkelijk te bereiken zonder de halve machine uit elkaar te sleutelen?
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #4
Er zitten 2 helften aan die sensor. Voor vak een en vak 2. Je hebt volgens mij ook 2 foutcodes. F214 en f213 die beide zelfde onderdeel betreffen maar de andere kant. En ook nog 212 geloof ik maar dat betekend weer iets anders.

Ja opzich is het niet moeilijk, sensor kost alleen wel iets van 100 euro. Ik zou hem dus eerst even spoelen kijken hoe ver je komt en wrs is sensor van van 2 dan stuk. Als je het hele circuit uit elkaar wilt halen en wilt schoonmaken is wel een hele klus. Maar de betreffende sensor ligt op de bodem onder de twindos slangetjes en kun je bij door op je buik te liggen en de achterplaat te demonteren. Alleen jammer dat ik de waardes niet meer weet van de 2 zijdes van die sensor. Maar heb er nog een liggen volgens mij dus daar zou ik het eventueel op kunnen nameten voor je al jij ook jou waardes nameet van bovenstaande sensor. Maar nogmaals wel even fotos maken van hoe het zat. Zit allemaal gemarkeerd en op het kapje staat ook 1 en 2 maar dan weet je zeker dat het niet mis gaat.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Bedankt @Sleutelmeneer !
Ik zal proberen of hij nog wil spoelen en de achterplaat er eens af halen zodat ik meer beeld krijg van hoe goed of slecht ik erbij kan.

Repareert een witgoed monteur zoiets doorgaans op locatie of moet de machine hiervoor naar zijn werkplaats toe? Kan me voorstellen dat een monteur niet graag op zijn buik ligt te werken onderin zo'n apparaat :roll:

Zal tevens eens zoeken naar die sensor.
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #6
Ik ben net 30 dus ik doe dat gewoon bij de mensen thuis haha. Maarja dit zijn wel storingen waar de meeste witgoed bedrijven nog niet zoveel ervaring mee hebben denk ik en dan willen ze nog even kijken hoe alles nou precies zit en werkt. Misschien lukt het ook wel op je knieën ligt er allemaal aan hoe goed je plat kunt haha. Miele monteurs doen het sws op locatie, maar dan betaal je weer het 3 dubbele dat is dan weer lastig.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Ja in het display komt mooi te staan "bel Miele", dat hebben ze leuk bedacht. Mocht het me niet lukken, contacteer ik de lokale witgoed zaak waar de machine ook vandaan komt. Die repareren tegen schappelijke prijzen.

Die sensor krijg ik zo snel ook nog niet gevonden op internet. Heb jij wellicht een idee op welk onderdeelnummer ik moet zoeken? Of waar ik het onderdeelnummer vind?
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #8
Screenshot_20220829-213734_Chrome.jpg
Screenshot_20220829-213634_Chrome.jpg


Dit is iniedergeval wat er met mijn verhaal strookt en wat ik denk dat het is :).
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #9
Vandaag toevallig een witgoedmonteur gesproken over iets anders en ook deze storing eens bij hem voorgelegd, wat reparatie door hun zou kosten.

Hij had het erover dat inderdaad de sensor kapot is en vaak ook de electronica van de Twindos. Daarmee wordt het nog een duurder geintje alles samen. Komt dit jou ook bekend voor @Sleutelmeneer of is de kans groot dat ik er met enkel de sensor vervangen wel weer ben?

Sensor inmiddels gevonden dus die kan ik gaan bestellen.
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #10
Mijn ervaring is als volgt met deze klacht 3x gehad. 2 sensor afdoende 1x ook printje. Ik ben vergeten te meten in de werkplaats vanwege de drukte excuus. De eerste keer heb ik samen met een specialist bekeken en die vertelde mij dat hij nog nooit het printje kapot heeft gehad. En dat die keer dat ik het had de eerste keer was ook voor hem (ik had namelijk een miele laptop nodig met miele software om wat parameters uit te lezen die ik normaal nooit gebruik).
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #11
Wederom bedankt, dan ga ik er maar vanuit dat het enkel met de nieuwe sensor weer werkt :prima:

Is zo'n printje net zo prijzig of valt dat mee?
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #12
Ja wel ongeveer dezelfde prijs geloof ik (was in 2019 dat ik die tegenkwam haha) eigenlijk zie ik niet super veel storingen aan Twindos door de regel. Weleens verstoppingen en dat sensortje dus maar verder weinig.
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #13
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #14
Ik wacht nog op het onderdeel... verwacht dat die maandag binnen is dan ga ik ermee aan de slag!
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #15
Waarde beide kanten sensor +/- 110 ohm
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #16

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #17
Ja onderdeel heb ik maar nog niet aan toegekomen om te repareren ... Zal eerdaags toch gaan gebeuren ( hoop ik dan)
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #18
Hier ook nog even de uitkomst: vandaag de sensor gewisseld en hij doet het weer! Was een vrij simpel klusje, denk een goed half uur bezig geweest. Ik heb de machine op een werkbank gezet zodat ik er wat ergonomischer bij kon. Twindos daarna meteen een paar keer gespoeld met warm water en draait nu weer als een zonnetje!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu