MDF lakken moeilijk moeilijk

Ivo__

 • #1
Hallo iedereen,

Het aflakken van een aantal MDF platen, het leek een makkelijk idee..

Ik krijg alles behalve een mooi resultaat. De vezels van het MDF komen door de lak naar boven en zijn over de gehele plaat zichtbaar. Ik krijg dus maar geen mooie gelakte laag.

De volgende stappen heb ik gehanteerd:
- Platen voor gebruik gereinigd met st. marc;
- MDF grondverf van Flexa (watergedragen) aangebracht. Als test sommige platen 1x gronden en sommige 2x. Maakt geen verschil.
- Sikkens binnenlak watergedragen gebruikt om af te lakken.
- Na gronden en laklagen, licht opgeschuurd met korrel 240.

Zowel grondverf als laklaag gerold met een lakroller.

Het is niet heel goed op de foto te krijgen, maar je ziet door de verf heel duidelijk de vezels van het MDF.

Ik worstel nu hoe ik dit nog het beste kan corrigeren. Geheel afschuren en opnieuw beginnen? Mogelijk andere grondverf / binnenlak gebruiken?

Alle tips zijn van harte welkom.

Groeten Ivo

IMG_20230125_191144.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #2
Niet goed genoeg geschuurd. De kwaliteit van het MDF kan ook een rol spelen: Platen met een lichtere persing zullen meer losse vezels in het oppervlak hebben.
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
 • #3
Het geheel hoeft er niet compleet af, na een goede droging goed gladschuren, stofvrij maken, gronden, licht opschuren, laten drogen en dan kijken of het wel glad is. Had je de plaat van te voren zwaar opgeschuurd? Werk met schuren en zagen van mdf wel met bescherming.
 

Ivo__

 • #4
De eerste plaat die ik heb gedaan, heb ik voor het gronden geschuurd, maar omdat ik verschillende berichten las op het internet dat dit niet hoeft, heb ik niet alles van te voren geschuurd. Het resultaat is in beide gevallen hetzelfde.

Dus jullie zouden concreet nu goed weer gaan schuren, opnieuw gronden en dan weer opnieuw aflakken? Het zou dus met deze verf wel moeten lukken?
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
 • #5
Niet zeker of het lukt, als het "bouwmarktkwaliteit" is, is de kans groot dat het eigen aan het materiaal is, en je altijd iets zult blijven zien.
 

De Bob

 • #6
Voor het gronden nieuw hout/platen niet schuren, na het gronden komen de vezels wat omhoog en zitten dan vast, dan schuren en weer gronden, dan licht tussen schuren en aflakken.
Let op, hoe meer je MDF schuurd, hoe ruwer het word.
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
 • #7
Schuren, gronden, licht opschuren en dan aflakken. Ook bouwmarkt mdf kun je gewoon netjes aflakken. Ja er zit een kwaliteitsverschil tussen de bouwmarkt en houthandel, maar het is nou ook weer geen veredeld karton.
 

Ivo__

 • #8
Maar heeft het echt nog zin om weer te gaan gronden, of nu gewoon goed gaan schuren en dan weer gaan lakken. Ik heb er immers als grondverf en 2 lagen lak opzitten nu.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #9
Ik heb hout altijd van de houthandel. MDF koop ik meestal al gegrond. Ik schuur hem dan mooi glad met korrel 180 voordat ik hem ga aflakken. Werkt perfect.
 
 • Like
Waarderingen: De Bob

De Bob

 • #10
#7 na het gronden schuren, voor het gronden trek je de vezels los.

Ts
Nu het al in de grondverf staat, goed laten doorharden, en met een fijne korrel 200 of hoge, opschuren, en als er geen kale plekken zijn, aflakken.
 
Laatst bewerkt:

Ivo__

 • #11
OKe dank voor het meedenken, ik laat het een paar dagen drogen en dan gaan we weer aan het schuurpapier.
 
 • Like
Waarderingen: De Bob

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu