MDF-plamuren

Mr. Slob

  • #1
Hallo,

Ik heb een kast van MDF gemaakt en nu wil ik de naden en schroefgaten gaan wegwerken met plamuur, voordat ik de kast wil gaan gronden om vervolgens af te lakken.
Welke plamuur kan ik nu het beste gebruiken? Is de speciale MDF plamuur van dat merk waar je ook MDF reinigingsdoekjes van hebt de beste oplossing of kan het ook met de 'Lak plamuur' van professionele kwaliteit, van het zelfde merk? Ik heb goede ervaringen met deze plamuur en het wordt mooi glad hiermee.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Ik gebruik 2 komponenten polyester plamuur.
Voordeel is dat het niet krimpt, keihard wordt en een korte uithardingstijd heeft.
Stinkt wel.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Ik zou eerst gaan gronden, en dan plamuren met lakplamuur. Voordeel is dat je na 1x gronden de oneffenheden beter ziet. Eventueel na het plamuren nog een keer licht schuren en gronden. Daarna aflakken.
 

Willlem

  • #4
Lakplamuur barst als er te diepe gaten mee gevult worden.

Het lullige van MDF is dat het matriaal niet glad is. Als je gaat plamuren met een normale/lakplamuur gaan die plekken extra glimmen na het afwerken. Het schijnt met plamuur speciaal voor mdf dit minder is.....
 

Mr. Slob

  • #5
Ik heb inmiddels een aantal schroefgaten, als proef, gevuld met lakplamuur en zie al vrij snel dat de gaten (sommige van 1mm andere max 3mm) terugkomen doordat de plamuur krimpt, of zakt.
Ben dus nu van plan om eerst te gronden, dan plamuren met special MDF-plamuur, nogmaals gronden en dan voor het aflakken daar waar nodig nog een keer plamuren. Met de nodige schuurbeurten overal tussenin natuurlijk.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #6
Dat klopt Willem, omdat er in die speciale "laat de kassa maar rinkelen" MDF plamuur teveel GIPS zit, waardoor je dat matte uiterlijk krijgt, en ook, na opdrogen flinke inzakking en scheuren.

Er staat dan heel wijs op de verpakking dat je de gaten in meerdere lagen moet opvullen.

2-k / polyester plamuur is hier zeker de beste oplossing, zeker die op basis van urethan-acrylaat. "Vol" opgezet dekken deze plamuren de lading in 1 x :mrgreen:
 

Maurice383

  • #7
Let wel op! een 2k polyester plamuur(zo'n dikke en kleine koker) hecht het beste op kaal hout. eerst plamuren en daarna gronden dus.
 

Rene12move

  • #8
Ik heb het pas geplamuurd met 2 componenten plamuur. Exacte type weet ik niet uit mijn hoofd. Krimpt niet. Verwerkte lekker. Wel snel uitgehard, dus kleine hoeveelheden aanmaken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu