Lucht in grondwaterpomp

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #1
Ik zit met een vreemd probleem:

Ik heb een grondwaterpomp (centrifugaalpomp) die constant lucht blijft geven. De sproeier knettert steeds. Ik zie (hele kleine) luchtbelletjes in de aanzuigslang naar boven komen.

De aanzuigslang is 100% lekdicht (op druk getest)
De bron is 60 meter diep (landbouwbron), het water zit op 4 meter. De zuigslang is totaal 10 meter lang, hangt 8 meter in de bron.

Ik kan niet anders bedenken dan dat er gassen/lucht in het grondwater zit, maar tegelijk kan ik me dat ook niet voorstellen.

Iemand het verlossende antwoord?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
De pomp trekt de bronpijp niet gedeeltelijk leeg ?
Komt er na een tijdje stilstand nog lucht in de zuigslang of duurt dit enige tijd ?

Dat de pijp onder druk dicht is zegt alles, ik heb vaker meegemaakt dat er toch een klein lek in de aanzuigbuis zat dat onder druk niet opviel.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #3
De bron wordt zeker niet leeg getrokken, het waterniveau tijden het pompen zakt nog geen 20cm (dus naar ongeveer 4.20 beneden maaiveld).

Als ik de pomp uitschakel, blijft de zuigslang keurig vol. Het zijn ook echt hele kleine belletjes die ik zie in de zuigslang, maar in de pomp verzamelen ze zich blijkbaar en hoor ik elk 3 seconden een geknetter uit de sproeier komen. Op zich stoor ik me er niet aan, maar kan me voorstellen dat het niet goed is voor de pomp(waaier).

Ik heb de zuigslang aan de waterleiding gelegd (4 bar) en ook dan geen enkel lek.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Vandaag een compleet nieuwe zuigslang aangesloten, nog steeds minuscule luchtbelletjes direct vanuit de bron. Het lijkt erop dat er gassen in het water zitten???
 

Marcn88

  • #5
De pomp heeft te weinig waterstransport waardoor er cavitatie ontstaat op de waaier met als gevolg kleine implosies van de opgesloten zuurstof in t water u kunt is proberen het debiet aan de perskant te vergroten door meerdere tappunten los te zetten of er is een grotere slang aan te zetten
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #6
Nee, er zijn luchtbelletjes in de ZUIGleiding, direct uit de put.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Je hebt toch niet in een gasleiding van de Nam geboord ?
Als het minuscule belletjes zijn en er vormt zich geen luchtbel in de pomp dan ontstaat er geen schade aan de pomp.
Als je op veengrond zit zou er iets methaan kunnen vrijkomen.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #8
Ik vermoed dat het inderdaad een beetje bodemgas is. De zuigleiding liep eerst een stukje horizontaal, daar verzamelden deze belletjes zich tot grotere bellen. Nu de pomp direct naast de bron staat is het een stuk beter geworden.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Je moet er voor oppassen dat zich niet teveel lucht/gas kan verzamelen in de aanzuigslang en/of pomp, de kans bestaat dat de pomp "droog" gaat lopen en zo heet wordt dat het binnenwerk van de pomp gaat vervormen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu