Metalen grepen verven

Ouderijn

  • #1
Ik wil een aantal raamgrepen zwart verven, zie foto. De grepen zijn niet alleen een paar honderd jaar oud, ze hebben ook een roestlaagje. Mijn aanpak is de volgende:
- met een staalborstel roest verwijderen
- eventueel profiel bijwerken
- zwarte verf geschikt voor metaal aanbrengen in twee of drie dunne lagen

Ik heb daarbij de volgende vragen:
1- Is het raadzaam ook een primer aan te brengen, gegeven dat de grepen voor binnen zijn en zeer sporadisch zullen worden gebruikt?
2- Omdat ik niet precies weet om welk metaal het gaat, maakt het nog uit welke metaalverf wordt gebruikt?

 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Probeer even met een magneet of het ijzer is.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #3
10 tegen 1 dat dit gietijzer is. Dit kunt u met "normale" lak behandelen, vooral omdat het hier binnentoepassing betreft. Het door u opgesteld plan is ok.

Een metaalprimer is altijd aan te bevelen, maar u kunt ook primer +aflak in 1 aanschaffen, de zg roestwerende verven. Internet staat er vol van.
 

Ouderijn

  • #4
De grepen zijn inderdaad magnetisch. Ik heb ze inmiddels goed schoongeborsteld en verven is eigenlijk helemaal niet nodig. Ongeveer een derde van de borstelhaartjes zijn uit de borstel verdwenen, maar ik stond te kijken van het resultaat: er is plaatselijk nog een beetje roest te zien, maar ze glimmen grotendeels weer.
 

Tiho

  • #5
Gietijzer vormt idd niet heel veel roest, maar heeft het toch wel een beetje gedaan. Dus breng dan in ieder geval een beschermde laag aan die doorzichtig is indien je het zo mooi vindt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu