Meterkast van 1x 35A naar 3x25A vanwege panelen

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #21
Dat ligt aan diverse factoren die wij niet kunnen beoordelen. Ook dat moet je met de electricien bespreken.
 
  • Informatief
Waarderingen: J_Ka

J_Ka

  • #22
Ik heb diverse elektriciens in de omgeving met zegelrecht benaderd.
Bedankt voor jullie hulp allemaal, @Vonken_trekker in het bijzonder!
 

Remmus

  • #23
Informeer eerst even bij de netbeheerder of het mogelijk is om op korte termijn over te stappen naar 3 fasen. Onder andere Liander heeft geen 3-fasen meters meer en ze hebben geen idee wanneer ze weer leverbaar zijn.
 

J_Ka

  • #24
@Remmus,

Thanks voor het advies. Enexis heeft ze gelukkig wel en heeft vanaf eind augustus tijd
 

Bigsin

  • #25
Ik denk goedkoper een nieuwe kast.
Die zijn al voorbedraad en al.

Ik heb zelf 1,5 jaar geleden exact zo'n groepenkast als je afbeelding geplaatst.

Echter met hoofdschakelaar, 3 aardleks, 1 kookgroep en 10 normale groepen.

Heb het zelf geplaatst in 1, 5 uur.
Kant en klare kast plaatsen. Zou ik op nacalculatie doen ipv vaste prijs.
Maar dat moet je zelf weten.

Advies is wel een niet te kleine kast te kopen. Kijk of er een dubbele kast mogelijk is in je meterkast.

Denk aan toekomstige electrische auto's, warmtepompen etc.

Daar moeten ook voor groepen ruimte zijn.

Ik heb de kast na 1,5 jaar weer moeten uitbreiden.

20220701_174118.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #26
TS geeft aan geen kennis te hebben van groepenkasten. Dan ook zeker vanaf blijven en de electricien de spullen laten leveren.
 

J_Ka

  • #27
En zelf zegeltje verbreken? Hoe gaat Enexis daar tegenwoordig mee om? Puur om de stroom er even af te kunnen halen bij het plaatsen en aansluiten van de nieuwe groepenkast.
Ik weet van niks uiteraard als ze erom vragen.
Er komen ook geen onverklaarbare meterstanden of iets dergelijks. De panelen worden pas na alle aanpassingen en dus nadat Enexis langs is geweest, geplaatst
 
Laatst bewerkt:

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #28
J_Ka schreef:
Ik ga sowieso niks zelf doen
J_Ka schreef:
En zelf zegeltje verbreken?
Waarom zou je een zegel verbreken als je vervolgens toch niets doet?

Sowieso een slecht idee en absoluut af te raden. Naast dat het niet mag en je een hoop gedonder kunt krijgen, zijn die hoofdzekeringkasten alles behalve aanraakveilig. En als je iets fout doet, ben je enkel nog beveiligd door de zekering in de wijkverdeler. Risico op een beste vlamboog dus.
 
  • Like
Waarderingen: XanderH

J_Ka

  • #29
Ik als in ik persoonlijk. Maar ik heb een installateur maar die heeft geen zegelrecht. Dat is meer wat ik bedoel
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #30
Dan zal die installateur hier niet aan meewerken denk ik. Zegels mooi laten zitten en een installateur met zegelrecht zoeken.
 
  • Like
Waarderingen: J_Ka

J_Ka

  • #31
Is het overigens nog nodig om er een overspanningsbeveiliging in te laten zetten? In het algemeen bedoel ik, niet omdat ik nu panelen ga laten leggen
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #32
Nee dat is niet gebruikelijk in woningen.
 

J_Ka

  • #33
Ook niet ivm blikseminslag etc? Mijn buurman is zendamateur dus heeft een flinke antenne op zn dak staan..
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #34
Ja vraag is of het nodig is. Het is niet nodig of verplicht.

Het kan natuurlijk wel, als je dat een fijne gedachte vindt. Maar overspanningsbeveiliging correct toepassen is wel een vak apart. Wil je enkel de kans verkleinen dat er een apparaat in de fik vliegt, of verwacht je dat alle apparatuur er ongeschonden vanaf komt bij een directe blikseminslag? Dat laatste is een utopie.

Wil je echt serieus beveiligen dan zul je naast overspanningsbeveiliging ook een bliksemafleidingsinstallatie moeten plaatsen. En niet alleen overspanningsbeveiliging type 1/2 in de groepenkast plaatsen, maar ook overspanningsbeveiliging type 3 kort bij de apparatuur. En natuurlijk ook overspanningsbeveiliging op alle leidingen die de woning binnenkomen (denk aan telefonie over koper, coax).

Vind je zo'n module in de groepenkast een geruststellende gedachte? Vooral doen dan, maar weet dat het alles behalve een garantie is dat je nooit schade kunt krijgen.

In de meeste woningen zul je geen overspanningsbeveiliging tegenkomen, men investeert denk ik liever in een goede inboedelverzekering. :wink:
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

J_Ka

  • #35
@XanderH
Dank voor je uitgebreide uitleg!
Een complete bliksemafleidingsinstallatie (mooi voor Scrabble) zie ik niet zitten. Enkel een module in de groepenkast heeft dus weinig zin als je de leidingen en apparatuur niet van beveiliging voorziet?
 

Bigsin

  • #36
<offtopic>>

Goede inboedel verzekeringen bestaan niet voor zover ik heb kunnen nagaan. Nadat ik 2 jaar geleden blikseminslag heb gehad kreeg ik van de 4 a 5 duizend euro schade maar zo'n 500 euro uitgekeerd.

Toen ben ik een rondje verzekeraars gaan bellen, maar ze geven geen van allen openheid van zaken mbt uit te betalen bedragen in een vergelijkbaar geval.

"Mocht het zover zijn, dan kijken we naar wat uw tv waard is"

Zelf het bedrijf die via reclames op tv pretendeert transparant te zijn was dat niet.

<on topic>

Heb ook gedacht aan overspannings beveiligingen, maar als ik bovenstaand verhaal zo lees.
toch maar stekkers trekken bij onweer.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #37
Enkel een module in de groepenkast zal in bepaalde scenario's ongetwijfeld schade kunnen beperken. Maar ik zou er geen wonderen van verwachten.
 

J_Ka

  • #38
Helder, bedankt
 

JasperJ

  • #39
Met hoeveel wijzigingen je wil doen is dat vrijwel zeker het geval. Wat er nu staat is weliswaar niet per se verouderd, en je *mag* de boel gewoon aanpassen, maar ik zou om te beginnen even goed in kaart brengen waar je heen wil, en dan ook vooral of dat nog past in je huidige omkasting met 2x 12 units dinrail. Vooral met een 3 fase hoofdsdchakelaar plus een paar drie fase groepen gaat het echt heel hard met je ruimte. Want het *allerlaatste* dat je wil is dat je allemaal nieuwe zooi ophangt in een nieuwe kast en dat een jaar later blijkt dat je er nog een aparte kast naast moet hangen voor een uitbreiding.

1x hoofdschakelaar plus 2x 3 fase groep is al 12 units, dan ook nog een 3 fase aardlek ernaast, en je hebt bovenin al ruimschoots geen ruimte meer vooir 3 enkelfasige aardleks plus 8 groepen plus een beltrafo (ervan uitgaande dat je die wil houden).

Dus ik denk dat je eigenlijk uitkomt op een kast die 2 keer zo breed is als wat je nu hebt, of evt eentje die even breed is maar wat hioger (met 3x12 rails). Vervolgens zet je daar alleen de dingen in die je nu nodig hebt (en dat zou best eens kunnen betekenen dat hij meer dan half leeg is), maar dan kan ie iedere keer simpel aangepast worden naar wat je wil.
 

J_Ka

  • #40
@JasperJ

Super bedankt voor je uitgebreide bericht! Gisteren de kast binnen gehad. Dubbele kast inderdaad. 10 groepen, dubbele krachtgroep en nog een beetje ruimte voor eventuele uitbreiding (hier zit al veel meer in dan dat ik nu heb)

n4rdGQYrVyCaA6Ocg9oP5uUH.png
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu