Afzuigkap gebruiken als mechanische ventilatie open keuken?

Nagelmaeker

  • #1
Beste klussers/vakmannen,

Over 3 maanden wordt de muur tussen onze woonkamer en keuken doorgebroken. Ook wordt de keuken-tuindeur verwijderd, wordt dezelfde muur opgemetseld tot keukenbladhoogte en worden er twee nieuwe ramen (net boven keukenbladhoogte) geplaatst. Zo creëren we een open L-keuken.

Ons huis is een jaren '30 woning zonder mechanische ventilatie en/of ventilatieroosters. De voorkant van onze woonkamer heeft geen ramen die open kunnen (zijn ooit dichtgemaakt) en aan de achter(tuin)zijde zit een nieuwe pui in met twee kleine kiepraampjes bovenin.

Omdat ik het in de winter te koud vindt om deze kiepraampjes open te zetten en wel graag zou willen ventileren vroeg ik me af of wij onze (nieuwe, nog te bestellen) afzuigkap misschien als mechanische ventilator zouden kunnen gebruiken. Ik weet niet of dit een mogelijkheid is maar mocht dit wel zo zijn, dan zou het fijn zijn dat deze afzuigkap op een lage en geluidsloze stand gezet zou kunnen worden. Als aanvoer van frisse lucht dacht ik aan een ventiel in het (houten) plaatgedeelte van de achterpui.

Graag hoor ik of jullie de optie van het inzetten van de afzuigkap als constant mechanische ventilatie zien zitten. Zo niet, dan ben ik op zoek naar alternatieven.

Alvast bedankt!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Vervuilde lucht afzuigen doe je op meerdere punten in een woning, en niet alleen in de keuken. Reden: Je wilt de luchtjes van het toilet en de hoge luchtvochtigheid van de badkamer niet in de rest van de woning hebben.
 

Nagelmaeker

  • #3
Bedankt Walker!

In onze wc beneden en douche (beiden zo'n 10 jaar geleden door de vorige eigenaar gerenoveerd) zit een mechanische ventilatie.

Deze zitten toevallig wel allemaal op hetzelfde rookkanaal aangesloten als de huidige afzuigkap.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu