Meerpuntssluiting wilt niet meer op slot

Odeanathus

  • #1
Beste handigere mensen dan ik,

Wij hebben een voordeur waarbij drie punten de deur op slot gaat, een normaal slot in het midden en boven & onder een soort 'T' die recht naar buiten komt en dan 'draait'. Nu kan deze duer op slot door simpelweg de klink omhoog te trekken, de sleutel is dan enkel nodig om hem van het slot te krijgen. Recentelijk ging dit steeds vaker niet, je moet dan meerdere keren de het mechanisme van begin tot einde (dus klinkt naar beneden, daarna naar boven halen) om hem op slot te krijgen.

Afgelopen avonden gekeken en in eerste instantie was mijn vermoeden dat het mechanisme ergens tegen het 'frame' of de uitsparingen aan zou komen waardoor het mechanisme niet helemaal kon worden doorlopen. Dit bleek onjuist, ik had de deur eerst op gedaan en zonder hem te sluiten hem op slot gedaan (3x) en toevalligerwijs ging dit 3x direct goed, echter de dag nadat ik e.e.a. had aangepast bleek het probleem niet verholpen. Toen ik nogmaals zonder de deur dicht te hebben het mechanisme teste kreeg ik ook terwijl niks de pinnen tegen kon houden de deur niet op slot te willen. Mijn vermoeden is dan dus ook dat het geen afstellings probleem is maar dat het in de driepunts sluiting zit....

Mijn vermoeden is dat ik het hele mechanisme mag gaan vervangen maar ik dacht ik stel toch hier even de vraag of bovenstaande bij iemand het idee geeft dat ik toch andere dingen beter eerst kan proberen. Ik ga vandaag sowieso even het hele systeem er uit proberen te halen (voorzichtig) om te kijken of ik ergens een merk/typenummer kan vinden zodat ik dezelfde of in elk geval iets dat past kan bestellen als dat nodig moet zijn. Ik las wel ergens dat het niet verstandig is het mechanisme open te maken om te boel te bekijken/mogelijk te smeren ofzo omdat er vaak veren in zitten die op spanning staan die dan wegschieten en dan ben je gezien.

Als iemand een goed idee heeft/tips dan hoor ik het graag, ik zal sowieso even wat foto's uploaden als ik meer weet/zie want ik weet momenteel niet eens wie het slot gemaakt heeft (mijn vermoeden is BUVA).

Groeten,

Folkert
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Je kunt het slot in zijn geheel uitnemen, maar ik zou de slotkasten dicht laten (deze zijn trouwens ook vaak dichtgeklonken).

Je haakschoten komen dus niet meer naar buiten.
Vaak is dit slijtage, en dat komt weer door achterstallig onderhoud: Niet smeren, of juist smeren met de verkeerde smeermiddelen.

Je hebt in ieder geval een krukbediend slot. Als je het merk weet, de lengte van het totale slot en een foto van het uiteinde van het slot kunnen we het typenummer er wel bij zoeken.
 

Odeanathus

  • #3
Beste Walker,

Nou de haakschoten (blijkbaar heten die dingen zo :lol:) komen dus prima naar buiten en draaien ook netjes om, ik heb hem zojuist er even helemaal uitgehaald, wat foto's gemaakt (zie bijlages) en voor de zekerheid gesmeerd en terug gezet. Ik ga straks kijken of ik de Cilinder van de achterdeur tijdelijk in de voordeur kan steken, ik las ook dat de Cilinder versleten kan zijn... Al heb ik geen idee hoe een Cilinder versleten raakt / hoe je dat precies merkt maar goed.

Dus even nog voor de zekerheid, het mechanisme lijkt helemaal te werken, alles dat er uit moet komen komt er uit, alleen hij de 'opslot' komt niet elke keer maar eens in de zoveel tijd als je wat hardere ruk er aan geeft (1 op de 5-10x dat je hem opslot probeert te doen gaat hij ook echt op slot).

PXL_20220216_083445295.jpg PXL_20220216_083449945.jpg PXL_20220216_083459523.jpg
 

Odeanathus

  • #4
Zojuist nadat de olie een beetje heeft kunnen inwerken en doen en ik de cilinder wilde vervangen om te kijken of dit iets uit maakt geconcludeerd dat hij weer sluit als een zonnetje.... Dus toch ergens te droog geworden van binnen. Ik weet nu tenminste dat als ik hem wil smeren ik het beste hem er uit kan halen, er zitten dan wat kleine plekjes waar een lekkere dot olie zo te merken in elk geval wonderen doen. Hopelijk blijft het nu goed, ga sowieso voor de zekerheid nog wat extra smeren van 't weekend :-D

Wel viel me het geen dat ik op de foto zet op, ik mis een wit plastic dingetje en een paar veertjes... :-\ iemand enige idee hoe dit heet en of dit nog te bestellen is ergens? Lijkt me een slijtage onderdeel dus ik hoop stiekem dat het redelijk standaard is en dus te verkrijgen :-) (De binnenkant heeft wel netjes twee, maar aan de buitenkant is er één, zo te zien omdat hij was weggeroest, weg)

PXL_20220216_095325698.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu