Luchtbellen onder beits schuur

Flekew

  • #1
Beste mensen!

Deze doe-het-zelver is vorige zomer bezig geweest met de schuur in de beits te zetten. Nu hebben we dit gedaan en blijken er luchtbellen te zijn ontstaan onder de beits. Iemand enig idee hoe dat kan hebben gebeuren? En hoe ik het kan voorkomen als ik het nogmaals beits?
De schuur is grondig ontvet voordat de beits is aangebracht.

Ps de beits was zeker niet goedkoop, gaat om: JOTUN DEMIDEKK ULTIMATE TACKFARG. Als er iets goede reviews krijgt is het deze beits wel..

20210313_123602.jpg 20210313_123626.jpg
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #2
Waarschijnlijk stond de zon op het hout of was het hout te warm tijdens het beitsen.

De kleine gaatjes in het hout bevatten een beetje lucht. Als je hier over gaat beitsen (of verven) dan sluit je de lucht op. Bij het opwarmen zet de lucht uit met een luchtblaas als gevolg.

Ook kan de ondergrond te nat zijn geweest.

Heb je de ondergrond geschuurd voordat je ging beitsen?
 

Flekew

  • #3
Scherp Bert! Op dit gedeelte van de schuur staat de meeste zon. Wordt echt mega warm soms. Ik heb nog wat beits, ga het maar ergens in april weer goed ontvetten en schuren om vervolgens niet in de volle zon te beitsen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Waarmee ontvet je? Als dat met ammonia is: er zijn betere (en minder agressieve) middelen zolas biologisch afbreekbare verfreinigers.

Vervolgens is het belangrijk dat je na het ontvetten nog spoelt (afsponst) met schoon water, zodat er geen resten verfreiniger op de ondergrond blijven zitten. En dan natuurlijk weer goed laten drogen voor je gaat schuren/schilderen.
 

Flekew

  • #5
Zie de onderstaande foto, is volledig biologisch afbreekbaar en staat op dat afspoelen niet hoeft. Maarja zoals ik al zei, ik ben geen professional, dus als dat het is spoel ik graag na met water :)

1615711655200982531342196297485.jpg
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #6
Nee, niet nodig. Die met de dennegeur weer wel. Er is er nog zo 1die zonder naspoelen - zelfs ongewenst ivm de hechting - , maar reclame helaas verboden, al zouden veel vragenstellers hiermee geholpen zijn. Misschien moeten we daar eens vanaf stappen zonder expliciet te verwijzen naar prijzen of "waar ken ik dat krijgen" . Het gaat dan om producten vanwege praktische toepasbaarheid en kwaliteit verkregen uit ervaringen van professionals. Verwijzen via een Pb is niet efficient omdat daarmee alleen de vraagsteller wordt bereikt en wij willen een zo groot mogelijk publiek bedienen toch?
 
  • Like
Waarderingen: Juul.., Flekew, De Bob en nog 3 andere personen

Flekew

  • #7
hoi kees, dank voor je bericht! Als ik het goed lees zijn de producten die ik heb gebruikt niet het probleem toch? Heb jij nog tips waarop ik moet letten?
 

Flekew

  • #8
Contact gehad met de verfleverancier nou daar word ik niet veel wijzer van
Deel 1
Wij hebben contact gehad met onze leverancier, en zij denken dat dit probleem wordt veroorzaakt door vocht in het hout.
Zij denken dat de detaillering van het timmerwerk op de kopse kanten niet goed is, hierdoor kan het vocht in het hout trekken.
Indien de detaillering van het timmerwerk inderdaad de oorzaak is, kan alleen een aanpassing hiervan de problemen volledig wegnemem.
Mocht u nog vragen hebben? Bel of mail ons gerust!
 

Flekew

  • #9
Deel 2:
Bedankt voor uw bericht!

Het houdt in dat de kopse kanten niet goed zijn afgesloten, waardoor het water er via de zijkant in kan.

Zij geven aan dat het mooiste is om er een hoeklijst om heen te zetten.

Mochten er nog vragen zijn? Bel of mail ons gerust!
 

Flekew

  • #10
Iemand nog ideeën?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #11
Flekew schreef:
Contact gehad met de verfleverancier nou daar word ik niet veel wijzer van
Deel 1
Waarom wordt u hier niet wijzer van? Het is een aannemelijke verklaring die ik ook al gaf (ondergrond te nat).

De oplossing is gegeven. De kopse kanten van de planken zelf behandelen is nu geen optie meer. Dat had tijdens de montage moeten gebeuren.
 

Flekew

  • #12
kan het iets te maken hebben met het feit dat ik voor het beitsen van de rabatdelen deze heb verstevigd met extra schroeven?

20210317_103841.jpg
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #13
De extra bijgeplaatste schroeven hebben hier niks mee te maken. Op de foto is ook te zien dat de beits rondom de schroefkop nog intact is. Het vocht is echt via het kopse hout in de delen getrokken.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #14
Meten is weten, gissen is missen...
Dus ook op de kopse kanten.
Als het percentage boven de 18 % ligt eerst goed door laten drogen en tussentijds meten. Als de waarden goed zijn randsealer 2 x aanbrengen, blazen geheel weg schuren en opnieuw 2 a 3 lagen beits aanbrengen.
Bedenk dat het in verreweg de meeste gevallen diegene is die achter de kwast of roller staat die de fouten maakt.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Flekew en BertPleizier

Flekew

  • #15
Bedankt mannen! Ik denk dat het niets met vocht te maken heeft, maar met de hitte tijdens het aanbrengen in de zomer, de planken worden dan onwijs warm.

Ik ga het in april maar eens goed ontvetten, licht schuren en dan opnieuw beitsen. Hopelijk is het dan oké.

Dank voor al jullie hulp.
 

Flekew

  • #16
Nog een korte vraag; kan er houtrot ontstaan door de luchtbellen tussen de rabatdelen en de beits?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #17
Voor houtrot heb je nodig: voedingsbodem (hout), water en zuurstof. Water is de grootste bedreiging, en haal je dus wel door te schilderen. Lucht/zuurstof komt altijd wel in het hout, want hout is niet dampdicht.

Dus ja.
 

Flekew

  • #18
Hoi Allemaal,

Kunnen de onderstaande rabatdelen uberhaupt worden gebeitst zonder dat er lucht onder komt? De rabatdelen zijn namelijk erg grof...

Nog even een korte check;
- Kopse kanten goed schuren
- loszittende beits verwijderen
- Randsealer aanbrengen kopse kanten
- opnieuw beitsen

overigens wel enorm zonde van de tijd en geld, maar aldoende leert men ;)

20210622_141343.jpg 20210622_134907.jpg
 

Flekew

  • #19
Ben vandaag de hele dag bezig geweest en moet zeggen dat het niet meevalt.. iemand suggesties hoe je zo snel en makkelijk mogelijk jotun beits van Rabat delen afhaalt?


Mail van de leverancier:

Wij hebben toch de vraag nog even neergelegd bij onze leverancier.

Zij komen nu met het volgende advies:

- Het hout terug schuren tot op het gezonde hout, vervolgens een laag Jotun Visir aanbrengen op het kale hout of een laag verdunde snelgrond op plekken waar nog wat verf achterblijft.

- Is de binnen-/ achterzijde van het hout behandeld? Als dit niet het geval is dan trekt er altijd vocht vanuit de binnenzijde het hout in wat er aan de buitenzijde weer uitkomt.

- De kopse kanten kunnen zo blijven als ze zijn, deze moeten inderdaad voorzien worden van een flinke laag verf. Maar niet afgetimmerd worden, hiermee sluit je het vocht alleen maar op.

Mochten er nog vragen zijn? Bel of mail ons gerust!

Ik maak mij zorgen of ik dit probleem dan volgens jaar weer heb, aangezien de binnenkant van de schuur onbehandeld is.

Het liefst haal ik alles eraf, maar das echt onmogelijk met alle diepe groeven en de donkere kleur helpt volgens mij ook niet echt mee

20210623_174935.jpg 20210623_175035.jpg
 

Flekew

  • #20
Beste mensen ik vroeg mij af of het een goed idee is om een hoekprofiel te plaatsen, zodat de kans op vocht in het hout kleiner wordt. Kan iemand aangeven of dit een goed idee is? Zie onderstaande foto.

Dank nogmaals!

20210622_141343.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu