Luchttoevoer CV / afvoer afzuigkap

Tweedrie

 • #1
Ik wil een nieuwe HR ketel laten installeren (Proline CW4 in appartement). Er is een centrale rookgasafvoer beschikbaar in het trappenhuis. De luchttoevoer moet dan neem ik aan van buiten komen (gat in de gevel maken). Echter wil ik ook een afzuigkap installeren en die moet ook een afvoer naar buiten hebben (liever geen koolstoffilters) op ongeveer dezelfde positie.

De vraag: Op welke wijze kan ik de lucht toevoer van de CV (80mm) en afvoer van de kap (120mm) zo mooi mogelijk verwerken in de gevel?

Alvast dank.
 

Calenta

Specialist Verwarming
 • #2
Moeilijk te zeggen, maar zorg wel dat de afvoer van de afzuigkap niet dichtbij de luchtinlaat van de ketel wordt geplaatst.
Geeft een vette bende in je nieuwe Proline :mrgreen:

Voor de afzuigkap heb je hele mooie rvs bollen voor op de gevel en voor de cv zou ik een rond roostertje in de muur plaatsen en hier de kunststof lucht inlaat tegen aan laten lopen. Niet buiten de gevel uit laten steken.

Succes.

Calenta :cool:
 

Tweedrie

 • #3
Bedankt voor de tip. Maar hoeveel cm is niet dichtbij?
En is het mogelijk op de luchtinlaat van de ketel op het trappenhuis uit te laten komen i.p.v. buitengevel? Of trekt een CV ketel hiervoor teveel frisse lucht?
 

Calenta

Specialist Verwarming
 • #4
Ik zou er zeker een meter tussen houden en dan nog, als de wind er op staat krijg je nog etenslucht in de cv kast. In de trappengang kan ook. Een ketel krijgt nooit te veel frisse lucht. Wat beter de luchtkwaliteit, des te beter de verbranding.

Calenta :cool:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #5
Ik neem aan dat de VVE hier meer van weet, u mag meestal niet zomaar gaten boren in de gevel.
Het staat in de splitsingsakte en/of de regels van de VVE wat wel en niet toegestaan is, overleg in elk geval wel even voordat u aan het werk gaat.
 

Tweedrie

 • #6
De VVE adviseert de CV luchttoevoer via de gevel te doen. Ik wilde opperen of trappenhuis misschien ook een optie zou zijn. Ik vroeg me af wat jullie mening hierover is. Er zijn 9 CV ketels mogelijk per trappenhuis, dus kan me voorstellen dat het niet heel goed is als ieders CV luchttoevoer hierop zit. Maar dit hangt o.a. af van de hoeveelheid zuurstof die per CV ketel wordt ontnomen uit het trappenhuis.

Ik had nog 2 vragen over de grootte van de boorgaten. Heeft een pijp van 80 mm ook een boorgat van 80mm nodig of groter? Bij 80 mm boring rookgasafvoer wordt geadviseerd een brandmachet te plaatsen aan de trappenhuiszijde. Heeft dit nog invloed op de boring?
 

Obelix2

Specialist Witgoed
 • #7
Wat voor een ketel zit er nu op het centrale rook gas afvoer systeem?
De aanvoer van verse lucht moet iig gewaarborgd worden in het trappenhuis.
Anders vormt zich daar een onderdruk.
Dus voldoende beluchting is daar wel aan de orde.
 

Tweedrie

 • #8
Obelix2 schreef:
Wat voor een ketel zit er nu op het centrale rook gas afvoer systeem?
Er is nog geen ketel. De centrale afvoer is destijds geinstalleerd ter voorbereiding op toekomstige aansluiting van HR ketels.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
 • #9
Ok, dat is dan verstandig geweest, maar vraag ook even voor welke ketels ze geschikt is
En van welk materiaal de centrale afvoer is gemaakt.

Hoe stoken ze dan nu?
Op een eigen kanaal?
 

Tweedrie

 • #10
Op de afvoer zit een label BM-FIX BM-GRS cascadeaansluiting 180/80.
Nu is een moederhaard (apart kanaal) en geiser aanwezig.

Afvoer:
 

Tweedrie

 • #11
Aangezien ik een geveldoorvoer van 80mm voor de luchttoevoer zou moeten hebben, lijkt het mij eigenlijk net zo handig om een concentrische doorvoer te maken van 60/100. Ik zie het nut niet echt van twee aparte leidingen en boorgaten als dat niet nodig is.

Als ik dit zou willen, ben ik dan gebonden aan de geveldoorvoersets voor de Proline of kan je ook een concentrische doorvoer van een willekeurige type nemen van dezelfde maat?
 

Mobel

Specialist Verwarming
 • #12
Een luchtaanzuig van de ketel zou ik niet in de buurt hangen van een afvoer van een afzuigkap. komt alleen ellende van , de dampen en vuiligheid van die afvoer kunnen worden aangezogen door de ketel ,waardoor stof en vuil kan blijven plakken aan de ventilatorwaaier (lager,onbelans,vervuiling), kan ten kostte gaan van je ventilator. los van mogelijk vervuiling aan je ketel zelf.

een afvoer van de Woning,wc of badkamer zou ik niet erg vinden ,afzuigkap zou ik niet doen.
 

Calenta

Specialist Verwarming
 • #13
Calenta schreef:
maar zorg wel dat de afvoer van de afzuigkap niet dichtbij de luchtinlaat van de ketel wordt geplaatst.
Geeft een vette bende in je nieuwe Proline :
We vallen in herhaling, goed lezen aub, dan houden we het helder. :mrgreen:

Calenta :cool:
 

Tweedrie

 • #14
Calenta schreef:
We vallen in herhaling, goed lezen aub, dan houden we het helder. :mrgreen:
..en ik blijf nog met wat vragen uit vorige berichten zitten :wink:

* Heeft een pijp van 80 mm ook een boorgat van 80mm nodig of groter?
* Ben ik gebonden aan de geveldoorvoersets voor de Proline of kan je ook een concentrische doorvoer van een willekeurige type nemen van dezelfde maat?
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
 • #15
Nee een groter boorgat, ca 90 mm anders gaat de pijp er niet in.

Raadpleeg de fabrikant van het te plaatsen toestel, of het toestel geschikt is om op verschillende gevelvlakken aangesloten te kunnen worden.

Is de condensafvoer in een buitenopstelling geplaatst, zo ja, dan zal deze in de winter als het vriest dichtvriezen, met alle gevolgen van dien.

Vr Gr en succes ermee
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu