Advies vervangen koper door meerlagenbuis en bevesteging kruipruimte

TimR

  • #1
Dag allen,

We hebben een 50 jarige woning waar ik in de kruipruimte de koperen leidingen wil vervangen. Ik heb een plannetje, maar zou jullie graag even als klankbord willen gebruiken voor wat advies.

Situatie nu:

De koper gesoldeerde waterleidingen hangen nu aan draadeinden en installatie draden. (Zie foto) Deze hangen in de NeHoBo platen. Binnenkort komt hier pur isolatie tegenaan.
20220921_104828.jpg


Huidige plan van aanpak:
Vanaf achter de watermeter maak ik (met wat speling voor eventuele waterontharder) een waterverdeler met 6 aftakkingen. (5 leidingen en 1 optie om de leidingen leeg te laten lopen op dit laagste punt.)
4272670.gif
1298979.gif

Hier vanuit laat ik 16x2mm uponor meerlagenbuis lopen naar washok plus toilet, keuken, badkamer, CV en garage plus water buiten. Zoals ik al even aangaf komt er pur isolatie tegen het plafond van de kruipruimte (12cm). I.v.m. netjes en toegankelijk houden van de kruipruimte zat ik te denken om de leidingen tegen de muren van de fundering te laten lopen i.p.v. aan het plafond.

De fundering muur die we op de bovenstaande foto zien zal 4 leidingen onder elkaar krijgen. Aan de andere zijde ligt de garage met stampvloer.
De leidingen dacht ik met buisklemmen te bevestigen. Gezien ze koppelbaar zijn schat ik dat ik niet 4 maar 2 gaten per rij hoef te boren.
2283489.gif


Ben ik hiermee op de juiste weg? Klopt mijn gedachtenproces of zijn er verbeterpunten?
 

Klussss

  • #2
Wat je zelf bedacht hebt is niet verkeerd.
4 beugels aan elkaar klikken dan 2 gaten te boren.
Op de foto de afsluiter kun je mooi aan elkaar koppelen mag aannemen dat je wel gekeken hebt of deze voor drinkwater geschikt zijn.
Dus je gaat voor elke aansluiting met unopor buis onder de vloer?
De bestaande leidingen die van onder de vloer naar boven gaan haal je alles weg en bouw je boven de vloer weer verder. Dus kompleet nieuwe leidingen.
Nog aan gedacht om de buis te isoleren niet dat het zo heel veel uitmaakt maar misschien de warmwater leiding. Heeft meer dan 70 jaar zo gezeten dus zal wel goed zijn.
 

TimR

  • #3
Klopt @martin07, op dit moment heeft elke ruimte al zijn eigen koperleiding met zijn eigen kraan in de waterput. Dit het bestaande schema wil ik dus vervangen, enkel "opgeruimder". De vraag gaat gericht op de kruipruimte, maar zal boven de grond inderdaad doorgaan naar de ruimtes. Wel met een overgangsperiode. Zo zal de CV en de badkamer boven de grond nog even koper blijven voor een paar maand tot deze worden gerenoveerd en vervangen door wartmepomp op andere locatie in woning.

Isoleren heb ik inderdaad aan gedacht. Dat was mijn eerste insteek ook. Echter kreeg ik scheve wenkbrauwen bij de groothandel en bij de warmtepomp installateur toen ik daar over begon. Ivm legionella durven zij dat niet aan. Zelfde ook wat voor warmwater, maar die ga ik wel isoleren (10mm) want dat gaat enkel naar keuken en badkamer. Ik maak een mogelijkheid om naar keuken leeg te laten lopen ALS we later overstappen naar een boiler oplossing in de keuken. Warm water krijgt wel een nieuwe route aangezien ik voor de douche momenteel rustig een paar minuut kan weglopen voor daar warm water is onder het hele huis door.

Maar fijn om een bevesteging te krijgen
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu