Methode vloerverwarming

Ari Kanari

  • #1
Dag allemaal,

Wij zouden graag vloerverwarming aan willen leggen op de benedenverdieping van onze woning uit 1978, echter twijfelen we aan de methode.
De woning betreft een tussenwoning en is dit jaar voorzien van HR++ beglazing en kunststof kozijnen. Het dak is na-geïsoleerd. De kruipruimte is geïsoleerd d.m.v. pur. De vloer betreft een betonnen vloer met een zandcementdek.
Het vloeroppervlakte betreft 35 m2 in de woonkamer en 6 m2 in de hal. De hoogte van de ruimte is 2.60 m.
Onze voorkeur gaatuit naar het infrezen van de vloerverwarming aangezien de vloer dan niet hoger komt te liggen met alle gevolgen van dien, en de zandcementvloer niet uitgebroken hoeft te worden. We willen de vloerverwarming gebruiken als hoofdverwarming en een hoh van 10 cm. De afwerking wordt een verlijmde PVC vloer.

Onze vragen:
-Is het infrezen in onze situatie de meeste geschikte methode?
-Heeft de vloerverwarming voldoende capaciteit om de benedenverdieping te verwarmen?
-Gaat de vloerverwarming zorgen voor meer of minder energieverbruik dan radiotoren?

Wij zijn aan het twijfelen geraakt na het opvragen van offertes. Volgens advies van installateurs (die het infrezen uiteraard niet aanbieden) zouden andere methodes zorgen voor een betere warmte afgifte (matten of krimpnetten). Daarnaast lees ik dat bij het infrezen de volledige betonnen vloer verwarmd moet worden waardoor het allemaal erg lang duurt voordat het opwarmt en dit gepaard gaat met warmteverlies.

Alvast bedankt voor jullie advies en antwoorden.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #2
Indien er over de ruwe betonvloer een dekvloer ligt (en deze is dik genoeg, zodat er geen schade ontstaat aan de eventueel in de dekvloer opgenomen leidingen) is frezen de meest geëigende methode.
Is er ruimte om de bestaande vloer wat te verhogen, dan adviseer ik een droogbouwsysteem, waarbij nog enige vorm van isolatie geboden wordt.
Bij nadien aanbrengen van een PVC vloer kom je dan op z'n minst wel zo'n 4 cm hoger uit.
Wij bieden alle methoden van installatie van vloerverwarming aan, maar ik kan niet in de portemonnee kijken van de aanvrager.
Een droogbouwsysteem is wel duurder dan infrezen, maar biedt wel een aantal grote voordelen qua energieverbruik.

Is die ruimte er niet, dan zal infrezen de voordeligste methode zijn.
Een ingefreesde vloerverwarming biedt m.i. wel voldoende capaciteit om de ruimte te verwarmen.
Over voordeliger of niet t.o.v. radiatoren doe ik nooit uitspraken, omdat ik het stookgedrag van de gebruiker niet ken. De één heeft genoeg aan een ruimtetemperatuur van ca 18 graden en de ander vindt 22 graden C nog te koel....
 

Blueznl

  • #3
Onze woning dateert van 2005, betonnen vloer met dekvloer.

Wij hebben in de dekvloer eea. laten infrezen op begane grond en op de 1e (huis had voorheen een vide) en dat werkt uitstekend. De vloerverwarming is onze hoofdverwarming.

Vergeleken met naast gelegen huizen hebben we de ruimte temperatuur vrij hoog maar toch minder stook kosten.

Nadeel van infrezen is dat de vloer nog trager opwarmt.

Noot 1: volgens bouwer / aannemer zouden radiatoren nodig blijven als aanvulling op de vloerverwarming. In overleg met een tegel / vloer leverancier hebben we dit laten uitrekenen, en inderdaad, er is te weinig capaciteit... voor eens in de 10 jaar of zo... Verwaarloosbaar mijns inziens. Bij ons zijn de radiatoren er dus gelijk uitgegaan. Onze buren hebben ook vloerverwarming maar als aavullend systeem, en hebben de radiatoren laten zitten.

(Sinds 2005 nooit koud gehad in de winter. Ik heb een domotica systeem in gebruik sinds een jaar of vier, en kan zien dat de kleppen eigenlijk nooit (langdurig) 100% hebben opengestaan.

Noot 2: nieuwbouw 2005, stadsverwarming, WTW, rijtjeshuis / herenhuis, beton op isolatie, geen kruipruimte.
 

Ari Kanari

  • #4
Een late reactie, druk gehad met het verbouwen. Ik wil jullie nog bedanken voor de adviezen. We hebben gekozen om de vloerverwarming in te frezen.
Wij zijn tevreden met de vloerverwarming. Wij ervaren geen nadelen van het te traag opwarmen. We houden de temperatuur constant. Ten slotte zijn onze stookkosten gemiddeld, vergelijkbaar met andere twee persoons huishoudens.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu