Mag grondkabel in de tuin ook op de grond?

Lutz

  • #1
In mijn nieuw huis heb ik in de tuin verlichting. Sommige lampen zijn volgens mij via grondkabel, wat ingegraven is, aangesloten. Andere lampen zijn aangesloten met gewoon installatiekabel voor binnen, wat 5cm diep is ingegraven. Op 2 kabels "voor binnen" meet ik bij de lamp geen spanning. Ik zou nu grondkabel op de grond neerleggen en alvast weer stroom hebben. In de winter kan ik dan proberen het eene of andere kabel dipe in te graven.

Dan nog een vraag: indien ik grondkabel in een pijp leg, kan ik dan later eventueel een niieuw kabel 20m ver trekken of redt men dat niet?

Bedankt voor het meedenken!
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Ik denk dat je eigenlijk zelf het antwoordt wel weet nl. nee, dat mag niet, ook 5 cm in de grond mag niet.

Of je je ook aan de voorschriften gaat houden is natuurlijk een heel andere vraag.
Werkt het beter als die kabel volgens de voorschriften op de vereiste diepte in gaat graven?
Nee, dat maakt geen enkel verschil, ook al sla je wat bamboe paaltjes in de grond en knoop je daar je kabel aan vast je zal geen verschil in werking merken.

Is het ook veilig als de kabel op, of maar 5 cm onder, het zand ligt?

Nee.

Zolang er niemand gaat spitten oid. zal er niets gebeuren maar komt er iemand om te spitten of een paaltje te slaan die van niets weet dan kunnen er levensgevaarlijke situaties ontstaan.

Verder is grondkabel pas grondkabel als er een kunststof mantel omheen zit daaronder een metalen aardscherm/net dan weer kunststof lagen en daarin weer aders waar de spanning op staat.
Zit er geen aardscherm/vlechtwerk onder de 1e mantel dan is het ook geen grondkabel en mag de kabel alleen de grond in gegraven worden als deze in een slagvaste (bijv. hostaliet)buis is aangebracht.

Kun je 20m kabel door een buis trekken? zeker, mits de buis maar ruim genoeg is tov. de kabel die je wilt trekken.

suc6

Gerrit
 

Lutz

  • #3
Ik heb het kabel nog niet gekocht. Maar omdat ik weet dat er grondkabel, buitenkabel en binnenkabel is zal ik wel het goede kabel kunnen kopen. Het is mij alleen niet duidelijk waarom grond kabel niet op de grond mag.

UV kan het probleem niet zijn, Grond kabel wordt vaak boven de grond vanaf een verdeeldoos verder verspreid. En ik dacht dat grondkabel uit zich zelf geen slagvaste pijp nodig had.

Maar bedankt voor het meedenken!
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
Dat is puur de kans op beschadiging die vele malen groter is als hij op de grond ligt ipv. op de juiste diepte in de grond aangebracht.

Tussen buitenkabel en grondkabel zit dus nog een groot verschil.
Buitenkabel heeft gewoon een kunststof mantel met hierin de aders. Grondkabel heeft dus een metalen scherm/net direct onder de 1e buitenmantel.
Zou je daar met een schop op steken dan maak je altijd eerst contact met het aardscherm en daarna pas met de aders waar spanning op staat.
Is je installatie op de juiste manier uitgevoerd dan zal de aardlek direct uitvallen zonder dat er gevaarlijke situaties ontstaan.

Heb je gewoon buitenkabel dan kun je dus een stuk van de mantel steken/schrapen zonder de aarde te raken en kan er gewoon 230V op je schop kunnen komen te staan.
Daarom is het dan ook verplicht om buitenkabel zonder aardscherm in een slagvaste buis en op de juiste diepte aan te brengen.

suc6

Gerrit
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu