Maximale lengte bij snoerverlenging

Strifer

  • #1
Hallo allemaal!

Ik vroeg mij het volgende af: wat is de maximale lengte van een snoerverlenging voor een wasmachine!?

De wasmachine moet uiteindelijk op een trekschakelaar aangesloten worden, maar vanwege een wild plan komt de wasmachine misschien niet meer onder de trekschakelaar te staan en dus een de andere kant van de kamer. Hiervoor is naar schatting een metertje of zes aan snoer nodig en dus is er een nieuw snoer nodig voor de wasmachine (standaard zit er maar 1,5 of 2 meter op). Zijn hier technische bezwaren? Of is het misschien gevaarlijk!?

Bij mijzelf staat de machine gewoon keurig onder de trekschakelaar, maar een vriend van me wilde dit wellicht zo doen en ik vroeg me af of dit wel mogelijk is zonder met bepaalde dingen rekening te moeten houden.

Thanks!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Zone indeling geeft waar een wasmachine kan staan.
Een snoer mag de grond niet raken, en 6m is wel heel erg lang.
 

Strifer

  • #3
Bedankt voor je antwoord

ik zou zelf die zes meter ook niet doen, maar hij heeft nou eenmaal in zijn hoofd. het is inderdaad zo lang omdat het dus netjes langs de muur moet lopen om niet de grond te raken en niet in de weg te zitten.

wat bedoel je precies met een zone indeling? de machine zou zeg maar naar de andere kant van de kamer verplaatsen waardoor deze dus niet meer dichtbij de trekschakelaar zou staan. vandaar dus die zes meter. is het een probleem om een snoer van zes meter aan de wasmachine te hebben? en voldoe je dan nog wel aan nen-normen/voorwaarden (hierover las ik in een gebruiksaanwijzing..)
 

System7

  • #4
Headhunter gaat ervan uit dat je wasmachine in de badkamer staat, daar heb je idd zoiets als een zone-indeling voor elektrische apparaten.

Het lijkt me beter dat je vriend een wandcontactdoos in de buurt van de wasmachine aanlegt (al dan niet geschakeld door de trekschakelaar). 3x 2,5 mm2 VD-draad kan aanzienlijk meer stroom aan dan een snoer.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Er is een reden voor die trekschakelaar, daar mag je geen wcd op zetten of vervangen voor een wcd.
 

System7

  • #6
Excuus, fout voorstel :oops: Maar op zich mag je toch wel gewoon een wasmachine op een ongeschakelde wandcontactdoos aansluiten?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Als deze aan de voorwaarden voldoet wel.

In een Badkamer mogen alleen wcd-en zitten die achter 30mA zitten, en alleen in zone 3.

Heb je een trekschakelaar dan is de aardlek niet verplicht, omgekeerd is het dus vaak zo dat een trekschakelaar bijna nooit op een aardlek aangesloten is.
 

Lichtpunt

  • #8
Dat betekent dus ook dat als u een wcd achter de zgn. wasmachine-trekschakelaar wilt monteren (mits niet in zone's van de badkamer),
dat u er dan voor dient te zorgen dat deze dan beveiligd wordt door een aardlekschakelaar.
 

Strifer

  • #9
Okay, veel vaktaal waar ik nog niet veel van begrijp. Zone indeling houdt verband met waar de machine mag staan in relatie tot de douche/wasbak ofzo!? En wat is een wcd?

Het omleggen of monteren van een nieuwe aansluiting lijkt mij ook een betere oplossing, enkel is een verlengsnoer voor hem veel goedkoper (ben ik nu even bij met mijn kleine badkamer ;))... ik vraag me dus nog steeds af of het überhaupt kan en veilig is (mits het snoer de grond niet raakt en netjes via snoerhouders geleidt wordt)
 

Lichtpunt

  • #10
Begrijp nu toch wel dat de aansluiting in da badkamer blijft,
dus zoals eerder gezegd, geen verlengsnoer.
Die plakdingen laten op den duur ook los door miep de schoonmaakster, dus gaat het snoer wel op de grond liggen.
Wil je vriend dat wel, dan moet hij hetzelf maar prutsen.
 

Strifer

  • #11
Ik bedoel eigenlijk geen verlengsnoer, maar een langer snoer aan de wasmachine. beetje onduidelijk, sorry.
 

Lichtpunt

  • #12
Niet doen. snoer blijft snoer!
 

Strifer

  • #13
Okay, ik begrijp van je dat het beter is om niet te doen. echter.. veel mensen laten een snoer wel verlengen... waarom gebeurd dat dan zoveel?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #14
Omdat simpelweg een dode door een verlengsnoer geen nieuws is.
Het is dus relatief onbekend en daardoor denkt men dat het wel kan/veilig is.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu