Mag de stankafsluiter weg?

Baszz

 • #1
Goedemiddag,

In de gangkast (begane grond) zit een stankafsluiter (of zoiets). Vanaf de eerste verdieping loopt het afvoerwater van de douche/wastafel/bad/ en cv kethel door deze afsluiter verder het riool in. De maat is 40 mm.

Ik wilde graag mijn wasmachine en droger in de gangkast plaatsten. Als ik dan op deze afvoer de wasmachine zou willen aansluiten, moet deze afsluiter dan blijven of mag ik deze dan laten vervallen?
Ik heb namelijk niet eerder gezien dat op zo'n soort plek een afsluiter zit.

Hoor graag van jullie.

Groet,
Bas
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #2
De wasmachine afvoer, heeft ook een sifon nodig.
 

CV__

 • #3
Wat denk je zelf? Zit je graag met rioollucht in huis of toch niet?

Heb je boven dan geen sifons?

Inderdaad een erg vreemde plek voor een sifon.

Als het dubbelop is kan deze weg ja.. maar voor de wasmachine moet je ook een sifon gebruiken. Denk ook aan de juiste uitvoering zodat in de badkamer geen sifons worden leeggezogen als de wasmachine loost.
 

Baszz

 • #4
Bedankt allen voor de reactie

@ CV__
Nee, rioollucht daar zit ik niet graag in. Douche, bad en wastafel hebben gewoon sifons.

@Peter
Helemaal duidelijk. Ik kan de sifon dus laten zitten en hier volgens tekening de afvoer van de wasmachine op aansluiten?Alvast bedankt.
 

CV__

 • #5
Nee, want dan krijg je een open verbinding van het stuk riool tussen wasmachine afvoer (open) en douche / bad / etc.

CV-ketel afvoer ook voorzien van sifon?

Indien alle afvoerpunten hierboven een eigen sifon hebben, deze weghalen en gebruiken voor de wasmachine aansluiting.
 

Baszz

 • #6
Hallo CV_
Ik heb nog eens alles bekeken, maar dit lijkt de sifon van de cv kethel te zijn.
De cv kethel is op de bovenverdieping zowat op de grond aangelegd. De afvoer van de cv heeft daar geen sifon maar loopt gelijk in een pijp door de recht naar beneden, wat dus op de sifon beneden uitkomt.

Als ik dus de wasmachine wil aansluiten volgens vorige tekening, kan dit dan door een extra sifon voor de wasmachine aan te leggen of moet ik nog meer maatregelen nemen (gezien bovenbeschreven)

Wederom alvast dank voor de info.
 

CV__

 • #7
Alleen van de CV, of zit die halve badkamer er ook nog op (dubbelop)? Je wilt namelijk niet hebben dat als deze sifon verstopt zit je bad leegloopt via de rioolaansluiting van je wasmachine...
 

Baszz

 • #8
Helaas, ook de afvoeren van het bad, douche en wastafel (allemaal met sifon) komen wel uiteindelijk ook op dit sifon uit
 

CV__

 • #9
Dus hier boven staat een CV ketel direct op de vloer... en ergens er tussenin komen de afvoeren van de badkamer er nog bij :?

Voor de wasmachine zou ik stroomafwaarts van de afgebeelde sifon aftakken en de wasmachine een eigen sifon geven. Zoals gezegd wil je voorkomen dat als de afgebeelde sifon dichtzit het bad leegstroomt via de afvoeraansluiting van je wasmachine.
 

Baszz

 • #10
Om je een indruk te geven van de aanleg van de CV, zie wederom nieuwe foto.
Op de tweede foto loopt de pijp direct door de vloer naar beneden (op die pijp komt ook alles van de badkamer uit) zo naar het sifon op eerdere foto's..

 

CV__

 • #11
Ooh. Daar kan (lijkt het) nog wel een sifon tussen. En anders zo'n membraan sifon. ("hepvo sifon). Die membraan sifons zijn er ook in horizontale uitvoering. Dan kun je de sifon beneden verwijderen en hergebruiken voor de wasmachine, dusdanig dat bad en douchewater er niet door gaan
 

Baszz

 • #12
Nou... doordat ik door jouw tips/vragen totaal niet zeker was over de hele zaak heb ik alles nog een keer extra onderzocht.

Ik heb de sifon beneden opengedraaid en vervolgens op de bovenverdieping elke kraan één voor één open en weer dicht laten zetten. Zo wilde ik zien of er water door dat sifon zou stromen.
En wat blijkt; alleen de leiding van de cv komt op dit sifon uit.

Nu zou ik dus het sifon kunnen gebruiken voor de wasmachine, en ook boven bij de cv de hepvo sifon kunnen aansluiten.
Maar als ik dat hepvo sifon aansluit op de afvoer bij cv (40 mm), gaat alles dan niet klem zitten aangezien de afvoer op de vloer gemonteerd is?
 

CV__

 • #13
Die horizontale riolering op de vloer ziet er inderdaad ook niet zo jofel uit. Zit daar wel afschot in? Anders kun je dat ook meteen meenemen.

Zo'n membraan sifon kan dan meteen als beluchter functioneren van deze tak, dus dat is ook mooi meegenomen.

Beneden dan dus de buis van de CV aansluiten na de Sifon van de wasmachine.
 

Baszz

 • #14
Nee, het afschot staat de verkeerde kant op dus ga ik dat ook maar gelijk goed aanpassen.

Begrijp ik nu goed dat de aansluiting die je bedoelt moet zijn zoals op de foto hieronder?


 

CV__

 • #15
Correct. Maar dan mét afschot in die horizontale groene lijn van wasmachine Sifon naar de achterste wand :wink:

Ik zou overigens de wasmachine afvoer op een verticaal aansluiten. Dan heb je minder snel dat het ook terugspoelt de verkeerde kant op.

Als je leiding boven niet op afschot ligt zal daar ook wel een flinke koek van bezonken CV-drap liggen...
 

Roykes

 • #16
Begrijp het hele probleem niet...

je kan gewoon voor de bestaande sifon een wasmachine aansluiting maken. als je deze in het zak stukje zet is er niets aan de hand. dan hoef je ook geen extra sifons te gaan plaatsen of wat dan ook.. je hebt dan geen open riool verbinding.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu