Meerdere aftakkingen vanaf 15mm aanvoer koud water

moerkerken

  • #1
Hallo,

Ik ben bezig met een badkamer renovatie. Koud water aanvoer gaat vanaf de watermeter door onze badkamer naar de cv op zolder. Dus de badkamer is een ruimte waar de leiding passeert in 15mm koper. Nu wil ik vanaf de watermeter op een plek waar ik bij kan over naar uponor meerlagenbuis.

Deze komt uiteindelijk in de badkamer waar ik voor het toilet, wasmachine, douche en twee wasbakken aftakkingen moet maken. Uiteindelijk moet er ook nog een aftakking naar de cv op zolder. Al met al dus vanaf de hoofdleiding 5 aftakkingen en 1 doorvoer
Dit ga ik uiteraard allemaal met pers koppelingen doen en ben van plan alles 16mm te maken.

Mijn vraag: nu kan ik dit natuurlijk met allerlei T-koppelingen doen. Maar dan krijg je uiteindelijk in je dekvloer enorm veel koppelingen waar in de toekomst iets potentieel kan gaan lekken. Is hier een betere oplossing voor? Al dan niet met het gebruik van meer buis vanaf een soort verdeler. 16x2 mm buis heb ik voldoende voor de hand dus dat is het probleem niet.

Voor de warm water aanvoer heb ik maar 3 aftakkingen nodig voor douche en 2x wasbak dus dat ben ik van plan gewoon met T koppelingen te doen.

Alvast bedankt voor uw advies.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Pers- of schuifhuls systemen zijn betrouwbaar, mits goed aangelegd. Voor koud water kun je ook kiezen voor doorstroom-muurplaten (met op het eind een frequente verbruiker zoals toilet of wasmachine, zodat je minder stilstaand water hebt.
 
  • Like
Waarderingen: ADDave

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #3
dus u wilt vanaf de watermeter met 16mm alles gaan voeden? dit gaat erg weinig debiet opleveren, beter zal zijn om vanaf de watermeter met 22 koper of 25/26 meerlagenbuis te vertrekken en hier t stukken in te zetten naar 16 voor de gebruikers
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
20 mm meerlagen is voor een woning toch wel voldoende?
 

moerkerken

  • #5
Alles is vanaf de watermeter momenteel al 15mm en we hebben nooit alle apparaten gelijktijdig open. Waterdruk is momenteel geen probleem, ik verwacht dat dit ook geen probleem zou zijn als ik alles wat nu 15 is omzet naar 16. Echt vanaf de meter alles omleggen naar 25/26 is helaas niet mogelijk.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
moerkerken schreef:
Nu wil ik vanaf de watermeter op een plek waar ik bij kan over naar uponor meerlagenbuis.
moerkerken schreef:
Alles is vanaf de watermeter momenteel al 15mm
Dit kan ik dan niet met elkaar rijmen...
 

moerkerken

  • #7
Ik had het wat beter moeten uitleggen. De watermeter zit in een waterput en vanaf daar is een aftakking naar een waterontharder. Vanaf de waterontharder terug de put in en vanaf de put weer naar een soort koof waar ik makkelijk bij kan en de leiding richting de badkamer wil aanleggen. Lang verhaal :)

Het heeft denk ik weinig nut om een meter of 2 te voorzien van 25 of 26mm terwijl alles ervoor meerendeels bestaat uit 15/16
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #8
16 komt overeen met koper 12
20 met koper 15
25/26 met koper 22
 
  • Like
Waarderingen: Walker

moerkerken

  • #9
@Marcn.88 dat lees ik inderdaad vaker dat dit gezegd wordt op het forum. Ik heb even een foto gemaakt van de 16x2mm meerlagenbuis (wit/blauw) en er naast een koperen 12mm en een stalen 15mm buis

Als ik de binnen diameter van de buizen bekijk ziet de meerlagenbuis er breder uit dan 12mm koper binnen diameter. Vanwaar wordt een 16mm meerlagenbuis dan gelijkwaardig gesteld aan 12mm koper?

20230906_171833.jpg
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #10
er komen ook nog koppelingen in de buis waar dit bij koper om de buis gaat maar u mag uiteraard alles met 16 doen.
 

moerkerken

  • #11
Dan ga ik toch op advies van mensen meer kluservaring af en ga ik vanaf koper 15mm naar 20mm meerlagenbuis richting de cv en vanaf cv weer terug naar beneden via de badkamer. In de badkamer zelf kan ik dan wel prima 16mm gebruiken als aftakking naar mengkranen, toilet en douche?
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #12
ja dat kan prima
 

moerkerken

  • #13
Bedankt voor de antwoorden!
 

moerkerken

  • #14
Wel heb ik nog een vraag. Hoe ga ik het beste van koper 15 naar mlc 20? Ik kan bijna alleen maar 15x16 koppelingen en 20x22 koppelingen vinden. Bestaan deze ook in 15x20 en zijn die gangbaar of zijn er betere manieren om naar mlc20 te gaan.


Screenshot_20230907_192546_Brave.jpg
 

Haplo

  • #15
flexibele buis 16 komt overeen met koper 15. De meeste geven aan door het gebruik van koppelingen je verlies van druk gaat krijgen. Dit is net zo'n discussie over het gebruik van soldeer- of knelkoppelingen.
Daarbij gezegd, alle kranen en douchekoppen worden steeds waterbesparender.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #16
@Haplo zie #8

@moerkerken dat word dan een schroefbus 20x1/2 met daarin een puntsuk 1/2x15 knel of een verloop 20x22 knel met hierin een verloop knelring 15x22
 

Haplo

  • #17
Marcn.88 kom op internet toch veel anders tegen dan jij bij #8 zegt.

Voor waterleidingen maak je gebruik van roodkoperen buis of meerlagenbuis voor water met de volgende diameters:
  • De hoofdleiding heeft een diameter van 22mm (koperen buis) of 20mm (meerlagenbuis). Bij een hoog waterverbruik gebruik je 22mm (koperen buis) of 25 / 26 (meerlagenbuis).
  • Aftakkingen van de hoofdleiding naar een bad- of douchekraan of een keukenkraan hebben een diameter van 15mm (koperen buis) of 16m (meerlagenbuis). Bij een hoog waterverbruik zoals een stortdouche gebruik je 22mm (koperen buis) of 20mm (meerlagenbuis).
of

12 mm harde buis heeft als kunststof maat 14 mm

15 mm harde buis heeft als kunststof maat 16 mm

22 mm harde buis heeft als kunststof maat 20 mm

28 mm harde buis heeft als kunststof maat 25 mm

Maar zoals ik al schreef, dit is een discussie die niemand wint.
 

moerkerken

  • #18
Ik vind dat wat jij zegt in #17 ook voor de hand liggend omdat alle maten die jij aangeeft hier verloop stukken voor zijn.

Heb vandaag bij een bekende winkel nagevraagd en die geven aan dat je beter 20mm kunststof kan aanhouden als vervanging van 15mm koper, alleen vanwege het feit dat de koppelingen bij kunststof in de buis komt.

Dat brengt je eigenlijk bij een hele andere discussie, kost zo'n kort stukje vernauwing bij een koppeling zoveel waterdruk?

Ik vind het maar gek dat er geen verloop koppeling van 15 koper naar 20 meerlagen is en dat je hier dan 2 losse koppelingen voor aan elkaar moet maken.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #19
de drukverliezen kun je zo opzoeken, dit heet zeta waarde's.
dit kun je voor elke koppeling opzoeken alsook voor het gebruikte leidingmateriaal.
als je dan alles doorrekent zul je gaan zien dat 16mm kwa totale installatie weerstand dichter bij koper 12 uitkomt dan bij 15, maargoed ik ga hier verder geen discussie over voeren omdat ik al genoeg praktijk voorbeelden heb gezien dat de hoeveelheid water belabberd is als koper 15 word vervangen voor 16mm kunstof.
 

moerkerken

  • #20
Ik ga toch voor de zekerheid over naar 20mm meerlagenbuis vanaf 15mm koper alleen voor de hoofdleiding die door de badkamer toevallig loopt. Vanaf de hoofdleiding ga ik dan gewoon een aftakking naar 16mm maken daar waar kraantjes komen.

Het zou zuur zijn als alles straks dicht gemaakt is en de waterdruk niet naar wens is.

Allemaal bedankt voor jullie adviezen!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu