Metalen kozijnen verwijderen

Kobanda

  • #1
Beste klussers,
Ik wil drie opdekdeuren (met metalen kozijnen) vervangen voor xinnixdeuren.
Mijn vraag is hoe ik de kozijnen uit de vloer kan krijgen zonder de gietvloer te beschadigen die aan 1 kant tegen het kozijn aan is gegoten. Ik vermoed dat het kozijn een stukje in de ondervloer vastzit en dat het niet makkelijk zal zijn deze los te krijgen. Ik begin in ieder geval om de gietvloer rond het kozijn voorzichtig los te snijden zodat deze niet zal scheuren.
Aan de andere kant van het kozijn zit een badkamer. Daar zitten tegels op een anhydriet ondervloer. De tegels mogen weggebroken worden en het anhydriet mag opengebroken worden zover als nodig. Zodoende is het kozijn misschien aan die kant los te wrikken.
Mijn vraag is: hoe diep zitten normaal gesproken de kozijnen in de anhydrietvloer verankerd (de woning is gebouwd in 2003/4) en zal het lukken de kozijnen los te krijgen zonder de gietvloer te beschadigen?
Hetzelfde geldt misschien voor het plafond hoewel ik het idee heb dat het kozijn niet vastzit in het plafond maar alleen in de vloer en de wand.
Alvast dank voor een antwoord!
 
Laatst bewerkt:

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Niet.

Of je moet het kozijn op 30 cm boven de vloer doorzagen.
 

Kobanda

  • #3
Afzagen 30 cm boven de vloer is helaas geen optie. Er wordt een nieuw kozijn geplaatst op dezelfde plek dus het oude kozijn moet in z'n geheel eruit.
Graag een antwoord op de vraag hoe diep dergelijke metalen kozijnen in de ondervloer zitten (appartementbouw 2003). En of het kozijn losgewrikt kan worden vanaf de kant waar de ondervloer kan worden opengebroken.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #4
Wrikken is riskant.
Klein beetje afhankelijk van het het precies zit, maar ik denk dat het wel mogelijk is het kozijn op vloerhoogte door te slijpen.

Dan eerst op hoogte (bijvoorbeeld 30cm doorzagen/slijpen)
Daarna gelijk met de vloer en het laatste stukje kan blijven zitten.
Eventueel dat ook nog eens in delen, dus eerst tot 10 cm, dan naar 1 cm dan naar 0. Als je geluk heb kan je het laatste stuk er zo uitpakken.
 

Kobanda

  • #5
Dank voor jullie reacties.
Hoe diep zit normaal gesproken zo’n kozijn in de vloer?
 

Sander 1972

  • #6
Ik zou geen slijptol gebruiken als de rest van de woning netjes moet blijven. En er glas in de buurt zit.
Tenzij je het zeer goed kan afschermen.

Een recipro werkt ook, en een multi tool met een fijne zaagje voor metaal voor de laatste stukje gaat ook prima
 

Hharbers

  • #7
Kozijn zou op de anhydriet of smeervloer moeten staan en niet erin (hoop ik voor je)

PU Gietvloer heeft laagdikte van paar mm en kan tegen de kozijn aan zijn gegoten waardoor deze dus hogsten paar mm er in staat. Niet gana trekken hebt kans dat je giertvloer inscheurt of lostrekt van de ondergrond
PU igietvloer s redelijk snijdbaar, ik zou met scherp mesje PU duirect naast kozijn vrij snijden dan zou hij er uit moeten komen (mits hij niet in de anhydriet is ingegoten)

Wat voor soort kozijn is het, maak er eens een foto van.
 

Kobanda

  • #8
Wat fijn, al deze reacties, bedankt!
Hierbij een foto van de situatie. Ik heb ook nog met een drempel te maken die eruit moet om het kozijn los te krijgen. De gekleurde tegels worden verwijderd. Daaronder zit anhydriet. Dat kan een beetje opengebroken worden. Hopelijk krijg ik het kozijn er via die kant uit. De gietvloer moet gespaard worden.

kozijn.jpeg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu