Mag pomp wel draaien in afgesloten vloercircuit ?

FrankG

  • #1
Hallo

Situatie± vloerverwarming met meerdere groepen zie foto.
Toen wij hier kwamen wonen stond 1 groep permanent open (afsluiter hing ernaast). Omdat het in die ruimte te warm werd hebben wij de afsluiter erop laten zetten en wordt deze nu ook gestuurd via een aparte kamerthermostaat.
Vraag> Als alle kleppen dicht zijn dan kan er dus helemaal geen water meer door de circuits lopen. Voor de pomp in de Remaha Avanta ketel zal dat geen probleem zijn omdat er een bypass zit. Maar het lijkt me dat de aparte pomp bij de verdeler dan werkt tegen een zeer grote weerstand in.
Sinds de aanpassing loopt de waterdruk langzaam terug (in 6 weken 1 bar ). Zou het kunnen zijn dat de zwoegende pomp de druk zover verhoogd in de leidingen dat er ergens een pietsje water is gaan lekken ? Maak ik me zorgen om niks of is er echt een probleemsituatie ?
alvast mijn dank
Frank
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Normaal hoor je de pomp te stoppen dmv een pompcontact in de regelaar.
De pomp kan nl de kleppen opendrukken en dan blijft er dus iets circulatie in de leiding en daardoor ongewenste opwarming of rare bijgeluiden.

1bar in 6 wk is gewoon een lek, niets met de pomp te maken.
 

FrankG

  • #3
Headhunter, bedankt voor de reactie. Ik heb inmiddels inderdaad een mogelijkheid in de regelaar benut om de pomp te stoppen als er geen warmtevraag is. Wat een evt lek betreft.. het probleem van de teruglopende druk is opgetreden direct na een onderhoudsbeurt waarbij de voorplaat van de warmtewisselaar is vervangen, Vgl het installatiebedrijf heeft dat er niets mee te maken en dacht men meer aan een expansievat dat aan zijn einde loopt. Wat moet ik hier van denken ?
Nog een tweede vraag. Op de bovenverdieping staat ook een verdeler met pomp en in principe wil ik daar op dezelfde manier via de regelaar de pomp gaan schakelen. De badkamer heeft echter geen aparte thermostaat en staat altijd open wat wel zo prettig is. Ik vrees dat het daar te koud zal worden wanneer de pomp het alleen doet als er in een van de andere vertrekken boven een warmtevraag is. Is hier een oplossing voor ?
Wederom met dank !
Frank
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu