Mag ik elec pvc buis onder mijn parket verwerken?

Mike visscher

  • #1
Ik heb een heel oud huis en nu moet ik starten met de verbouwing. DSe voer is tamelijk oud en heeft eerst een betonlaag en dan houten balken waarop weer planken zitten waar het parket is op bevestigd. Zo deden ze dat in Tjechie vroeger denk ik. Nu is de vloer open en wil ik de electriciteit gaan vervangen maar ik ben niet zeker of ik mijn electriciteitsbuizen onder het market mag verwerken. Ik zou me voor kunnen stellen dat de brandveiligheid misschien gevaar loopt. Tevens wil ik in elke kamer vier dubbele stopcontacten plaaten en dan is de vraag kan ik die aan elkaar doorverbinden of moet ik dat dmv een lasdoos doen.
Alle suggesties zijn welkom.
Thnx
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #2
Als het in Tsechie is, zul je de daar geldende normen moeten toepassen. Grote kans dat die anders zijn dan in Nederland.
 

Mike visscher

  • #3
Ik denk niet dat de tjechische normen zwaarder zijn als in Nederland :-)

Vooralsnog zou ik graag willen weten wat in Nederland mag....als het hier niet mag zal ik dat dan ook niet doen en de leiding verwerken in de muur. Onder de vloer is in dit geval wel makkelijker
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #4
Het is geen kwestie van zwaardere normen. Per land heb je verschillende normen en je moet je nu eenmaal houden aan de norm die geldt in het betreffende land.

Het gaat niet alleen om veiligheid, maar ook om standaardisatie van de installaties.
 

Mike visscher

  • #5
Ok dat begrijp ik. Laat ik het zekere voor het onzekere nemen en ik verwerk mijn leiding in de muur. Waar kan de pvc buizen het beste laten lopen?....Ik zou zeggen zo laag mogelijk om niet met een schroef of id de buis te raken. Ik zou ook natuurlijk de buizen over het plafond van de kelder laten lopen...
 

Lichtpunt

  • #6
Probeer de leidingen zoveel mogelijk verticaal te monteren, en als het mogelijk is met een centraaldoos in het plafond, deze hoeft niet perse centraal te zitten.
Maar ja, verwacht wel dat je toch een verlichtingspunt wil?
 

Mike visscher

  • #7
Bedankt voor je terugkoppeling. Mag ik ook stopkontakten onderling door verbinden? Dat scheelt nogal wat sleuven maken.
 

Gerrit

  • #8
Onder voorwaarden mag het hier wel, maar in Tjechie?
 

Mike visscher

  • #9
Wat zijn de voorwaarden? ik kan het dan even cross checken in tjechie. bedankt voor je hulp
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #10
Waarom zou je gaan cross checken in Tsechie? De regelgeving in Tsechie is van belang. Deze moet je opzoeken en toepassen.

Wat de nederlandse regelgeving voorschrijft doet er niet toe. De regelgeving vergelijken heeft dan in mijn ogen ook geen toegevoegde waarde.
 

Mike visscher

  • #11
Als ik toch wist waar ik zou moeten zoeken :-) in tjechie
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu