Meterkast uitbreiding 3-fasen

Veldhuizen

  • #1
Hallo beste klussers en kenners.

Ik heb weer een vraag voor jullie , nu over het elektra in huis.
We willen graag ons 90 cm fornuis vervangen door een inductie fornuis met een aansluitwaarde van rond de 11,5 KW. Deze vereist 3 -fase stroomvoorziening zo begrijp ik.
Dan moet er dus wel eea aangepast worden, aansluiting nu op netwerk is 1x25A, dit zal dan neem ik aan naar 3x25A verzwaard moeten worden door netwerkbeheerder ( kosten 250 euro, vastrecht ongewijzigd)
Daarnaast aanpassing van de groepenkast. Woning is van 1968, aansluiting en meter oud , groepenkast 2004 met 2x4 groepen( met aardlek). Zie afbeeldingen:


Graag jullie mening over volgende:
1.Is 3x25A aanpassing voldoende, en is dit te realiseren door beheerder op de bestaande aansluiting ( aanvoer) of dient de aanvoer ook aangepast te worden (duur grapje? )
2.Kan de groepenkast uitgebreid worden met nog een kleine kast onder de rechter(naast de meter dus) Gastoevoer belemmerd namelijk uitbreiding naar rechts.
3.Dient er een hoofdschakelaar geplaats te worden en waar dan? Kan die in diezelfde uitbreiding geplaatst worden?
4.Zijn er nog andere aanpassingen gewenst in de oude situatie? Nieuwe meter aanvragen wellicht?

Ik heb hier al diverse posts gelezen maar kom er zelf nog niet helemaal uit. Graag jullie mening en advies dus.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Voor mijn (niet-installateur zijnde) idee zou het zo zijn:

1. 3 x 25 A is meestal voldoende voor 11,5 kW (= 3 x 16A, eigenlijk net iets meer: 16,6 A). Tenzij je gelijktijdig andere zware apparaten wilt gaan gebruiken, een whirlpool, een zware autolader of dergelijke.

Of de bestaande toevoer geschikt is voor 3-fase is afhankelijk wat er momenteel beschikbaar is. Bij mij moesten er vanaf de buren (rijtjeshuis) een paar draden bijgetrokken worden. Vermoedelijk weet alleen de Stedin (of soortgelijke instantie) wat er aan de hand is of moet het eerst bekeken worden.

2. Uitbreiden van de groepenkast: niet aan beginnen, dit is zwaar verouderd. Waarschijnlijk kun je een nieuwe groepenkast met alles wat je nodig hebt op dezelfde plaats (laten) monteren. Dit nog rechtbreien kost je volgens mij meer dan een nieuwe kast.

3. Een hoofdschakelaar is verplicht. Die wordt in de nieuwe groepenkast opgenomen op een daarvoor meest geschikte plaats.

4. Nieuwe meter: zit er dik in dat dit een enkelfasige meter is. Bij mijn wijziging destijds (lang geleden) moest de enkelfasige (ferraris)meter vervangen worden door een driefasige (toen ook een ferrarismeter). Nu krijg je onherroepelijk een digitale meter, al of niet 'slim'.

Dan nog dit: omdat er tbv de aanleg van de hoofdschakelaar een verzegeling verbroken moet worden zit er niets anders op dan het geheel door een erkend installateur (met zegelrecht) te laten doen. Maak dan niet de fout zelf eerst alvast de nieuwe kast te kopen, want dan is er voor die installateur geen of weinig winst meer te behalen. Gun hem de levering van de materialen, meestal is dat niet (veel) duurder dan wanneer je het zelf koopt. Het is momenteel al moeilijk genoeg om aan vakmensen te komen en het leveren van een complete installatie is aantrekkelijker voor zo iemand.

Je kunt wel overleggen of je zelf alvast nieuwe leidingen kunt aanleggen en draden trekken. Aansluiten doet de installateur dan. :wink:
 

Veldhuizen

  • #3
Hallo Kees,

Dank voor je reactie.

Dan gaat het allemaal veel ingrijpender worden dan ik dacht , helaas. Maar ik begrijp je punt , beter gelijk goed doen.
Betekend dus installateur laten komen voor een offerte.
Maar ook de netwerkbeheerder voor de 3-fase aansluiting. Dat gaat dan alleen via mijnaasluiting.nl waar ik door netwerkbeheerder ( LIAN)naar verwezen wordt. Als zij niet op afstand kunnen bepalen wat er eventueel aangepast dient te worden in de aanvoer en langs moeten komen , gaat dat dan direct al geld kosten? Ik wil namelijk wel graag vooraf een beeld hebben van de totale kosten om een goede afweging te maken.
Sowieso maar een aanvraag 3x25 doen dan?
Kan iemand mij een grove indicatie geven voor de verschillende acties die dan gaan komen?

Alvast bedankt weer
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
Voor zover ik weet kun je wel een aanvraag doen, maar zolang er geen 3 fasen hoofdschakelaar zit wordt er ook geen aanpassing gedaan door je netbeheerder.
 

Veldhuizen

  • #5
Ah juist , had ik ook al wel aan gedacht.
Aanvraag is gedaan met foto van de meterkast. Dan hoor ik waarschijnlijk vanzelf wel dat ik dat eerst in orde moet laten maken.
Dat is op zich ook geen probleem , zij het dat ik wel graag van te voren wil weten of er wellicht ook nog extra kosten voor de verzwaring gaan komen onder de grond zeg maar, want dan gaat het totale kostenplaatje wel behoorlijk oplopen.Ik weet niet of de netwerkbeheerder dat op afstand kan bepalen of dat hij daarvoor metingen op locatie moet uitvoeren.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Meestal zijn daar geen kosten aan verbonden.
In vrijwel elke woning is al 3 x een fase aanwezig maar is er maar 1 fase aangesloten.
Vaak is het een kwestie van de juiste meter plaatsen en draden doortrekken naar de hoofdschakelaar.

Wel vraag ik me vaak af waarom dat 250 euro moet kosten, die 3 stukjes draad zijn hooguit 15 euro en meestal is het maar een uurtje werk.
 

Akatar

  • #7
Volgens mij is dat een standaard prijs die iedereen betaald, ook als je geen 3 fasen hebt liggen.

In mijn geval (mocht ik het aanvragen) moeten ze een nieuwe kabel graven omdat er bij mij maar 1 fase binnen komt, en ook ik betaal 250 euro.
 

Veldhuizen

  • #8
Nou , dan heb je geluk.
volgens informatie op mijnaansluiting.nl zou er dan een tarief nieuwe aansluiting gaan gelden ,begint met 800 euro voor een 3x25A aansluiting.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #9
Volgens mij klopt dat niet, het moet het tarief verzwaring/aanpassing bestaande aansluiting zijn.

@akatar
Maar als ze buiten moeten graven dan zijn dat toch netwerk kosten?
Dat netwerk is net als vroeger de grijze draaischijf telefoon van KPN (en wat ze nu opnieuw invoeren met het IP bellen) ondertussen al 10 x betaald.
Dan vraag ik me af waarom het dan toch nog zoveel moet kosten en niet gewoon op basis van uurtje factuurtje kan met een normaal uurloontarief?
 

Akatar

  • #10
Volgens mij is het 1 prijs, en moeten ze voor het ene adres meer moeite doen dan voor de ander.

Mocht iemand een link hebben waarbij het wijzigen van 1 naar fase naar 3 fases als een compleet nieuwe aansluiting wordt gerekend (800 euro??) dan zie ik die graag.

volgens enexis:
groter of gelijk 1 x 10 A naar 3 x 25 A t/m 3 x 50 A
€ 204,83 ex
€ 247,84 incl


compleet iets anders: kpn heeft een nieuwe kabel gegraven vanaf de weg naar mijn woonkamer toe, ook dit was voor hun (qua kosten)
 

Veldhuizen

  • #11
Ik heb de informatie van de liander internet pagina.
daar begrijp ik van dat als ik een verzwaring wil van 1 naar 3x25A en het zou zo zijn dat de huidige aanvoer daarvoor niet voldoende is (in de grond denk ik dan ) , dat dan de aanpassing daarvoor als een neiuwe aansluiting geld en dan 804 euro gaat kosten.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #12
Mijn woning is van 1964 en daar is ook al een 3 fase aansluiting naar binnen gebracht dus de kans is vrij groot dat die er al is en dan krijg je alleen de verzwaringskosten.
 

Akatar

  • #13
Hmm dit staat niet vermeld bij enexis
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu