Mechanische ventilatie, 1 kanaal uit keuken verwijderen

Rick diy

  • #1
Dag mede klussers,

In de keuken heb ik twee afzuigkanalen voor de mechanische ventilatie. Beide zijn aangesloten op dezelfde buis, dus ik denk dat het puur is vanwege bouw regels / extra afzuigcapaciteit. Nu is er door de oud bewoners een actieve afzuigkap geplaatst die rechtstreek naar buiten blaast. Mijn gevoel zegt dat ik hierdoor 1 van de 2 kanalen kan verwijderen. Als ik ga koken wordt er immers af afgezogen en als ik niet kook dan lijkt 1 kanaal mij ruim voldoende. In de keuken is ook een kleine klapraam aanwezig en een open verbinding naar de woonkamer dus het is niet alsof er anders geen frisse lucht in de ruimte kan komen. Bijkomend voordeel is dat er dan meer afzuigcapaciteit komt voor de badkamer, waar dit niet onwenselijk is aangezien deze ruimte vaak wel lang vochtig kan blijven.

Mijn vraag, klopt mijn redenatie dat ik 1 kanaal kan verwijderen zonder al teveel problemen? Hebben mensen dit al eens gedaan en willen die hun ervaring met mij delen?

Alvast bedankt!
 
  • Like
Waarderingen: Sxnder

BigBert

  • #2
Ik heb het zelfde en heb ook 1 gat afgesloten. Gaat prima. Wel verstandig om de centrale unit op de laagste stand te zetten tijdens het koken. Anders is het zonde van de stroom.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
2 kanalen is alleen maar voordelig, dan kan dezelfde hoeveelheid lucht zich door 2 kanalen verspreiden en dat produceert minder geluid.

Als je het idee hebt dat er te veel wordt afgezogen, moet je de boel (laten) inregelen.
 

Rick diy

  • #4
Bedankt voor de reacties! Fijn om te horen dat hij weg kan, goed punt dat voor geluidsoverlast het misschien beter is om er 2 te hebben. Ik ga kijken hoeveel het uiteindelijk scheelt en maak op basis daarvan een keuze.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu