Meterkast aanpassen naar eigen behoefte!

Nitram

  • #1
Beste Forum-leden,

Na een zoektocht op het forum ben ik al heel wat wijzer geworden, toch kon ik niet specifiek het vinden, zoals ik het zelf graag zou willen hebben.

Ter info:
Naar bijna één jaar verbouwen, komt het einde van de verbouwing inzicht. Het huis (uit begin jaren 70) is voorzien van nieuwe bedrading.

De bestaande installatie had 6 groepen, allen nog met stoppen, en deze indeling blijft gehandhaaft. Alleen de groepenkast ga ik vervangen, tevens wil ik deze uitbreiden met met drie extra groepen:

1. wasmachine
2. wasdroger
3. oven met magneetronfunctie (5,2 kW)

Mijn vragen zijn:
Ik heb de kappen van mijn groepenkast, welke niet voorzien zijn van een loodje, los gehaald. Vanaf de meter kwam één (dikke) draad, ik neem aan dat ik dan opzoek moet naar een groepenkast geschikt voor 1 fase. Klopt dit..?

Nu heb ik op een forum gelezen, zodra je meer dan 8 groepen hebt, ben je verplicht een hoofdschakelaar toe te passen. Klopt dit..?

Is het logisch als ik een groepenkast neem, die als volgt is opgedeeld:
3 groepen 16A, met aardlekschakelaar 30mA
3 groepen 16A, met aardlekschakelaar 30mA
2 groepen 16A, met aardlekschakelaar 100mA
en 1 groepen ?A, met aardlekschakelaar ?
Klopt dit..?

En nu die oven.
Aan de achterkant van die oven zit de aansluit mogelijkheid voor 1 fase, 2 fasen of 3 fasen..?
Nu heb ik gehoord (niet op dit forum) dat als je de oven op 2 verschillende groepen aansluit gaat dit werken..?
Ik denk namelijk van niet...

Is het niet gewoon makkelijker om de oven aan 1 groep te hangen van 25A, immers 5,2kW/230 = 22,6A..?
Zo ja, moet ik hier dan dikker draden dan 2,5 mm² trekken..?

Misschien wat veel vragen voor één forum, maar ik hopen dat jullie mij kunnen helpen.
Alvast bedankt.

Nitram = Martin
:)
 

Marnix

  • #2
Veel vragen Martin :shock:

Ik zal me maar beperken tot mijn algemene rol door in ieder geval te benadrukken dat je het vervangen van de kast echt het best / veiligst over kunt laten aan een (erkend) installateur.

Het vervangen van de groepenkast kan nu éénmaal niet spanningsloos, vandaar.................

Volgens de regels moet in geval van nood je hele installatie binnen maximaal twee handelingen spanningsloos gemaakt kunnen worden. Dit zou je als volgt in kunnen vullen:

- per (maximaal) 4 groepen 1 aardlek
- boven de 8 groepen 1 hoofdschakelaar

Heb je dus bijvoorbeeld 5 groepen dan is binnen twee handelingen (2 x aardlek) alles spanningsloos. heb je bijvoorbeeld 9 groepen dan is al binnen 1 handeling, te weten de hoofdschakelaar alles spanningsloos te maken. Slechts drie aardlekken voldoen dan wel aan de maximaal 4 groepen per aardlek maar niet aan de maximaal 2 handelingen spanningsloos maken.

Hopelijk kun je in bovenstaande de logica vinden.

Je oven op één apparte groep zou ik zeggen. het verhaal van één zwaar apparaat op twee groepen kan wel geloof ik maar zie het nut niet als het een normale oven is.

Aan fasen en dat soort zaken durf ik mijn vingers niet te branden omdat ik mij hier wil beperken door het geen ik zeker weet :!: Er zullen hier wel anderen zijn die je hier in kunnen ondersteunen.

Succes alvast en misschien kun je met 8 groepen ook prima uit de voeten. E.a. hangt vast samen met de totale kosten maar een groepje meer of minder zal in verhouding wel mee vallen :mrgreen:
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Even ongeacht of het verplicht is een hoofdschakelaar te hebben of niet: het is ontzettend handig!

Als je namelijk naderhand besluit iets te (laten) wijzigen aan je groepenkast, een groepje erbij, een groep op een ander aarlekschakelaar od, dan zet je de hoofdschakelaar uit, stukje (klus)tape over de aansluitingen aan de "hete" kant van de hoofdschakelaar, en je hele groepenkast is aanraakveilig!

Let er in dat geval alleen op; als je groepenkast zich (zoals bij mij) boven de meterkast bevindt, zitten er openingen naar die meterkast waar de draden doorheen gaan. Plak die bij werkzaamheden ook even dicht, mocht je een schroefje (aardaansluiting) laten vallen dan kan hij niet net de meterkast in vallen...
 

Ronald42

  • #4
Nog even wat over de aardlekschakelaars, alleen aardlekschakelaars van 30 mA zijn nog maar toegestaan.

Over de oven behalve in proffesionele keukens ben ik nog nooit een oven tegengekomen die meer dan 1 groep nodig had. Tenzij deze waren in combinatie van elektro kookplaat.

Hoger dan 16A mag ook niet in huisinstallatie. Komt nog bij dat er altijd 2 stappen moeten zitten mbt voorgaande zekering. (Hoofdzekering is 35 A) dus 35 - 25 -20 - 16, zou je dus nooit hoger als 20 kunnen zekeren.
Een andere mogelijkheid is om het net als een kookgroep te doen met Perilex wandcontactdoos en stekker. (2x230 V~).

Verdeel trouwens je lichtgroepen over de aardleks, zodat als er 1 uitvalt, je altijd ergens in het huis nog licht hebt. Niet verplicht wel handig.
Heb je meer vragen stel ze gerust expertise genoeg hier.

Suc6
 

Nitram

  • #5
Beste Ronald42 en Marnix,

Bedankt voor jullie reactie.

Maar mijn twijfels zijn nog niet helemaal weg genomen over die oven.
De aanduiding die ik van de keukenleverancier kreeg over de oven was een afname van 5,2 kW.

Bij mijn weten gaat een 'normale' groep altijd tot 3,6 kW.

Dan red ik het toch niet, of zie ik hier iets over het hoofd..?

Mazzel Nitram
 

Marnix

  • #6
Dat klint als een behoorlijk grote pizza oven :mrgreen:

Laat eens weten welk merk (type etc.) oven het is en of het de aansluitwaarde betreft of dat het ergens anders aan refereert?
 

Gerrit

  • #7
Als nieuweling op dit forum even een reaktie op de vraag van Nitram:

Per 1 Juli 2005 is het verplicht een hoofdschakelaar te plaatsing bij nieuwe aanleg dan wel vervanging. Dit ongeacht het aantal eindgroepen/ aardlekschakelaars. Zoals reeds terecht opgemerkt: de maximale lekstroom mag 30 mA bedragen

Dan nog even de oven:
Het komt tegenwoordig steeds vaker voor dat een oven (soms een kombinatie van oven en magnetron) een dermate groot vermogen vraagt dat één aparte groep niet voldoet en er een perilex aansluiting nodig is. Of (wat ook voorkomt), dat een oven voorzien is van 2 aansluitsnoeren en er dus 2 aparte groepen moeten worden aangelegd.

In geval van een perilex aansluiting dient dus een z.g. fornuisautomaat te worden geplaatst. In alle gevallen geldt: Als je niet deskundig bent, begin er dan niet aan maar vraag een ervaren monteur.

Vr. gr. Gerrit
 

Gerrit

  • #8
Nog even een reaktie op het antwoord van Ronald42 betreffende de verdeling van de verlichting over de aardlekschakelaars: Dit is wel degelijk verplicht.

NEN 1010 schrijft n.l. voor dat er sprake moet zijn van een ongestoorde lichtvoorziening. Alleen al voor de veiligheid is dit nodig.

Vr. gr. Gerrit
 

Ronald42

  • #9
Klopt inderdaad, maar je moet zo de kost geven ZELFS de installateurs.
Aardlek 1 de lichtgroepen, Aardlek 2 de "speciale" groepen. Zelfs in de nieuwbouw gebeurt dit. Helaas :( :?
 

Wajang

  • #10
Vanaf de meter kwam één (dikke) draad, ik neem aan dat ik dan opzoek moet naar een groepenkast geschikt voor 1 fase. Klopt dit..?
Eén???? Toevallig niet twee?
 

Nitram

  • #11
uiteraard 2, één blauwe en een zwarte...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu