Mengkraan en buitenkraan in serie

Cintler

 • #1
Voor het aanleggen van de buitenkraan leek het mij prettig om buiten ook warm water te kunnen gebruiken, dat gegeven gecombineerd het met het feit dat de leiding voor de buitenkraan door een schuur loopt die des winters onder 0 kan komen heeft mij doen besluiten tot de volgende opstelling:

In de bijkeuken een mengkraan, waar als normaal warm en koud binnenkomen. Vandaar gaat het omhoog en over de muur richting de schuur naar het plafond. Vandaar gaat het alleen aflopend naar acherin het schuurtje wat het als normale buitenkraan naar buiten komt. Zodoende dacht ik te ondervangen dat je binnen de temperatuur in zou kunnen stellen die je vervolgens buiten dan weer aan of uit zou kunnen zetten en ten tweede in geval van vorst gewoon de mengkraan dicht kon draaien en de buitenkraan openlaten.

Direct na aanleggen kwam ik al achter mijn eerste denkfout. Namelijk: wanneer je de mengkraan aan laat staat met beide warm en koud geopend (en de buitenkraan dicht), dan mengt het altijd en kun je dus oook geen warm water elders in huis gebruiken. Dit is bij nader inzien vrij logisch Nu is dit niet zo erg omdat we de mengkraan (en daarmee de buitenkraan) standaard op koud laten staan en alleen sporadisch warm nodig hebben.

Wel vroeg ik me af of het toch op een andere manier geen kwaad kan dat warm en koud (tijdelijk) volledig gemengd kunnen zijn terwijl het wel op volle druk staat. Zeker omdat de mengkraan het warme water vlak na de CV-ketel aftapt. Kan het koude water zo terug de CV-ketel instromen, en zoja kan dat kwaad? Zie ik andere dingen over het hoofd met mijn onconventionele toepassing?

Zo ziet de mengkraan er nu uit, en wanneer beide warm en koud openstaan en de buitenkraan dicht, is de druk dus in principe alle drie de uitgangen gelijk.
1622750332847.png


Mocht het inderdaad een problematsiche opstelling zijn, kan ik de huidge mengkraan dan vervangen door een andere die bijvoorbeeld geen water terug laat stromen of wat zijn de mogelijkeden?

Alvast bedankt voor het meedenken!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Cintler

  • #2
  Laat ik het wat korter stellen: Is bovenstaande opstelling een prima optie of een dom idee?
   

  Ronny

  Specialist Verwarming
  • #3
  Geen dom idee, maar als je er beter over nadenkt dan werkt dat niet.
  Niet doen dus.

  Het zou misschien wel kunnen werken als je in de koud- en warmwaterleiding elk een terugslagklap plaatst.
  Zoals je het nu gemaakt hebt kun je hele vreemde dingen krijgen, zoals storing in het warm water
  en er kan water uit een kraan/leiding komen als je ergens een stopkraan dichtgedraaid hebt.

  Kortom ik zou het nooit zo doen, ook niet met terugslagkleppen.
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
  En ook zul je nog voor de schuur waar het kan vriezen, een aftap kraantje moeten zetten.
  Want alleen de buitenkraan open zetten werkt niet, er blijft dan toch water in de leiding zitten.
  Vraag me ook af, waarom je warmwater in de tuin wilt hebben.
  Als de leiding heel lang is naar de buitenkraan duurt het heel lang voordat je warmwater hebt, en zal het ondertussen al gedeeltelijk weer af koelen.
   

  Cintler

  • #5
  Ok, was er al bang voor. Dank voor het advies in ieder geval!
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu