Meerdere aansluitingen water in keukenkastje

~Dennis~

  • #1
Voor onze nieuwe keuken heb ik het aansluitschema van de keukenleverancier gekregen. We krijgen een nogal vol gootsteenkastje. Hier heb ik alleen al drie aansluiten voor koud water nodig.

1x hoekstopkraan voor kraan
1x hoekstopkraan voor vaatwasser
1x muurplaat 1/2” voor Quooker

Dit is natuurlijk in drie losse aansluitingen te maken. Liever voorkom ik een hoop aftakkingen achter de keuken. Daarom hoopte ik een aansluitplaat met meerdere aansluitingen en een enkele aanvoer te kunnen installeren. Helaas kan ik hier niets voor vinden.

Een andere mogelijkheid zou kunnen zijn om alle koppelingen in de kruipruimte te maken.

Wat raden jullie aan?
Alvast bedankt!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
In de kruipruimte raad ik ten zeerste af. Wat als er iets mis is met één van de afsluitkranen of je één van de aangesloten apparaten moet vervangen of er service aan verleend moet worden. Ga je dan naar de kruipruimte toe om de kraan af te sluiten of bijv. de vaatwasserslang (met bult van de aquastop) los te schroeven. Mag nogal een gat in de vloer zijn voor die aquastop. En hoe is het met de toegang van de kruipruimte gesteld?

Je kunt de zaak beperken tot twee muurplaten. Op één zet je een dubbele hoekstopkraan voor kraan en Quooker.
Op de andere een normale 'wasmachine'kraan met beluchter en terugslagklep voor de vaatwasser. Zorg dat ze niet boven elkaar komen te zitten, maar naast elkaar met voldoende ruimte ertussen om er een nieuwe kraan of (dubbele) hoekstopkraan in te schroeven. Houd er ook rekening mee, dat er aan de vaatwasser meestal een bult zit van de aquastop, die wat ruimte om zich heen nodig heeft en vooral eronder, want de slang van de vaatwasser mag niet knikken.

Er bestaan muurplaten met aan twee kanten een soldeer aansluiting voor 15 mm pijp. Zoek op 'dubbele' muurplaten. Gaat niet op wanneer er flexibele leidingen zitten, maar daarmee heb ik zonder meer geen ervaring. En ik vond zo snel geen muurplaten met dubbele knelaansluiting, maar die bestaan vast wel. Anders (ingeval van knel) een aftakking op de leiding maken.
 
Laatst bewerkt:

~Dennis~

  • #3
Dank!
werkt als een trein
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Mooi!
Fotootje van het resultaat?

In elk geval bedankt voor de terugmelding. :prima:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu