Maximale belasting groepenkast

MarcelD

  • #1
In mijn vakantiehuisje (bouwjaar 1978) zit een kleine groepenkast. Deze bestaat uit een wisselstroommeter met de aanduiding 10 (30) A die is aangesloten op 1 fasedraad. De wisselstroomteller is aangesloten op 2 alamats van 10A. (Er is geen aparte aardlekschakelaar)

Ik zou het aantal groepen graag uitbreiden naar 3 i.v.m. aan te brengen elektrische verwarming die het huisje vorstvrij moet houden.

Mijn vragen zijn:
- is die wisselstroomteller nu 10 A of 30 A ?
- wat mag ik maximaal aan de wisselstroomteller aansluiten ? zijn bv 3 alamats van 16 A toegestaan ? (dan vervang ik de 2 die er in zitten + 1 nieuwe)
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Die meter is 10 Ampere nominaal, 30 Ampere maximaal, maar daar zit niet het probleem.

Je kunt er maar zoveel vermogen van verbruikers aan hangen als de hoofdzekering die er nog voor zit toelaat. Die hoofzekering zie je niet en mag je ook niet zelf aanzitten, die komt van de netbeheerder. Je zult dus eerst moeten uitzoeken waarop het vakantiehuisje nu is afgezekerd. Gezien de 30A maximaal van de meter vermoed ik dat dat een 25 Ampere zekering is, in ieder geval niet zwaarder. Met 25 Ampere kun je maximaal 5750 Watt aan verbruikers plaatsen.
 

Chathanky

  • #3
Die 30 ampere is de I max en heeft te maken met het gegeven dat bij deze stroom de meter niet te veel mag afwijken en heeft niets te maken met de maximale afzekeringswaarde van de meter.

Als je I max 30 ampere is mag deze met 35 ampere afgezekerd worden.
Boven de 30 ampere is de nauwkeurigheid van de meter niet meer gegarandeerd.

Je kunt rustig de groepen uitbreiden, de grens is ten alle tijden de zekering onder de meter en niet de achterliggende groepenkast.
Toch kun je je groepenkast niet onbeperkt uitbreiden met groepen dit is een technisch verhaal maar met 2 groepen van 16 ampere kan er best een groep van 16 ampere bij. Je zal de groepen vrijwel nooit tegelijker tijd vol op belasten.
Ik neem aan dat je zelf wel een inschatting kan maken hoe het in je eigen situatie is.
Het lijkt me wel handig om even na te gaan wat de hoofdzekeringswaarde is. Als dit 25 of 35 ampere is zal het geen probleem zijn.
 

MarcelD

  • #4
Bedankt voor het advies!
Bij navraag bleek dat de hoofdzekering slechts 16A is....
 

Fiesiekus

  • #5
Vandaar die 10A Alamats. Je mag er wel een van 10A bijzetten.
 

MarcelD

  • #6
Bedankt voor het advies !!
Marcel
 

Chathanky

  • #7
Zelfs dan is het geen selectieve zekeringsmethode, de kans bestaat dat met een 10 A automaat de 16 ampere zekering ook doorbrand bij een sluiting.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu