Mechanische ventilatie zuigt alleen voluit.

Lemons626

  • #1
Al een tijdje deed hij het niet op stand 1, volgens mij ook niet de “normale” stand en als ik hem op 2 of 3 zette zuigt hij alleen vol. Nu ineens maakt het niet uit, schakelaar op stand 1, 2 of drie, hij zuigt voluit en eigenlijk vind ik het volume ook best hard.
Maar er is dus nooit iets gewijzigd aan de installatie waardoor ik dacht dat de 3 standen schakelaar in de keuken defect zou zijn. Het internetwarenhuis waar ik een nieuwe wilde bestellen was zo netjes on te zeggen dat waarschijnlijk het probleem boven in de afzuiginstallatie zit.
Nu in even niet meer wat te doen. Toch een schakelaar bestellen (goedkoopste oplossing) of kan ik controleren of het probleem in de afzuiger zit en zo ja hoe?

bij voorbaat dank.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Het is dus een bedrade fan zonder afstandsbediening?

Begin eens met merk en type van de fan hier te plaatsen en indien beschikbaar ook het aansluitschema.

Vervolgens kun je proberen om de schakeldraden die de hogere standen inschakelen los te koppelen op de fan. Als de fan enkel spanning krijgt op het contact dat de laagste stand aanstuurt dan zou hij enkel op lage toeren moeten draaien. Draait hij alsnog snel dan zit er iets fout in de fan. Klopt het wel dan zit het defect juist in de schakelaar of bedrading.
 

Lemons626

  • #3
Dank je.
Hij is zonder afstandbediening, het is een ruim 20 jaar oude ITHO.
De stekker had ik er vanmorgen uit getrokken en zojuist er weer ingedaan. Nu lijk ik weer 2 standen te hebben, dat scheelt al.
Kun je uit deze extra info iets afleiden? Dat doormeten gaat mijzelf niet lukken, niet de apparatuur en niet de know how eerlijk gezegd.
 

Kluskoppel

  • #4
Als het ding 20 jaar oud is zou ik mij de moeite besparen van het verder uitzoeken wat er mis is met deze. Mooi een nieuwe aanschaffen. Die oude ventilatieboxen zijn best wel stroomslurpers, zeker gezien ze 24/7 aan staan. Een nieuwe plaatsen stelt nauwelijks wat voor.
 
  • Like
Waarderingen: Walker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Je hoeft niets te meten, enkel bedrading in kaart brengen en wat uit te proberen.

Maar ik sluit me bij Kluskoppel aan. Als je het geld ervoor hebt dan zou ik de box laten vervangen. Scheelt behoorlijk in verbruik en je hebt weer mooi een nieuwe die perfect werkt.
 

Kluskoppel

  • #7
Als de huidige box ook met een perilex-stekker is aangesloten dan is die uit je link prima. Je hebt ze ook met gewone Eurostekker namelijk. Mogelijk moet je nog twee draden van plek wisselen als je de nieuwe plaatst (stand 1 en 3 willen nog wel eens omgedraaid zijn), maar ook dat stelt weinig voor.

Ik verwacht inderdaad niet dat het in de schakelaar zit, probleem van de huidige zit hem waarschijnlijk in condensator(en) die de lagere snelheden regelen. Geen moeite meer in steken ;-)
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #8
Ik verwacht ook niet dat het in de schakelaar zit. Je gaf aan geen kennis/kunde te hebben van de aansluiting van zo'n box. Ik neem aan dat je hem dan gaat laten vervangen in plaats van zelf doen? De betreffende installateur kan eventueel ook meteen naar de schakelaar kijken.

Het gaat bij zo'n box ook om het aantal m3 per uur dat deze doet. Je zou even moeten opzoeken welk type je nu hebt en wat daar de specificaties van zijn.

Of je vraagt de gekozen installateur om een offerte voor een geschikte box.
 

Lemons626

  • #9
Ok dank je, ook de andere reageerders. Ik heb inderdaad die met een perilex stekker nu. Ga zo’n ding bestellen en dit weekend knutselen!
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #10
Nogmaals, let erop dat je er eentje pakt met gelijkwaardige specificaties.

Let er ook op dat de perilex geen gestandaardiseerde aansluiting is. Het is dus niet enkel een kwestie van stekker erin en draaien. Je moet dus goed nakijken in de perilex contactdoos welke aansluiring op welk contact zit en dan de stekker/box overeenkomstig aansluiten.
 

Lemons626

  • #11
Keurige en snelle reactie van de leverancier:
Geachte klant,

U kunt deze vervangen voor het nieuwe type kans is alleen aanwezig dat u de perilex aansluiting moet aanpassen en de standen schakelaar vervangen moet worden stand 1-2-3 i.p.v. 0-1-2.

Als u de euro stekker type kiest kunt u de CVE-unit omwisselen en een normaal stopcontact gebruiken.

Itho Daalderop - Mechanische ventilatie

Itho Daalderop - RFT AUTO bediening stand 1,A,3,T

Ik hoop u hierbij voldoende geinformeerd te hebben.

nu twijfel ik alleen of ik dat zelf kan aanpassen met die Perilex en hoe ik weet of ik het goed doe....
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #12
Klopt, dat van die perilex had ik je ook al gemeld.

Het is geen rocket science maar je moet wel een beetje handig zijn met elektra.
Als dat zo is dan kunnen we je hier wel helpen met hoe aan te sluiten.

Als dat niet zo is dan zou ik er op zijn minst een handige vriend of buurman bij vragen. Of uitbesteden aan een installateur.
 

Lemons626

  • #13
Ik denk dat ik wel handig genoeg ben, stroom eraf denk ik he;-)
Ik ga hem bestellen en meld me hier weer als ik er niet uit kom.
nogmaals dank eenieder
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Lemons626

  • #14
Ok. Hij hangt en als ik de stekker erin doe hoor/zien ik dat hij aanzuigt, heel zachtjes. De 3 standen schakelaar in de keuken heeft geen invloed, dus die doet nu niets. Tijd dus om de perilex. Anders aan te sluiten denk ik?
op de foto het aansluitschema. Dat is neem ik aan het schema van de perilex wandcontactdoos, want aan de stekker zelf kan ik uiteraard niets wijzigen.
of moet ik de deksel van de unit halen, daar zitten ook de nodige draden en die anders aansluiten?

ik hoor het graag weer;-)

1128FB2E-ECFD-4A0F-B404-0A61DBF8C063.png
 

Lemons626

  • #15
Hmm. Stekkerdoos van de muur, maar de draden daar zijn aangesloten zoals op het schema. Das jammer want nu zit ik vast.

E6DB8AE4-A559-4584-AF91-F028FC0D2C78.jpeg 60960469-9060-4906-ABA6-87AB3A75D751.jpeg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #16
Heb je een 2polige meter om spanning te kunnen meten? Anders bij iemand even lenen. Dan meten of je spanning hebt tussen bruin en blauw. En als je stand 2 of 3 inschakelt of de zwarte draden dan spanning hebben.

Zou dus toch alsnog ook aan de schakelaar kunnen liggen.
 

Lemons626

  • #17
nee zo’n meter heb ik niet maar kan ik wel aan komen.
toch de schakelaar zeg je. Ik vond het wel vreemd dat de schakelaar in de keuken ook warm werd als de ventilator staat te loeien. Kan dat er iets mee te maken hebben want dat had ik nog niet vermeld.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #18
Warm of heet? Zou allebei niet moeten eigenlijk. Ik zou de schakelaar er eens uithalen en kijken of je verbrande plekken ziet.

Zonder meter kun je dan ook de schakelaar eens helemaal loshalen en de voedende draad met een lasklem of kroonsteen samenzetten met 1 van de 2 schakeldraden. Zo boots je eigenlijk ook primitief de schakelaar na. Als het dan wel goed werkt dan is de schakelaar sowieso de boosdoener.

Wel even de spanning eraf natuurlijk als je met de schakelaar gaat klussen.
 

Lemons626

  • #19
Alleen die ene kant ziet er vreemd uit, maar dat is net de enige aansluiting van de 4 waar geen draad aan zit.....

6DAD9690-D783-45C0-9FBD-4525CC105A18.jpeg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #20
Probeer het testje dan eens óf ga in de perilex meten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu