Meerlagenbuis of koper?

Blof-fan

  • #1
Goedenavond mannen (en/of vrouwen indien van toepassing :wink:),

Ik ben voorbereidingen aan het treffen voor het verbouwen/renoveren van onze badkamer.
Hierbij moeten ook de nodige waterleidingen worden vervangen/omgelegd etc. Nu had ik in eerste instantie gedacht dit met meerlagenbuis te gaan doen. Lekker makkelijk, modern en wellicht zelfs iets goedkoper en gebruiksvriendelijker dan koper.

Vandaag echter moest ik een man begeleiden die iets aan de waterleiding op mijn werklocatie moest aanpassen. En zoals die dingen gaan kwam het gesprek ook op die verbouwing en mijn plannen daarbij. Toen ik opmerkte met meerlagenbuis te willen gaan werken gaf hij aan er geen fan van te zijn, omdat hij er al meerdere malen ellende mee had gezien.
Leuk in theorie, maar in de praktijk werkte het toch niet zo goed was zijn oordeel.
De beste man had het over gesprongen leidingen en leidingen waar er blazen kwamen op de buitenste lagen (vooral warm water leidingen). Bovendien waren ze volgens hem een grotere bron voor bacterieen door afzettingen of iets dergelijks aan de binnenzijde van de buis.

Hij wist mij zelfs te vertellen dat zeker in verzorgingstehuizen en dergelijke, waar hij vaak kwam, ze expliciet verzochten alleen nog maar met koper te werken door slechte ervaringen met meerlagenbuis.

Nu heb ik er zelf (nog) geen ervaring mee en ik weet niet beter dan dat er tegenwoordig voor de meeste projecten en nieuwbouw alleen nog maar zo'n beetje met die meerlagenleidingen wordt gewerkt?

Die beste man ging al aardig richting de pensioenleeftijd, werkte al zijn hele carriere in de installatietechniek met decennia aan ervaring. Dus wie ben ik dan om zijn oordeel in twijfel te trekken. Aan de andere kant, de mening of ervaringen van 1 man gaan maar zover natuurlijk. Maar het bracht me toch aan het twijfelen.

Wat is hier de algemene consensus? Heeft hij een punt en moet ik wellicht toch de afweging maken om gewoon lekker ouderwets en bewezen koper te gaan gebruiken? Of toch gaan voor modern en met een gerust hart meerlagenbuis gebruiken?

Excuses als deze discussie al vaker langs is gekomen. Ik heb wat rond proberen te zoeken op het forum, maar kon geen duidelijk antwoord vinden.
 

ABCDE

  • #2
De oudere generaties meerlagenbuis hadden wat gebreken.

Soms ook verkeerd toegepast. Bijvoorbeeld bij permanent hoge temperaturen (stadsverarming).

Verzorgingshuizen is het vaak ook te warm wat sowieso al slecht is voor drinkwater..
 

ADDave

  • #3
Niks mis met meerlagenbuis hoor. Het enige nadeel is dat je speciaal persgereedschap nodig hebt om ermee te werken. Deze kan meestal wel huren bij een bouwmarkt maar kost geld. Er bestaan ook knelkoppelingen voor maar die zijn ook vaak duur.

Blaren op de leiding heb ik zelf nog nooit gezien.

Wat betreft bacteriën heeft de beste man wel gelijk. Het is gevoeliger voor legionella vanwege de structuur en koper is van nature al enigszins antibacterieel. Zeker ziekenhuizen willen daarom absoluut geen meerlagenbuis hebben. Voor locaties waar weinig risico aanwezig is maakt het echter niet heel veel uit of je nou koper of meerlagenbuis gebruikt.
 

Loodgieter123

  • #4
VMeerlagenbuis kan je prima gebruiken in je woning. Tegenwoordig zijn er buiten pers ook mooie steek oplossingen. Deze hoe je alleen te ontbramen en kan je dan insteken. Diverse merken hier een mooi assortiment voor. Ik zou wel altijd even kijken naar de prijs. Die kunnen tussen de merken behoorlijk verschillen
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Blof-fan

  • #5
Bedankt voor jullie antwoorden mannen!

Er zit dus toch een kern van waarheid in wat die man vertelde. Hoewel het misschien niet (meer) zo ernstig is als hij deed voorkomen.

Ik heb ook nog eens wat beter gekeken naar het gebruik en de koppelingen voor die meerlagen leidingen en er zijn veel verschillende merken koppelingen die niet overal zomaar te krijgen zijn en die perstangen zijn ook waanzinnig duur.
Ook vraag ik me af hoe makkelijk het is om leidingen aan elkaar te persen ter plekke. Die tangen hebben ook ruimte nodig rondom de leiding lijkt me.

Ik zat ook te denken aan die multifit koppelingen. Daar gebruik je een soort inbussleutel voor en heb je verder geen perstang bij nodig. Maar dat zit verder allemaal geschroefd en dat is in de muur gesmeerd waarschijnlijk ook niet zo'n succes.l

Als dan blijkt dat koper eigenlijk ook nog eens wat hygiënischer is, makkelijker te krijgen (want standaard maten en te halen in elke bouwmarkt) en makkelijker te verwerken is zonder duur speciaal gereedschap, dan neig ik wellicht toch weer naar koper toe.

En het ambachtelijke van koper spreekt me dan eigenlijk ook wel weer aan
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Bij mij thuis zit alles met messing schuifhulskoppelingen in elkaar. Daarop wilde ik uitbreiden cq de leidingen in de badkamer verleggen.

Ik kon prima aan de materialen komen, en het schuifhulsgereedschap (handtangetje) was het een fluitje van een cent. 25 Euro huur is dan ook geen probleem.
 

ABCDE

  • #7
Koper solderen noem ik niet makkelijker te verwerken.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
Kies in elk geval een systeem van een gerenommeerd merk. De kans is dan groter dat er over 10 jaar nog koppelingen van te koop zijn.
Koper solderdeer fittingen kan je zeer waarschijnlijk over 10 jaar nog steeds verkrijgen.
En als solderen al moeilijk is, moet je dit niet zelf doen.
 

Blof-fan

  • #9
Koper solderen is toch niet zo heel spannend? In vorige woningen ook vaker gedaan en dat ging altijd prima.

En zoals gezegd, koper leiding en fitwerk zal nog tot in lengte der dagen leverbaar blijven voorlopig. Dus uitbreiden of aanpassen is altijd mogelijk.
 

Lange Herman

  • #10
Als je toch kiest voor meerlagen buis let er dan op dat de binnendiameter kleiner is dan bij koper.
Je moet dus misschien een maatje groter kiezen dan bij koper.
En niet solderen met lood maar met zilver (hard solderen).
 

Blof-fan

  • #11
En niet solderen met lood maar met zilver (hard solderen)
Mag ik vragen waarom hardsolderen de voorkeur heeft? Ik snap dat 't een sterkere verbinding is, maar is dat per se nodig voor waterleiding dan? Ik weet niet beter dan dat dat eigenlijk nagenoeg altijd zacht gesoldeerd wordt?
Ik weet dat ze geen lood meer bij waterleidingen willen hebben, maar tegenwoordig is er toch 97/3 soldeertin dat nog wel voor waterleidingen mag worden gebruikt?

Zo heb ik het zelf in het verleden ook gedaan en eigenlijk nooit problemen mee gehad.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #12
Lange Herman schreef:
En niet solderen met lood maar met zilver (hard solderen).
Waterleiding = zacht solderen (met tin)
Gasleiding = hardsolderen (met zilver of messing)

Gebruik altijd het juiste vloeimiddel.
 

Loodgieter123

  • #13
De meest verkochte merken in Nederland zijn ******* Merknamen verwijderd, mod
 
Laatst bewerkt door een moderator:

KlusserHein

  • #14
En vergeet ****** niet.
Ook niks mis mee.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

ABCDE

  • #15
Loodgieter123 schreef:
De meest verkochte merken in Nederland zijn hoor je soms ook nog wel.
Really? Dat ******** kom ik eigenlijk alleen in jouw posts tegen :mrgreen:
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #16
Nog een keer voor de duidelijkheid, merknamen mogen niet genoemd worden, lees de forumregels eens goed, vooral Loodgieter123.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu