Losse tegels schuine wand in badkamer

Arjo

  • #1
Beste klussers,

Ik ben bezig met het opknappen van mijn badkamer. Het badgordijn wordt vervangen door een glazen scherm. De gordijnstang zat aan 1 kant via een driehoekig houten blokje tegen een betegelde schuine wand geklemd. Dit blokje heb ik verwijderd, de tegel eronder was lelijk ivm. schroefgat dus wilde ik deze vervangen.

Ondertussen ben ik al 4 tegels verder. De ondergrond blijkt van groene vochtbestendige spaanplaat met daaroverheen een heel dun laagje gips, hierop zijn de tegels geplakt. De tegels rondom te tegel die ik wilde vervangen zitten niet echt goed vast. Ze bewegen licht als ik er tegen aan druk. In de verticale voeg zitten kleine scheurtjes. Zou dit komen door de werking van de twee aangrenzende spaanplaten onder de tegels? Zie foto.
Wat is wijsheid? Haal ik alle niet goed vast zittende tegels weg (= alle tegels rond de overvang tussen de spaanplaten), en plak ik ze er opnieuw tegen aan? Moet er dan eerst weer een laagje gips over de spaanplaat? Ik heb altijd begrepen dat spaanplaat eigenlijk niet goed te stucen is...

Een andere oplossing zou zijn om alle tegels van de schuine wand te halen en hem strak af te werken. Moet ik dan denken aan groene gipsplaten? Er is niet genoeg ruimte voor rachels ivm. de badkamerdeur. Kunnen gipsplaten direct tegen de spaanplaten geschroeft worden? Er zit dampwerend folie achter de spaanplaten platen, kan het dan kwaad om in de spaanplaten te schroeven?

Graag jullie advies.

mvg,
arjo



 

Ceesz

  • #2
Hallo Arjo,
Ik zie het nut van het stuclaagje op het spaanplaat niet helemaal (is het geen tegellijm?) maar als de rest van de tegels goed vast zit zou ik de tegels laten zitten. Kennelijk is de hechting dan voldoende. Mijn oplossing zou zijn alleen de verticale rij op de naad weghalen en deze opnieuw vastlijmen met flexibele tegelkit. Deze kan direct op het spaanplaat gebruikt worden. Ik zag dat de naad bijna aan de rand van de tegel zit, je zou zelfs kunnen overwegen om dat smalle strookje niet van lijm te voorzien. Dan is er geen verbinding meer tussen de plafondhelften. De twee platen werken onderling dus de verticale naad naast het smalle strookje niet met de rest voegen maar open laten en afkitten.
 

Tiho

  • #3
Niet goed vast zittend heeft een oorzaak. Eraf groene gipsplaten erop en weer tegelen lijkt mij verstandig. Je bent al bezig.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu