Mag ik deze deze tochtstroom isoleren?

Ribruijn

 • #1
Allen,

Mijn situatie: vorig jaar (zie ander topic) plat dak van buiten geïsoleerd (omgekeerd dak) boven o.a. de keukenuitbouw. Daarna de kleine spleet tussen spouwmuur en onderzijde dakbeschot dichtgepurd, immers het dakbeschot hoeft nu niet meer aan de onderzijde geventileerd te worden (maakt nu deel uit van de warme zijde van de constructie). Mijn badkamer (boven de keuken) is echter ook een metertje uitgebouwd. Aan de zijde van de keuken waar de muur van de badkamer rust (op 2 I balken) is er ruimte tussen de muur en de laatste houten balk. Hier tocht het nog. Dat klopt ook wel, want daarboven lopen de planken van het dakbeschot niet helemaal strak tegen de muur, en daarboven zit er ook altijd wat ruimte tussen opstaande rand bitumen en loodslabbe. De tekening verduidelijkt een en ander. Nu de hamvraag: mag ik de ruimte tussen de laatste balk en de muur (waar het dus tocht) dichtmaken met purschuim (zoals ik dus ook de ruimte tussen spouwmuur en plat dak aan de andere zijden van de uitbouw heb gedaan)? Het liefst doe ik dit wel, maar ik wil graag weten of ik dan geen vochtproblemen onder dat laatste stukje van het dakbeschot krijg (de paar centimer planken daarboven zeg maar). En bij geen problemen, moet ik dan ruimte overlaten tussen purlaag en dakbeschot of juist purren direct tegen het dakbeschot?

 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Je krijgt geen vocht probleem. Is die kier tussen muur en dak niet zo groot zou ik er acrylaat in zetten. PUR, de ruimte tussen muur en dak moet groter zijn dan de diameter van de tuit die op de bus zit. PUR moet je ergens tussen schuimen en niet ergens bovenop willen zetten. Het wordt een enorme klieder boel. Dus eerst even kijken of de tuit over de gehele lengte van de naad door de kier kan worden getrokken.
   

  Ribruijn

  • #3
  Kier is wel een centimeter of 5 hoor. Wat ik eerder gedaan heb is dan telkens een stukje karton aan de onderzijde balk vastmaken tot aan de muur en de pur daar zeg maar "op leggen", iedere keer 20 cm of zo. Maar heb nog stukje toegevoegd aan mijn verhaal hierboven: pur direct tegen dakbeschot of een ruimte overhouden? (bij werkwijze met kartonnen randje krijg je een strakke rand pur gelijk aan onderzijde balk maar niet tot aan het dakbeschot).
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Ik zie een flinke koudebrug. Of is het eigenlijk een spouwmuur? Als het een massieve muur is, zou ik die isoleren (in groen). De naad stop je dan ook gewoon vol met de isolatie.

   

  Ribruijn

  • #5
  Muurtje pak ik nog aan, ben nu eerst even op plafond van nieuwe keuken aan het focussen. Destijds is de achterzijde woning uitgebouwd, muur doorgebroken en ook de badkamer erboven uitgebouwd. Die steunt nu dus op I-balken en dat is het muurtje wat je ziet. Ik zal vanavond wel even foto'tje plaatsen, nu op m'n werk.

  Edit: had bij de keukenverbouwing in een ander topic al eens een plaatje gezet, hier zie je goed wat ik bedoel. Het tocht dus (een beetje) tussen de laatste balk en de muur.  En zo had ik dus aan de andere zijde van de keuken de ruimte tussen spouwmuur en dakbeschot dichtgemaakt:

   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #6
  Het is geen ramp als de PUR bovenin niet volledig is gevuld. Mocht er eventueel wat vocht van binnenuit doorkomen kan het verder naar boven eruit.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu