Meterkast - nieuw of aanpassen

Bulgozer

  • #1
In ons nieuwe huis hebben we een redelijk verouderde meterkast met 8 groepen en geen aardlekschakelaars.

Volgens een kennis zouden we er twee aardlekschakelaars bij moeten laten maken en daarnaast willen we krachtstroom hebben om een inductiekookplaat te kunnen gebruiken.

Is het de moeite waard om de huidige meterkast te laten ombouwen om bovenstaande te bereiken of kunnen we beter meteen voor een nieuwe meterkast gaan?
 

STF

  • #2
Ik denk niet dat er nog minstens 12 vrije posities in die groepenkast zijn, dat heb je toch minimaal nodig voor een paar aardlekschakelaars en een krachtstroomgroep. Bovendien weet ik niet of die groepenkast wel geschikt is voor krachtstroom, doorgaans is een volledige nieuwe kast aanschaffen de beste oplossing.
 

Chris.van.kol

  • #3
Voor inductie koken het je geen krachtstroom (3fase 400v) nodig.

Kijk even goed op het type plaatje van je inductie kookplaat,

Als het goed is heb je 2 16A groepjes nodig. Dus 2 x 1fase van 230v.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Bij inductie platen met een aansluitvermogen van >7300 Watt is weldegelijk een krachtgroep vereist. Verder heb je bij een krachtstroom aansluiting ook nog een vierpolige hoofdschakelaar nodig.
 

Appeltje

  • #5
En kom je door die 9e groep boven de 4 per aardlek en dus moet je een 3e aardlek.

Nieuwe kast is meestal het makkelijkst en ook het netst maar zonder foto van de huidige kast is er niet veel te zeggen. Vaak is een nieuwe kast ook niet veel duurder dan 3 aardlekken, hoofdschakelaar en fornuisgroep apart.

Als je kookplaat op 3 fasen kan is het wel de moeite waard om dat te doen, in dat geval krijg je ook de kosten van een verzwaring erbij. Vaak nog geen 200 euro maar vraag het na bij de netbeheerder zodat je het exact weet (die weet ook of er bijzondere omstandigheden zijn waardoor het bedrag bv hoger kan zijn).
 

Bulgozer

  • #6
Bedankt voor jullie snelle reacties! Dat wordt een nieuwe kast.
 

Bulgozer

  • #7
Heb ik voor deze uitvoering trouwens iemand nodig met zegelrecht?
 

Appeltje

  • #8
Je moet de stroom af kunnen schakelen... meestal alleen in de (verzegelde) hoofdzekeringenkast. Evt. kun je overleggen met de netbeheerder of je dat zegel mag verbreken zodat je de situatie alvast kunt aanpassen / laten aanpassen voordat men de verzwaring komt uitvoeren. Dan zullen ze op dat moment weer verzegelen.

Ik zou het telefoongesprek wel opnemen oid en even naar de naam vragen als men dit toestaat zodat je gezeur achteraf voorkomt.

Gr. Richard.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu