Meter kast installatieautomaat smelt

markku

 • #1
Ik merkte onlangs dat elke keer als ik de vaatwasser aanzet er een schroei lucht uit de meterkast kwam. Bij nader inzien blijkt de installatieautomaat waar alleen de vaatwasser op aangesloten is, te smelten.

Heeft iemand enig idee waarom dit gebeurd? Is dit puur een probleem met de installatie automaat of kan de vaatwasser dit veroorzaken?

Hoe los ik dit op? is dit simpelweg een kwestie van de kabel fatsoenlijk aansluiten of de installatieautomaat vervangen? Zie foto’s.

Bij voorbaat dank!

1884D4AA-BD34-4BC7-871E-D2F2A32330E2.jpeg 9CF2E4C6-913F-4A7A-AB2D-1B7D50C8E1E1.jpeg
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
 • #2
Ergens een slecht contact, schroef niet goed aangedraaid of zo.
Er zijn trouwens aftakblokjes geplaatst, waar twee draden uit komen. Het is onwaarschijnlijk dat alleen de vaatwasser hierop aangesloten is, want waar gaan dan die andere blauwe en bruine/zwarte draad heen?
Die aftakblokjes zijn dus ondeugdelijk of niet goed gemonteerd.
Aftakblokjes zijn ernstig beschadigd, als die er af zijn zie je hoe de bovenkant van de automaat er aan toe is. Dit moeten worden gecontroleerd en zo nodig die automaat ook vervangen.
 
 • Like
Waarderingen: XanderH

XanderH

Specialist Elektra
 • #3
AvDijk schreef:
Het is onwaarschijnlijk dat alleen de vaatwasser hierop aangesloten is, want waar gaan dan die andere blauwe en bruine/zwarte draad heen?
Beltrafo waarschijnlijk.

Verder niets toe te voegen aan jouw reactie. :prima:
 
 • Like
Waarderingen: markku

markku

 • #4
Super bedankt AvDijk voor al het advies! Ik ga gelijk de automaat en het aansluit blokje vervangen en wellicht gelijk ook maar wat kabelschoentjes installeren. Waar de andere kabel naartoe gaat mag Joost weten. Op papier staat dat alleen de vaatwasser is aangesloten. Komt dit puur omdat een kabel niet goed is aangesloten of zou dit ook te maken komen hebben met de vaatwasser?
Reageer
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #5
Het ziet eruit als het standaard ABB aansluitsetje voor een beltrafo uit die tijd. De aftakblokjes, het afschermplaatje, de 2 soepele zwarte draden. Je komt er natuurlijk snel genoeg achter of de bel nog werkt wanneer je deze groep afschakelt.

Op zich is het natuurlijk ook niet logisch dat de deurbel zit aangesloten op de aparte eindgroep van de vaatwasser. Dat zou je eventueel meteen kunnen aanpassen.

De opvolger van deze flexomaat (0025-060) heeft dubbele steekcontacten, dus daarbij heb je al geen aftakblokjes meer nodig.

Kabelschoentjes op massieve draad zijn ook nergens voor nodig en op zo'n nieuw model automaat met steekcontacten moet je die zeker niet gebruiken.
 
 • Like
Waarderingen: markku

markku

 • #6
Conclusie: Het blijkt inderdaad de bel te zijn die is aangesloten. Ik heb begrepen dat ik de flexomaat met verdeelblokjes 1-op-1 kan vervangen door een nieuwe schroefloze flexomaat (0025-060) zonder verdeelblokjes. Wat betreft kabel schoentjes; dat is dus niet nodig met massieve kabels. Ik weet eerst genoeg. Iedereen bedankt!
 

ImportFries1

 • #7
Wellicht ten overvloede : voordat je gaat wisselen in ieder geval de bijbehorende aardlekschakelaar even uitschakelen zodat je spanningsvrij kan werken. Succes
 
 • Like
Waarderingen: markku

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #8
Eigenlijk kun je beter gewoon de gehele installatiekast spanningsvrij maken, dus hoofdschakelaar uitzetten en vervolgens even meten of er werkelijk geen spanning meer aanwezig is.

Want om nu alleen die ene aardlekschakelaar uit te zetten en er op te moeten letten, dat vlak naast of onder nog steeds de volle mep 230V aanwezig is (en tussen de fasen 400V)...
 
 • Like
Waarderingen: markku

markku

 • #9
Ik heb net even een nieuwe automaat gehaald en gelijk even vervangen en alles lijkt weer te werken. De kabels van de deurbel nog niet aangesloten maar daar wacht ik nog even mee omdat die iets te kort zijn (aansluiting zit nu aan de voorkant ipv bovenkant). Nogmaals bedankt allemaal!

126FBD1E-C1BB-4ABF-9739-F882EBBE5DAE.jpeg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu