Lussen in vloerverwarming worden niet warm

Status
Niet open voor verdere reacties.
Dag allen,

Ons huis uit 2008 (vorig jaar gekocht) wordt (of zou moeten worden) opgewarmd m.b.v. stadswarmte i.c.m. een vloerverwarmingsinstallatie (geen radiatoren dus), welke is geïnstalleerd en geleverd door Nuon.

Het binnenkomende warme water (prima op temperatuur zoals de leveringsvoorwaarden omschrijft) gaat eerst een unit in van Nuon, die o.a. het verbruik bijhoudt m.b.v. een Kamstrup multical 401. Verder staat de unit in verbinding met een ontvanger van onze thermostaat (Draadloze Daikin EKRTR, de lampjes van de ontvanger beginnen te knipperen als er iets wordt veranderd op de thermostaat, dus ziet het er naar uit dat die gewoon z'n signalen doorgeeft aan de Nuon unit)

Het warme water stroomt verder langs een pompje (Grundfos, werkt prima en staat momenteel op stand 3) richting de verdeler. Het warme water wordt verdeeld over 6 lussen, 3 in de woonkamer/keuken (open), 1 in de gang, 1 in de slaapkamer en 1 in de badkamer. Aangezien we de slaapkamer en badkamer niet al te warm willen hebben zijn deze lussen altijd volledig afgesloten. Dus we gebruiken 4 lussen (voor totaal zo'n 60 m2 woonoppervlak)

Het ietwat afgekoelde water komt terug in de ontvanger, gaat door de Nuon unit heen (die meet de afvoertemperatuur en het aantal liter per uur dat door het systeem gaat om tot een vermogen en verbruik te komen) alvorens het als afvoer terug gaat richting de stadsverwarmingsinstallatie ergens in ons appartementencomplex of weer opnieuw gemengd wordt.

Het probleem:

Onze vloer en woning wordt niet zo warm als we het graag willen hebben, of we de thermostaat nu op 19, 25 of 30 C zetten, het is altijd rond de 19-20 graden in huis, en de vloeren worden simpelweg niet warm. Met de thermostaat op 21 (hebben we 'm altijd op staan, maar kan net zo goed 30 zijn) horen hier de volgende cijfertjes bij:

Inkomende temperatuur (huidig): 40 graden C
Uitgaande temperatuur (huidig): 24 graden C
Temperatuurverschil (huidig): 16 graden C
Debiet/stroming door de volledige installatie: 25-30 liter per uur (erg weinig?)
Maakt een totaal vermogen van 0,6 kW (erg weinig?)


We kunnen er natuurlijk ook voor kiezen om de lussen in de slaapkamer en badkamer wel open te zetten, dan zijn alle 6 de lussen dus open, de vloeren in de badkamer en slaapkamer worden dan wel voelbaar warm, net zoals de bijbehorende ruimtes, maar de woonkamer/keuken en gang blijven 19-20 graden. Hier horen dan de volgende cijfertjes bij:

Inkomende temperatuur (huidig): 40 graden C
Uitgaande temperatuur (huidig): 24 graden C
Temperatuurverschil (huidig): 16 graden C
Debiet/stroming door de volledige installatie: 120-130 liter per uur
Maakt een totaal vermogen van ongeveer 3 kW


Overigens zou de vloer in zomer ook de woning moeten kunnen koelen, we hadden toen hetzelfde probleem, werkte voor geen meter (warm in huis).

Wat zou hier fout kunnen gaan? Kunnen de lussen verstopt zijn? Of lucht in zitten? Of kan ik nog iets anders proberen? Heb al best e.e.a. geprobeerd (checken op blokkeren van lus-afsluiters, checken werking van pompje, thermostaat, etc. etc.)...

Indien foto's kunnen helpen wil ik die graag maken.

Alle hulp is welkom, bedankt alvast!
 
De inkomende watertemp. voor de meter moet vlgs mij hoger zijn. Ik denk 60grd? Heb je de temp. van deze leiding ook gemeten? Ik denk dat er een regelafsluiter verder open gedraaid moet worden.
Het temp. verschil bij een VV moet/mag 6-10grd zijn. Om een lagere tempverschil te krijgen moet er meer water door de slangen stromen. mvgr bernhard
 
Bedankt voor jullie reacties, de temperatuur net voor de pomp kan ik volgens mij niet achterhalen, maar zou volgens de leveringsvoorwaarden met de huidige buitentemperatuur op zo'n 40 graden moeten liggen. Dat is wel anders dan een eigen CV of ketel ervoor, maar dat hebben we niet. Het warme water voor kraan/douche gaat door een andere leiding en die is zo'n 60 graden.

Bedankt!
 
Ik heb op de foto's met pijltjes aangegeven hoe het water ('warm' en 'koud' zou moeten stromen)

104994_104994_image_1_1.jpg

104994_104994_image_2_1.jpg

104994_104994_image_3_1.jpg

104994_104994_image_4_1.jpg
 
Dat zou wel heel vreemd zijn toch? Er zijn hier zo'n 100 appartementen die allemaal deze verdeler hebben en (bijvoorbeeld de buren) kunnen prima stoken in huis. Zit het probleem niet in de lage doorvoer van ongeveer 30 liter per uur? Is dat niet veel te laag?
 
Obelix2 schreef:
Volgens mij is dit geen verdeler die geschikt is voor stads verwarming
Ondanks de wir-war aan foto's (kraantjes genoeg, dus lekker veel knopjes om aan te draaien en dus alles te ontregelen......) is hieruit eigenlijk niet goed op te maken of dit een verdeler voor stadsverwarming is.
Mijn conclusie is ook dat dat niet het geval is: de toegepaste verdeler is niet geschikt voor stadsverwarming (maar mogelijk mis ik iets op de foto's of is er nog iets buiten beeld)
Ik mis thermostaat in de aanvoer, waarmee je dus de temperatuur van het water wat door de vloer circuleert kunt instellen, een terugslagklep (als deze er niet zit kan het energieverbruik behoorlijk oplopen!) en een thermostaat in de retourleiding (waarmee je de temperatuur van het water wat retour stadsverwarming gaat) kunt in stellen
Daarnaast vind ik 4 groepen voor 60M2 wel erg krap: ik zou zoiets niet op die manier aanleggen, maar daar minimaal 6 groepen voor aanleggen.
Kom dit situaties helaas vaker tegen bij stadsverwarming: geen juiste verdeler toegepast en daarnaast bezuinigd op de aanleg van het aantal groepen.
Nadien is daar erg weinig aan te doen. Kom de laatste tijd veel situaties tegen waar bij stadsverwarming verkeerde verdelers zijn toegepast. Ook deze installatie vind ik zelf erg onoverzichtelijk.
Het is wel zaak om goed na te gaan of de installatie volgens de eisen van de NUON is aangelegd.
Daarmee worden veel fouten gemaakt, ook door bekende installatiebedrijven! Het draait teveel om de prijs. Dat het al bij 100 andere appartementen zo is, is geen enkele garantie dat het ook goed is.

Mocht blijken dat hier echt een verdeler is aangelegd, die niet voldoet aan de eisen van de NUION, dan is er collectief actie te ondernemen, want dan moeten meer gebruikers problemen hebben met in ieder geval het energieverbruik.
 
Wow, ik wil jullie graag geloven, maar dat zou me wel echt (in de slechte zin van het woord) verbazen.

'n paar puntjes/vragen:

- Zou het helpen als ik nog wat meer detailfoto's aanlever om te zien of bijvoorbeeld de thermostaat in de aanvoer, een terugslagklep en een thermostaat in de retourleiding aanwezig zijn (volgens mij niet allemaal namelijk)

- Hoe kan ik nagaan of de installatie volgens de eisen van Nuon is aangelegd? Staan die eisen ergens beschreven?

- Wanneer ik de groep voor de slaapkamer opendraai wordt de vloer en kamer warm, en schiet de doorstroming omhoog richting 130 liter per uur, deze lus is ongeveer even groot als de individuele lussen in de slaapkamer. Waarom gebeurd dit dan niet in de andere lussen? Kunnen die verstopt zijn (lucht/vuil)? Zou het een goede actie zijn om die lussen door te spoelen, al was het maar om te proberen? (moet toch roeien met de riemen die ik heb deze winter)

Bedankt!
 
Het is wel zinvol om foto's te maken van:
- de thermostaat waarmee je de temperatuur van het water wat door de vloer circuleert kunt instellen (die moet ergens zitten: dus niet de kamerthermostaat......) Ik zie op de foto's geen enkele terugkoppeling van de temperatuur in de aanvoerbalk met een thermostaat die de temperatuur zou moeten regelen. Zie ook geen maximaalthermostaat: een beveiliging die ervoor zorgt dat geen water met een te hoge temperatuur door je vloer zou kunnen stromen (en dus de pomp afschakelt bij ca. 50-60 graden C)
- de thermostaat waarmee je de watertemperatuur regelt wat terug gaat richting stadsverwarming
- een gemonteerde terugslagklep

Maar nogmaals: mogelijk zit er iets buiten beeld....
De eisen van de NUON staan op de NUON sites. Even zoeken en je treft er een nauwkeurige opgave van de eisen waaraan de verdeler dient te voldoen. (zie bijvoorbeeld: Stadswarmte )

Als de groepen op ca. 15 cm zijn gelegd (en bij 4 groepen over 60M2 zou dat m.i. het geval zijn) kan het zijn dat groep slaapkamer ook voor een deel in een andere ruimte ligt.
Draai de andere groepen gerust helemaal open: mogelijk staat er nog iets dicht of half dicht: heeft geen enkele zin.
Doorspoelen zou in deze m.i. niet de oplossing zijn.
 
Hoi allen, ik heb n.a.v. de opmerkingen van missende onderdelen door Degooyer de klep die voor de meetunit zat er maar eens afgehaald. Dit legt nog een flink aantal onderdelen bloot:

104994_IMG_0584_2.jpg

104994_IMG_0581_1.jpg


Zoals te zien is er nog een tweede meetunit (ik heb ze even bovenop gelegd), deze meet alleen de temperatuur van de meest linkse buis (buis 1), welke 60 graden is (de tweede thermometer is niet aangesloten, als ik 'm in m'n mond doe wordt 'ie zo'n 36 graden :roll: ). Die buis staat in verbinding met buis 2, welke gesplitst wordt in 2-en, 1 deel gaat langs een metertje (dat rode dingetje) welke bijhoudt hoeveel warm tapwater er wordt gebruikt (staat nu op 188,3 m3) en vervolgd z'n weg de vloer in (deze buis wordt flink warm als we tapwater gebruiken, en koelt daarna weer af). Het andere deel gaat via de pvc buis achter de muur in. Geen idee waarheen? Buis 3 en 4 worden gemeten (temperatuur) door de andere unit, deze houdt overigens alles bij (dus ook het tapwater gebruik, hij staat in verbinding met dat rode metertje). Dit is het display wat normaal te zien is, en dus gebruikt wordt om alle meterstanden door te geven. De temperatuur is nog steeds zo'n 40 graden inkomend en 24 uitgaand (kleine 40 liter per uur momenteel). Zoals je kunt zien zijn buis 3 en 4 (inkomend en uitgaand) verbonden met een koppelstuk met daarop een afsluiter (met de rode stip), deze staat dicht, als ik die open draai (lichtjes) hoor ik best hard dat er water doorheen stroomt. Buis 5 en 6 laat ik even voor wat het is, aangezien dat voor de vloerkoeling is..

Hieronder nog een foto van het geheel en de inkomende en uitgaande verdeelstukken (incl. analoge meting)

104994_IMG_0586_1.jpg

104994_IMG_0585_1.jpg


Hoop dat dit e.e.a. verduidelijkt, laat gerust weten als een detailfoto kan helpen!
 
Hmm, misschien maak ik nu een opmerking waar je niet blij van zult worden.

Vermoedelijk kun je dit niet via een forum oplossen en zul je er echt een

TER ZAKE KUNDIGE bij moeten halen.

Weet je wie het spul heeft geïnstalleerd.
 
Nee geen idee, misschien dat ik het nog wel kan achterhalen. Ik was er al een beetje bang voor eigenlijk, maar je weet maar nooit. Ben in ieder geval heel blij met jullie reacties. Wat denk je dat er fout zou kunnen zijn? Iemand anders misschien nog iets opvallends gezien?

Mag hier overigens besproken worden wie (welke loodgieter) je het beste in de arm kan nemen voor dit soort klussen? Nee zeker?
 
Nou, de machinekamer van een cruise-schip is er niets bij......
zoals al gezegd: lekker veel kraantjes.
Maar dit heeft weinig te maken met stadsverwarming en kan m.i. een stuk simpeler. Als dit bij alle buren zo is aangelegd is daar leuk aan verdiend.
Ik zou het eens laten checken door de Nuon, maar kijk er dan niet van op dat het niet wordt goed gekeurd voor stadsverwarming. Kan hier verder niets over adviseren.
 
Okido, vreemde is wel dat Nuon altijd Feenstra langs stuurt bij problemen, die zijn hier al 2 keer geweest (1 keer voor een verstopte filter, 1 keer voor het vervangen van een lekkend T-kopje), ze vinden het inderdaad een flinke installatie, maar dat heeft iedereen hier in het complex..

Overigens, voor wat betreft het aangeven van maximale aanvoer en afvoer temperatuur m.b.v. thermostaten, Nuon zou dit automatisch moeten afregelen door de aanvoertemperatuur altijd te controleren, en deze is afhankelijk van de buitentemperatuur, zelfde geldt voor de afvoer, zou dus geregeld moeten zijn.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan