Meterkast met busboard

Klusser123456

  • #1
Ik ben bij mijn zwager aan het helpen met de elektra. Er moeten 3 groepen bij komen en dus ook een nieuwe aardlekautomaat.
hij heeft nu in zijn meterkast: 2x 3-fase aardlek (mag dat trouwens?), 1 krachtgroep voor de inductie en 6 groepen voor de rest. Er is dus op de onderste dinrail nog wel plek voor 1x 3 fase aardlek en boven nog plek voor 3 extra groepen. Maar op het busboard is geen plek meer om die laatste aardlek op aan te sluiten. Het is dus een busboard van 2x 6 modules.
Wat is nu de makkelijkste manier om dit aan te passen?
Heel het busboard er uit? Want met een busboard voor 3x4 modules wordt het ook lastig met die krachtgroep er op.

Ik hoop dat iemand hier een mooie oplossing weet.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Is er nog ruimte naast de groepenkast? Dan zou ik er een kast naast hangen voor de nieuwe groepen, dan hoef je aan de huidige automaten / busboard niets aan te passen.

Er bestaat geen 3-fasen busboard met 3 segmenten. Je zou het busboard kunnen vervangen door een 3x 1-fase busboard met 3x4 modules, maar dan moet je de aardlekschakelaars ook vervangen door 2-polige en zul je dus een andere oplossing moeten zoeken voor de krachtgroep (bijvoorbeeld een 4-polige B16/30mA aardlekautomaat). Maar dat gaat krap worden dus volgens mij ontkom je niet aan een extra / grotere kast.

Waar is de hoofdschakelaar in jouw verhaal? Als die niet aanwezig is moet je die ook nog toevoegen.
 

ABCDE

  • #3
Kunt ook gewoon DINrail componenten gebruiken voor wat je wilt toevoegen.
 

Klusser123456

  • #4
Er is nog wel wat ruimte naast de groepenkast, maar dat heeft in principe niet de voorkeur, tenzij dat een stuk goedkoper is. Want die ruimte is nu ook weer niet zo groot.
Als ik ze op gewone dinrail zet kan ik dan de huidige automaten wel hergebruiken of kunnen die alleen op busboard?
De hoofdschakelaar zit tussen de meter en groepenkast, dus die is gelukkig al wel aanwezig.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Toen ik mijn reactie schreef was ik in de veronderstelling dat je nog een hoofdschakelaar kwijt moest, vandaar dat ik nogal snel naar de extra behuizing ging. :wink: Het wordt wat krap anders.

De huidige automaten kun je uiteraard alleen op het busboard plaatsen. Maar het busboard zit niet in de weg om normale DIN-rail componenten te plaatsen, die kun je dus gewoon erbij plaatsen en met draad op de aardlekschakelaar aansluiten. Als de 3 nieuwe automaten naast elkaar komen kun je ze onderling doorverbinden met een kamrail.

In de huidige door het bouwbesluit aangewezen NEN1010 norm (NEN1010:2015+C2:2016) wordt het afgeraden om 1-fase eindgroepen achter een 4-polige aardlekschakelaar aan te sluiten. Als je iets met die aanbeveling wilt doen, dan zou je de groepenkast ingrijpender kunnen ombouwen:
- Huidige 4-polige aardlekschakelaars eruit
- 3x 2-polige 30mA aardlekschakelaar erin
- Busboard vervangen door 3x 4 modules
- 4-polige B16/30mA aardlekautomaat plaatsen voor de krachtgroep
De huidige krachtgroep zijn waarschijnlijk Flexomaten met een gekoppelde hendel erop? Haal die eraf en je hebt meteen je 3 extra eindgroepen. :wink:

Dit is wel een prijzige oplossing als je alle aardlekschakelaars gaat vervangen. En mogelijk is de kast dermate oud dat een nieuw busboard ook niet zomaar past...

Bovenstaande aanbeveling is echter niet meer opgenomen in de nieuw gepubliceerde NEN1010:2020 (welke nog niet is aangewezen in het bouwbesluit) dus blijkbaar vond men het toch niet zo belangrijk. :roll: In deze nieuwe norm staat trouwens ook geen maximum van 4 eindgroepen per 30mA aardlekschakelaar meer, dus als je nu gewoon 3 eindgroepen op het busboard erbij klikt gaat dat in de toekomst waarschijnlijk aan het bouwbesluit voldoen... :roll: (tenzij de norm nog wordt herschreven voordat deze wordt aangewezen). We hebben er lekker generieke kreten voor teruggekregen zoals "Toestellen voor aardlekbeveiliging moeten zo worden gekozen en geïnstalleerd dat de kans op ongewenst aanspreken wordt beperkt." Maximaal 4 eindgroepen per aardlekschakelaar blijft natuurlijk een prima manier om ongewenst aanspreken te beperken.
 

Klusser123456

  • #6
Bedankt voor de uitgebreide reactie.
Ik denk dat ik dan 1 4-polige aardlek laat zitten voor de krachtgroep, die is in de nieuwe situatie namelijk ook nog nodig.
Dan zet ik er 3 2-polige aardlekschakelaars in en kan ik daar mooi mijn groepen over verdelen.
Dat zal hij wel niet leuk vinden, hij dacht nog mooi 3 vrije plekken te hebben in zijn kast.
Wel fijn dat er gewone automaten over de busboard kunnen, dat scheelt dan alweer iets.

Hartelijk bedankt voor de snelle reacties.
 

Klusser123456

  • #7
Of ik zet er 3 aardlekautomaten in, dat kan ook nog natuurlijk, maar dat komt de overzichtelijkheid niet echt ten goede denk ik.
 

ABCDE

  • #8
En ik maar denken dat het niet veel wolliger meer kon..

Kan ook 1 aardlekschakelaar 4P behouden en daar een krachtgroep achter zetten, maar kost wel weer meer ruimte.

EDIT: Meer F5'en voor posten.. :oops:

Aardlekautomaten is ook een prima idee. Vergeet niet de juiste kamrail mee te bestellen; veel makkelijker dan eindeloze draadbruggen maken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu