Mechanische kimfixatie EPDM

S.ander

  • #1
Voor het aanbrengen van EPDM dakbedekking lees ik dat het mechanisch bevestigen van een kimfixatiestrook wordt aangeraden. Na het bekijken van verschillende producten en instructies zag ik dat de meeste producten mechanisch worden bevestigd in het horizontale dakoppervlak. In een aantal gevallen werd de strook mechanisch bevestigd in de verticale dakopstand. In mijn situatie is bevestiging in de dakopstand significant eenvoudiger dan bevestiging in het dakoppervlak.

Mijn vraag is dan ook: kan ik een fixatiestrook mechanisch bevestigen aan de dakopstand of doe ik er verstandig aan deze toch aan het dakoppervlak te bevestigen?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Wat ben je aan het doen. EPDM aanbrengen volgens de membraan techniek of de naden lijmen en kitten?
 

S.ander

  • #3
Een dak bestaande uit 1 groot stuk EPDM
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
En wat is de afmeting van het het vel of dak.

Een mechanische, dus schroeven en volgringen zal niet meevallen.
Er zal toch wel een optimale manier of advies zijn voor het fixeren van de dakbedekking.
 

S.ander

  • #5
Het dak heeft een oppervlakte van 50 vierkante meter (5 bij 10). Mocht het relevant zijn: het sluit aan de ene zijde aan op een EPDM dak en aan de andere zijde bitumen. In beide gevallen met dezelfde afmetingen.
 

Pvr

  • #6
Je kan de kimfixatie ook prima verticaal doen komt op het zelfde neer is alleen wat lastiger monteren.
Kimfixatie is bedoeld om los trekken in opstanden door werken van de epdm op te vangen
 

S.ander

  • #7
Op de website van EPDM Zeeland zie ik vermeld staan dat het dubbelzijdig verlijmen van de EPDM langs de randen gebruikt wordt als alternatief op mechanische bevestiging van een fixatiestrook. Biedt dubbelzijdige verlijming voldoende hechting om het trampoline-effect tegen te gaan?
 

Pvr

  • #8
Ik zelf gebruik de amerikaanse variant ook daar bij alles dubbelzijdig lijmen maar ben ook wel terug geweest dat het na een paar jaar los was gekomen en vooral in de inwendige hoeken. Maar heb ook daken waar niks los komt. Dus ja zeg het maar. wil je zekerheid dan kimfixatie of neem een gokje en contactlijm nemen. Is overigens geen probleem als hij in de hoeken iets los komt. Als alleen voor het gezicht. Net als een plooi tijdens plakken is geen probleem
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu