Meter kast Zonnepanelen

U-gen

  • #1
Ik wil in de keuken stopcontacten aanpassen. Als ik in de meter kast de groep uitschakel moet ik dan ook de zonnepanelen uitschakelen. Ik lees namelijk op websites dat de panelen stroom blijven geven aan het systeem.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Nee. De zonnepanelen zijn als het goed is sowieso niet op de groep van de keuken aangesloten, dus die kunnen gewoon onverstoord blijven werken terwijl je aan de groep van de keuken werkt.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
Als het goed is dan zijn die zonnepanelen op een eigen groep aangesloten en zit die niet bij op de groep van de keuken.
Dus gewoon de groep van de keuken uitzetten en stopcontacten bijplaatsen, dan kun je de groep van de zonnepanelen aan laten staan en blijven die gewoon stroom leveren aan de groepen die niet uitgeschakeld staan (alhoewel er met dit weer weinig opgewekt gaat worden met de zonnepanelen)
 

U-gen

  • #4
Dank. Ik werd vooral getriggerd door de stickers “pas op tweezijdige voeding” en “schakel ook de pv groep uit om spanningsvrij te werken” die in de meter kast geplakt zijn…….verandert dat de zaak nog?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Nee. Toch zeker niet als je bij de werkzaamheden niet in de groepenkast komt (maar zelfs dan is er weinig aan de hand want de omvormer schakelt automatisch uit wanneer de netspanning wegvalt).

Bij werkzaamheden aan een eindgroep, hoef je alleen die eindgroep uit te schakelen om er veilig aan te kunnen werken. Uiteraard wel even met een tweepolige spanningsmeter controleren dat het spanningsloos is voordat je er met je vingers aan zit.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu