Luchttoevoer CV ketel - vereisten voor luchttoevoer van de CV

Leonidassia

  • #1
Beste allemaal,

Mijn vraag: wat zijn vereisten voor de luchttoevoer van een HR cv combiketel? Momenteel hangt er een scala aan elkaar getapete buizen(aluminiumtape) aan de dakdoorvoer zoals flexibel aluminium Ø 100mm, 90graden gietaluminium bocht, Ø 80mm pvc grijs, Ø 80mm PP wit, en gaat dan verder in iets zwarts de verdiepingsvloer in.

Ik wil eigenlijk het hele zooitje van de dakdoorvoor tot de vloer vervang door 1x semi-flexibele slang aluminium Ø80mm. Is dit toegestaan en aan te raden?


Achtergrond: Recent een huis gekocht, bouwjaar 1956. Origineel vlieringzolder, later (2013) voorzien van dubbele dakkapel. CV ketel zat bij de bouw eerst op de overloopkast, later (1990) naar de trapkast begane grond verhuisd. CV ketel recent door groot installatiebedrijf vervangen, inclusief rookgasafvoer (60mm Ø rvs dubbelwandig).

Mijn uitdaging: Bij de realisatie van de dubbele dakkapel is de lucht afvoer en lucht toevoer verlegd naar het nieuwe dak. hier is een koof omheen gemaakt. Dit is redelijk rudimentair gemaakt, waardoor de koof in de loop zit van mensen die de zoldertrap gebruiken, beetje knullig. Toen deze koof open ging voor de nieuwe rookgasafvoer bleek dat dit een stuk strakker kan, waardoor er meer loop overblijft.

alle hulp is welkom!

IMG_9085.jpg
 

Onderhoudtje

  • #2
Helaas is niet precies te zien hoe alles loopt, wel is duidelijk dat dit niet aan de juiste eisen voldoet.
Dit is geen doe het zelf klus, dus doe jezelf een lol en laat hier iemand met de juiste kennis naar kijken, want dit is vragen om problemen.
 

Leonidassia

  • #3
Dag Onderhoudtje,

bedankt voor je bijdrage. Nog even ter verduidelijking; dit gaat specifiek over de luchttoevoer (er was overigens niets mis mee, volgens de installateur, welke ik vertrouw). Rookgas afvoer is van boven tot onder helemaal nieuw in een stuk.

Ik hoop te weten te komen wat vereisten zijn voor luchttoevoer van de CV (waar je wel eens hoort dat pvc niet wenselijk is).
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #4
" CV ketel recent door groot installatiebedrijf vervangen, inclusief rookgasafvoer (60mm Ø rvs dubbelwandig). "
De huidige afvoer is dus nieuw en daar ga je niks aan veranderen? (een vraag voor de zekerheid)
Voor de aanvoer zijn de eisen niet zo hoog, maar pvc is niet de bedoeling.
Dat zwarts dat de vloer ingaat is waarschijnlijk ook PP, alles met PP en je zit goed en ik zie eigenlijk niet waarom alles PP niet zou kunnen met jouw eisen.

bewerking: we waren tegelijk aan het schrijven.
Uit pvc kan chloor vrijkomen dat de levensduur van de ketel kan verkorten.
 

Leonidassia

  • #5
Dag Jackd

Klopt wat je zegt, de rookgasafvoer laat ik helemaal zitten.

reden waarom ik zit te denken aan een flexibele buis (aluminium afzuigkapbuis) is
- geen koppelstukken bij de bocht
- door flexibel kleine voetafdruk bij bocht e.d. om zo de nieuwe omkisting/koof zo klein mogelijk te kunnen houden -> meer ruimte als persoon op de trap!
- hoef bij de aansluiting die de vloer in gaat niet precies met 45 graden aan te komen, zoals nu het geval is.

bedankt voor je info in ieder geval, daar hebben we wat aan!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu