Metalstud half hoog als voorzetwand douche

Nacnud

 • #1
Hallo,

Ik ben al enige tijd bezig met het plannen/uittekenen van mijn inloopdouche. Aan een korte wand wil ik een inbouwdouchekraan maken met een inbouwdiepte van 7 cm. Uit dezelfde wand (betonnen scheidingsmuur met de buren) steekt op dit moment een warmwater en koudwaterleiding naar uit waar voorheen een badkraan gemonteerd was.

Mijn idee is om over de lengte van deze wand een voorzetwand te plaatsen van ongeveer 120 cm hoog. Ik heb hier veel gelezen over de verschillende opties mbt voorzetwanden in natte ruimtes. Mijn voorkeur gaat uit naar een combinatie van metalstud (45 mm) en daarop wedi plaat (12 mm). Samen met de tegels (11 mm ) en lijm (4mm) kom ik dan op 72 mm.

Ik kon echter niets terug vinden over half hoge muren van metalstud. Ik vind het belangrijk dat het geheel goed aan de muur vast zit ivm het gewicht van de tegels, maar ik heb mijn vraagtekens daarbij. Heeft iemand hier een idee over?

Mvg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #2
  De stijfheid moet uit de wediplaat komen, niet uit het frame. Dat zit wel goed.

  Echter de bevestiging van de wanden aan elkaar is moeilijk momentvast te maken. Bij een wandje van gasbeton kun je de verankering dmv inboorankers dieper door laten lopen in de halfhoge muur.
   

  Nacnud

  • #3
  Hi Walker,bedankt voor het meedenken.
  De bevestiging aan de wand wordt inderdaad lastig denk ik.

  Ytong heb ik ook overwogen.
  Echter, de toevoeraansluiting op inbouwkraan zitten bijna tegen de muur (dus erg diep). Dit zijn koppelingen met een draadeinde. Hier moet ik dus goed bij kunnen komen om het een en ander aan te draaien. Ook moet de aanvoerleidingen daar kunnen krijgen.

  Ik zou de muur eerst kunnen plaatsen. Maar moet dan veel ruimte vrij houden rond de in bouwkraan om de aansluitingen vast te maken. Daarnaast wordt het erg lastig de aanvoerleiding daar uberhaubt te krijgen zonder flink diept te moeten frezen (geheel door de ytong heen op de plek van de aansluitingen op de inbouwkraan.

  Ik kan de kraan en leidingen eerst plaatsen. Echter, dan komt de muur meer naar voren. Leidingen van 15 mm+50 mm ytong. Dan zit ik al op ruim 6,5 zonder tegels en lijm.
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
  Je plaatst eerst het inbouw gedeelte tegen de muur, en sluit daar de leidingen op aan.
  Dan zet je daar een gasbeton muurtje voor, waarbij je eventueel de leidingen uit de blokken kunt zagen aan de achterkant.
  Maar een inbouw kraan heeft een minimale en een maximale inbouw diepte, zodat je toch vaak een blokje van 5 cm er gewoon voor kunt zetten.

  Mijn ervaring is, dat metal stud na een jaar of 15/20 ook door kan roesten in het natte gedeelte van de douche door eventueel condens wat tussen de wand gaat zitten.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu