Miele en spanning op de aarde.

Booltje1973

 • #1
Hai, bij het vervangen van mijn groepenkast kreeg ik lichte schok van de aardedraad. Er bleek 20v over de aarding te lopen. (Gemeten tussen de aardedraad van de wasmachine wcd en aardrail).
Nu had ik Miele gemaild en gebeld.
Antwoord op de mail was dat mijn installatie niet goed zou zijn en in dit geval moest het met mijn aarding te maken. Kan niet, want ik meet de spanning het tussen de aardedraad en mijn aardrail.Het antwoord in het telefoongesprek was dat elke Miele wasmachine een lekstroom heeft. (Was mij niet bekend) Ik heb 1 mA gemeten, terwijl alleen de stekker van de wasmachine in de wcd zat. (Aardlek wordt niet aangesproken en werkt)
Dat verhaal zou de voltage over de aardedraad kunnen verklaren. Zodra de stekker van de wasmachine uit de wcd wordt getrokken is de spanning weg. Ik ben zelf elektromonteur en weet het eea van elektronica af. Mijn concrete vragen zijn:
1: is er iemand die dit probleem herkent?
2: Als dit zo is, zou ik dit zelf kunnen repareren?

groet
Dennis
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Tom345

  Specialist Elektra
  • #2
  Uit andere communicatie van Miele begreep ik dat er een netfilter in de voeding zit. Netfilters veroorzaken altijd een lekstroom naar aarde. Heb je bijvoorbeeld ook bij een PC. 1 mA is ver beneden het aanspreekpunt van je aardlekschakelaar, dus niets om wakker van te liggen.
  Als je een schok krijgt bij aanraken van de aardedraad, dan is je aarding niet goed.
   

  The headhunter

  Specialist Elektra
  • #3
  Ts koppelde de aarde van de machine los van de aardrail.
  Dan klopt het verhaal van Meike dus, je aarde is niet juist want die ligt los van de aardrail.
  Dat je 20v meet is wat weinig, normaal zou het eerder 127v zijn door het y filter.

  Vrijwel elk apparaat met een randaarde stekker heeft zo'n y-filter en bij behorende lekstroom.

  En dit is gewoon basiskennis voor een elektromonteur.
   
  • Like
  Waarderingen: Vonken_trekker

  Booltje1973

  • #4
  hai,

  ik zal het verduidelijken.
  Wegens plaatsing van zonnepanelen heb ik een nieuwe groepenkast gemonteerd. Alle draden van de groepen doorgevoerd. Alle groepen aangesloten en wilde toen de aardedraad monteren. Op dat moment kreeg ik een schok toen ik de aardedraad vast pakte. De aardedraad was nog niet aangesloten op de aardrail, want die wilde ik op dat moment gaan afmonteren in de kast.
  Enige wat ik deed was meten tussen de losse aardedraad en de aardrail. Daar meette ik 20v tussen de aard ader en de aardpen. De wasmachine stond niet aan en alleen de stekker zat erin. Trok ik de stekker eruit, geen spanning meer op de draad.
  (ter info: ik had 2 dagen ervoor een nieuwe aardpen laten slaan ivm mijn zonnepanelen, omdat ik mijn aarding vanuit de buren kreeg. Waarde 5 ohm dus daar kan het niet aan leggen)

  Miele wilt een monteur sturen, want er mag geen spanning op de aardedraad staan. (Uitspraak Miele)

  y condensator idd Ben ik achter.
   
  Laatst bewerkt:

  Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #5
  Als je de spanning meet tussen van een losse aarddraad van een aangesloten apparaat en de aardrail, dan zul je bij alle apparaten die een netfilter hebben aldaar spanning meten. Tot wel 115 Volt kan dat zijn! Er zitten in een netfilter twee kleine condensatoren naar aarde, die veroorzaken een dergelijke spanning.

  De fout is hier dat de aarddraad van de betreffende groep los ligt op het moment van meten! Dus inderdaad een aardfout. Maar geen aardfout van de aardpen, maar van de verbinding tussen aardrail en stopcontact.

  Verbind die aarddraad gewoon aan de aardrail en goed is het. Geen enkele fout van het apparaat!

  Wat ik alleen niet begrijp. is dat je in de groepenkast bezig bent terwijl de hoofdschakelaar aan staat! Want anders kun je gewoon geen spanning meten en geen schok krijgen als je die aardedraad vast pakt!
   
  • Like
  Waarderingen: Jackd, Vonken_trekker en Booltje1973

  Booltje1973

  • #6
  Daar heb je een punt over spanningsloos werken. Vroeger bij het GEB deed ik niet anders (alkudia kabels met 250a per fase achterlangs een oud laagspanningsrek halen en afmonteren bv) en ben daarom te makkelijk met aansluiten van de draden. Terechte opmerking. En inderdaad, als aardaders zijn aangesloten meet ik 0volt.
  dank voor de reacties.

  en @Kees dank je wel voor je heldere uitleg!
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu